
Voňavý, sladký a jemne korenený lekvár je ideálnym spôsobom, ako spracovať jesennú úrodu jabĺk. Vydrží niekoľko mesiacov a vďaka nemu si môžeš chuť jesene vychutnať aj v zime – na chlebe, v koláčoch alebo len tak na lyžičke.
Ako na to?
1
Jablká dôkladne umyjeme, zbavíme jadiernikov a stopiek a nakrájame na väčšie kúsky. Vložíme ich do hlbšieho pekáča vystlaného papierom na pečenie, pokvapkáme octom, premiešame a pečieme pri 230 °C asi 25 minút.
2
Jablká vyberieme z rúry, posypeme 150g cukru a pečieme ďalších 15 minút.
3
Upečené jablká preložíme do väčšieho hrnca, pridáme škoricu, rum, klinčeky, badián a štipku soli. Rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka.
4
Hotový lekvár ešte horúci prelejeme do sterilizovaných pohárov, zaviečkujeme a necháme vychladnúť dnom nahor.

Dobrú chuť!
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!