Tieto tyčinky vznikli pre našu staršiu dcéru. Bez lepku, laktózy, pridaného cukru a vajec. Skúšala som ich rôzne pripraviť aj s vajíčkom a tukom, ale najlepšie boli v tejto verzii, ktorú teraz ponúkam a verím, že si ju zamiluješ tiež.
Tyčinky sme podľa quinoa vločiek nazvali Quinky, ale môžeme použiť jemné ovsené alebo ryžové vločky, vločky z pšena alebo amarantu. Sušené ovocie môžeme pridať alebo aj vynechať. Ďalšími voliteľnými ingredienciami sú orechy, semienka či mletý kokos.
Táto pochúťka je skvelá na cestovanie, lebo sa nedrví, nelepí, nešpinia sa od nej ruky. Ale ak chceme, môžeme ich poliať aj čokoládou a posypať napr. konopnými semienkami 😊.
Ako na to?
1
Do veľkej misy roztlačíme banány. Pridáme sušené ovocie a quinoa vločky a premiešané necháme odstáť cca 10 minút, nech vločky nasiaknu vlhkosť.
2
Potom primiešame ostatné ingrediencie a vyplníme cestom formičky. Ak nemáme formičky, môžeme vytvoriť v dlani malé guľky a lyžicou ich na papieri na pečenie na plechu roztlačiť na 0,5cm koláčiky.
3
Ak máme vytvarované tyčinky v silikónových formičkách, pečieme ich na 180 ˚C cca 20 minút (ja mám teplovzdušnú rúru).
4
Ak tvarujeme 0,5cm koláčiky, pečieme ich na 180 ˚C 10-12 minút. Čas závisí od výkonnosti rúry.
Tip: Tyčinky sú výživné, a ak použijeme bambusovú múku, budú o to viac obohatené o vlákninu. Výborné sú s jogurtom, kyslou smotanou, s džemom alebo len tak na chrumkanie počas túry po lese.
Nech ti chutia :-)!
Recepty bez lepku, pre vegánov, zdravé snacky, ale aj množstvo ďalších výživných inšpirácií nájdeš aj v našich knihách:
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.