Všetky
Recepty
Zdravie
Všeobecné
Cvičenie
Stravovanie
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Sebarozvoj a motivácia
Pre fitmaminky
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
LETO
Fit pobyty a dovolenky

Domáci jablkový lekvár

80 min
1 litra
jablkový lekvár

Potrebujeme: 

  • 2,3 kg jabĺk (kyslejší typ)
  • 2 lyžice octu
  • 150g trstinového cukru
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • 4 lyžice rumu
  • 3 klinčeky
  • 2 badiány
  • štipku soli
jablkový lekvár

Voňavý, sladký a jemne korenený lekvár je ideálnym spôsobom, ako spracovať jesennú úrodu jabĺk. Vydrží niekoľko mesiacov a vďaka nemu si môžeš chuť jesene vychutnať aj v zime – na chlebe, v koláčoch alebo len tak na lyžičke.

Ako na to?

1

Jablká dôkladne umyjeme, zbavíme jadiernikov a stopiek a nakrájame na väčšie kúsky. Vložíme ich do hlbšieho pekáča vystlaného papierom na pečenie, pokvapkáme octom, premiešame a pečieme pri 230 °C asi 25 minút.

2

Jablká vyberieme z rúry, posypeme 150g cukru a pečieme ďalších 15 minút.

3

Upečené jablká preložíme do väčšieho hrnca, pridáme škoricu, rum, klinčeky, badián a štipku soli. Rozmixujeme tyčovým mixérom do hladka.

4

Hotový lekvár ešte horúci prelejeme do sterilizovaných pohárov, zaviečkujeme a necháme vychladnúť dnom nahor.

Dobrú chuť!

fitshaker
Fotka autora
Nika Klasko
Šéfredaktorka vo Fitshaker

Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.