Či je leto a či zima, u nás fičí zmrzlina 🙂. Drobec si ju pýta bez ohľadu na počasie. A veru, nie vždy chcem, aby zjedol veľký nanuk. Nie vždy, keď ideme v lete okolo zmrzliny, chcem, aby zjedol ten veľký kopček plný cukru, hoci sorbetu. Preto robím doma zmrzlinové bonbóny. Stačí ovocie podľa chuti, mixér a silikónové formy (tie na čokoládu alebo výrobu lízanky).
Je to na pár minút a výsledkom je zdravšia sladkosť pre malých aj veľkých plná vitamínov a každodenná spokojnosť, že mali nanuk a aj ušetrili korunky 🙂.
Aké ovocie používam?
Jahody a melón sú naj, netreba nič pridávať.
Maliny/čučoriedky/arónia/černice/ríbezle/hrozno – je to ovocie s dužinou, takže po rozmixovaní majú jadierka v nanuku a niektorým deťom to nemusí chutiť. Hrozno odporúčam ošúpať.
Mango, banán, slivky a marhuľa sú vhodné na hutnejšie zmrzliny.
Môžeme pridať kokosovú smotanu (bez cukru) alebo rastlinnú šľahačku (tá je väčšinou s cukrom) a vrch môžeme ozdobiť kokosovými čipsmi.
Sladiť sa dá jablkovou alebo hroznovou šťavou.
Všetko zoženieme v bio obchode, ale už aj v klasických obchodoch to dokážeme nájsť.
Počet porcií:
Závisí od hustoty ovocia, teda z 30 g jahôd urobíte viac ako z 30 g čučoriedok.
Ja som robila (viď foto) jahodové a malinové zmrzlinky, použila som 20 g jahôd a zvlášť 30 g malín, a vyšlo mi 10 kúskov zmrzlín (závisí od formičky). Formičky nenapĺňame úplne doplna, tuhnutím v mrazničke to naberie skrz vodu trošku objem.
Čas prípravy
- 10 minútpríprava
- 1 hodinatuhnutie nanukov v mrazničke (závisí od použitého ovocia), čučoriedky boli do hodinky stuhnuté.
Ako na to?
1
Umyjeme si ovocie a necháme ho odkvapkať od prebytočnej vody. Dáme do misky podľa chuti a rozmixujeme napríklad ponorným mixérom. Nalejeme do formy. Dáme do mrazničky stuhnúť.
2
Ak pridávame aj smotanu alebo tvaroh, vymixujeme si najprv ovocie a potom to pridáme. Zmrzliny ozdobíme kokosovými čipsmi či sušeným ovocím až na tanieri.
3
Nezabudni, že toto sú recepty bez cukru. Môžeme prisladiť jablkovou alebo hroznovou, alebo inou šťavou. Je lepšie používať prezreté ovocie, aby boli nanuky sladšie. U nás fičíme aj na kyslejšej verzii z červených ríbezlí 🙂.
Melónové hviezdičkové nanuky a jahodové v tvare ananásu.
Verím, že si doma pochutíte :-)!
Recepty pre najmenších nájdeš aj v našej knihe Zdraví papkáči:
Som dvojmama, ktorá sa hrabe v zloženiach produktov, čo nakupuje. Mám rada čerstvú a zdravú stravu. Nepáči sa mi, keď je v každom jedle pridaný cukor. Od rohlíku po detské pyré. Až sa mi hlava točila z čítania etikiet. Našťastie som si našla recepty a upravila ich pre seba tak, aby som nahradila väčšinu sladkostí z obchodov. Doma varím a pečiem bez pridaného cukru a moje deti cukor nepoznali do svojich skoro 3 rokov. Starší ho spoznal v škôlke. A som rada, pretože viem, že ho vediem k rovnováhe v strave.