Nedá sa nevšimnúť, že jeseň nás už úplne opantala. Rána sú studené a tmavé, cez deň sa na nás škerí zubaté slniečko, príroda si zo šatníka vytiahla tie najfarebnejšie kúsky, špajze a pivnice sa plnia zaváraninami a plodmi zeme. Oranžová farba, ktorá momentálne prevláda nad ostatnými, nemusí zdobiť len naše okná a dvory. Čo tak si natrieť na chlebík trošku tej jesennej nálady. Sezóna tekvice je v plnom prúde, tak si nenechaj ujsť nekonečné možnosti tejto chutnej dobroty. Táto na prípravu nenáročná tekvicová nátierka sa dokonale hodí k domácemu čerstvému pečivu na raňajky, prípadne na desiatu. No môžeš ňou prekvapiť aj svoje návštevy a natrieť ňou jednohubky.
Doba chladenia: cca 1 hodinu
Ako na to?
1
Najprv spolu opražíme dozlatista cibuľku, slaninku a jablko. (Ak nemáš nepriľňavú panvicu, prípadne slanina nemá veľa tuku, radšej pridaj aj 1 lyžicu oleja. V prípade dobrej panvice a poctivej slaniny to však nie je treba.)
2
Opraženú zmes pridáme k tekvicovému pyré a všetko spolu do hladka rozmixujeme.
3
Pridáme maslo a podľa chuti okoreníme.
4
Nátierku necháme vychladnúť a podávame s obľúbeným pečivom či hriankami.
Tip: Nátierku môžeme použiť aj na chlebíčky pre návštevy, na natretie bagiet alebo obložených žemlí. Všade tam, kde máme chuť. :-)
Výživové hodnoty na 1 porciu:
290 kcal
1213 kJ
T:
23 g
B:
6 g
S:
16 g
V:
4 g
Verím, že si doma na tejto nátierke pochutíte rovnako ako my. :-)
Ak máš rada Tonkine recepty, vedz, že jedným prispela aj do nového Fitness kalendára 2019:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz