Jedlo, ktoré určite varievala vaša babka alebo mamina. Preliate roztopeným maslom, plnené domácim slivkovým lekvárom a posypané makom, orechmi alebo opraženou strúhankou.
Čo tak pre zmenu pridať do cesta namiesto klasických zemiakov zdravšie bataty?
Ako na to?
1
Bataty v šupke dáme do hrnca s vodou a varíme 25 minút.
2
Uvarené vychladnuté bataty ošúpeme a pretlačíme do misky.
3
Pridáme k nim múku, soľ a vajíčko. Vypracujeme tuhšie cesto, ktoré sa môže lepiť.
4
Cesto preložíme na pracovnú dosku, poriadne posypeme múkou a vytvarujeme bochník.
5
Pracovnú dosku a cesto znovu posypeme múkou a vyvaľkáme natenko. Počas vaľkania cesto podsýpame múkou, aby sa nám pri vykrajovaní neprilepilo na pracovnú dosku.
6
Z cesta vykrajujeme kolieska s priemerom asi 6 cm (môžeme ho nakrájať aj na rovnaké štvorce).
7
Do stredu každej časti dáme asi ½ lyžičky lekváru. Rozšľahaným vajíčkom potrieme okraje, cesto preložíme a okraje zatlačíme prstami. Položíme na pomúčenú dosku a pomocou vidličky okraje ešte popritláčame.
8
Naplnené perky po častiach uvaríme vo vriacej vode s troškou oleja. Varíme ich asi 4 minúty, pokým nevyplávajú na povrch.
9
Preložíme ich pomocou deravej naberačky do misky s trochou roztopeného masla alebo oleja.
10
Uvarené perky podávame posypané mletým makom a cukrom so škoricou.
TIP: Namiesto klasického modrého maku vyskúšajte mletý biely mak alebo orechy. Perky sú výborné aj naslano. Plnené napríklad bryndzou.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
515 kcal
2164 kJ
T:
15 g
B:
14 g
S:
85 g
V:
16 g
Príjemné maškrtenie 😊!
Množstvo výborných a zdravých receptov nájdeš aj v našich kuchárskych knihách. Venuj ich na Vianoce:
V kuchyni sa motám už odmalička. Mám množstvo záľub, ale varenie a hlavne pečenie patria medzi tie naj. Vyžívam sa v "stajlovaní" a fotení jedla. Proste mám stále potrebu umelecky sa prejaviť, tak sa to snažím skĺbiť. Rád píšem recepty a teším sa, keď sa ľuďom daria a chutia. Nie som prototypom vyslovene zdravého stravníka, ale veľmi mi záleží na tom, čo jem. Varím a pečiem hlavne rozmanito, čerstvo a chutne. Domáce jedlo je pre mňa základ. Nemusím moc reštaurácie, lebo si väčšinou poviem, že by som to uvaril lepšie. Milujem kváskovanie. Je to pre mňa taká malá forma relaxu. Človek sa pri ňom naučí hlavne trpezlivosti. No a samozrejme, nie je nad voňavý čerstvý kváskový chlieb. Verím, že budem prínosom a spestrením úžasnej Fitshaker komunity. Nájdeš ma aj na Facebooku ako Muž v zástere.