Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Chrumkavé pečené zemiaky v šupke, podávané s pohánkou a kyslou kapustou

75 min
4 porcie
pečené zemiaky

Potrebujeme: 

  • 1 kg zemiakov
  • olivový olej
  • soľ
  • červenú sladkú papriku
  • rascu
  • bylinky (majorán, bazalku, tymian)
  • 2-3 kvalitné klobásy/slaninu (voliteľné)
  • 100 g pohánky
  • 1 stredne veľkú bielu cibuľu
  • olivový olej/bravčovú masť
  • 350 g kvasenej kapusty
  • 1 lyžicu medu
  • 1 stredne veľkú červenú cibuľu (na ozdobenie)
pečené zemiaky

Ponúkam ti super recept, kde vieš využiť aj varené zemiaky či zemiakovú kašu z predchádzajúcich dní. Nech ťa celkový čas prípravy nezmätie. Najdlhšie na tom trvá upečenie zemiakov. A tie, keď sú v rúre, predsa nonstop strážiť netreba.

Hoci v tomto recepte používam klobásu, môžeš ju vynechať, nech si pochutnajú aj vegetariáni.

Ak si pohánke zatiaľ neprišla na chuť, toto môže byť recept, kde sa to zmení 😉.

Ako na to?

1

Zemiaky si umyjeme, osušíme a v šupke nakrájame na polovice, prípadne štvrtiny, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, pridáme koreniny a bylinky. Dáme piecť na 60 minút na 200 ˚C do vyhriatej rúry.

2

Ak preferujeme mäsovú verziu, na posledných 10 minút pred dopečením zemiakov môžeme pridať na kolieska nakrájanú kvalitnú klobásu alebo kúsky slaniny.

3

Kým sa nám zemiaky pečú, dáme si variť pohánku, osolíme štipkou soli.

4

V ďalšom kroku si na panvici osmažíme nadrobno nakrájanú bielu cibuľu – na olivovom oleji alebo bravčovej masti (1 lyžička). Pridáme kvasenú kapustu a med. Podlejeme 1 dl vody, prípadne podľa potreby, a necháme dusiť asi 15 minút.

5

Nakoniec ku kyslej kapuste pridáme uvarenú pohánku a ešte 5 minút podusíme.

6

Keď sa nám zemiaky dopečú, podávame ich so zmesou kyslej kapusty a pohánky a dozdobíme nakrájanou červenou cibuľou.

Tip: Obmenou tohto jedla môže byť, že zemiaky nepečieme, ale ošúpané ich uvaríme, potom trochu popučíme a zmiešame so zmesou podusenej kyslej kapusty a pohánky, prípadne pridáme do zmesi nakrájanú klobásu alebo slaninku, rozotrieme na plech a dáme zapiecť na 20 minút na 180 ˚C do vyhriatej rúry.

Prípadne môžeme kyslú kapustu aj vynechať a zmiešať pučené zemiaky s uvarenou pohánkou a osmaženou cibuľou a tak dať zapiecť. Môžeme tak zužitkovať staršie varené zemiaky alebo zemiakovú kašu 😊.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

49 kcal

2078 kJ

T:

16 g

B:

11 g

S:

74 g

V:

6 g

pecene zemiaky v supke

Dobrú chuť 😊!

Vyskúšaj naše raňajkové kaše. Sú originálne, rýchlo hotové, majú výborné zložene a navyše výborne chutia. Ver, že si ich zamiluješ natoľko, že sa pre teba stanú závislosťou. Nájdeš ich v našom e-shope.

kaša na raňajky
Fotka autora
Miška Jurdíková
E-shop manažérka

Som mama a v našej štvorčlennej rodine sme dvaja bezlepkoví, takže kreativita vo varení mi nechýba. Tvorím recepty, ktoré sú chutné, zdravé a zaujímavé pre deti aj dospelých 😊. Vymýšľam bezlepkové a zdravé varianty obľúbených jedál tak, že nikto nezistí rozdiel.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.