Chutné, nadýchané, vláčne, s malým množstvom cukru a pridaným ovocím. Vynechať rafinovaný cukor, resp. použiť menej cukru vo všeobecnosti je vždy dobrý nápad. Tieto muffiny sú osladené datľami a jablkovým pyré a chuťou pripomínajú čerešňové pralinky. Aj keď to nie sú tie klasické sladké muffiny, stále sú lahodné, s jemným mandľovým podtónom a drobnými kúskami čerešňovej chuti v jednom. Žiadny rafinovaný cukor rozhodne neznamená žiadnu chuť.
Ako na to?
1
Ovsené vločky pomelieme v mixéri, kým nebudú pripomínať hrubú múku.
2
Ak datle nie sú mäkké, vložíme ich pred použitím na 30 minút do misky s horúcou vodou.
3
Rúru predhrejeme na 200 ˚C.
4
Formu na muffiny vymažeme olejom.
5
Pridáme múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a kakao. Všetko spolu dobre premiešame.
6
Do misky pridáme kokosový olej, datle, mandľový extrakt, vajcia, jablkové pyré a mlieko a rozmixujeme dohladka.
7
Rozmixovanú zmes nalejeme k suchým ingredienciám. Jemne premiešame, kým nebudú viditeľné žiadne suché prísady.
8
Nakoniec do zmesi pridáme vykôstkované čerešne a na kúsky nakrájanú horkú čokoládu.
9
Zmes lyžicou naukladáme do formy a pečieme 10-12 minút.
10
Necháme 5 minút vychladnúť a vyberieme z formy.
TIP: Odporúčam použiť mandľový extrakt na pralinkovú príchuť. Dá sa jednoducho kúpiť takmer v každom obchode.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
208 kcal
873 kJ
T:
9 g
B:
5 g
S:
25 g
V:
3 g
Dobrú chuť.
Podľa receptov z našich kníh dokážeš variť a piecť sezónne celý rok:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz