Nezabudni, že hoci ide o zdravý snack, netreba to preháňať so zjedeným množstvom. Odporúčaná dávka sú max 2 guľky denne.
Čas prípravy: 30 minút (cesto je však najlepšie nechať odležať cez noc v chladničke, postačia mu však aj 2 či 3 hodinky)
Čo budeme potrebovať na cca 25 ks?
- 1 plechovku kokosového mlieka (400 ml)
- 2 banány
- 3 lyžičky bio kakaa (cca 15g)
- 2 lyžice datľového sirupu (prípadne podľa chuti)
- 1,5 hrnčeka ovsených vločiek jemných (cca 150g)
- 1 hrnček strúhaného kokosu + kokos na obaľovanie guľôčok
- 0,5 hrnčeka chia semienok (cca 70g)
Ako budeme postupovať?
2. K nej pridáme zvyšné suroviny. Vymiešame a necháme stuhnúť v chladničke. Najlepšie na noc, avšak postačia aj 3 hodinky. Ak by sa vám zmes zdala málo hustá, pridáme vločky, prípadne kokos.
3. Z tejto zmesi tvarujeme guľky, ktoré obaľujeme v kokose.
Tip: Rada mám aj verziu obalených guľôčok v podrvených kukuričných či špaldových lupienkoch (špaldové lupienky zoženieš napr. aj u nás v Ravite). Fantázii sa medze nekladú a v tomto recepte to platí dvojnásobne :-D.
Výživové hodnoty na 1 ks:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
477 kJ 114 kcal | 8 g | 7 g | 2 g | 2,4 g |
Kapitolu na zdravé snacky na sladko aj na slano a kopec ďalších receptov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III:
Mohli by ťa zaujímať aj tieto rýchle snacky:
Ovocno-orechové nepečené guľky: tip na rýchly snack
Orechové guľky ako prvá pomoc, keď máš chuť na niečo sladké
Vynikajúce orechovo-ovocené RAW guľôčky, hotové do 10 minút!
Kokosové nebíčko v papuľke? Priprav si domáce kokosové guľky raffaelo. Hotové za 20 minút!
Božské RAW guľky. Stačia ti 3 ingrediencie!
Alternatívam zdravého stravovania sa venujem už hádam 16 rokov. Od obdobia, kedy som začala pracovať pre slovenskú značku zdravých potravín Ravita. Aj preto jej výrobky nájdete skoro v každom mojom recepte :-D. Nerada však v kuchyni trávim veľa času. Varenie je pre mňa tvorba s pridanou hodnotou plného bruška. Moje jedlá sú teda väčšinou veľmi rýchle na prípravu a plné kreatívy. Rada experimentujem, skúšam nové chute a vymýšľam si. Málokedy navarím to isté, aj keby som niekedy naozaj chcela. Ak si kreatívna povaha a nebavia ťa segedínske guláše či bryndzové halušky, skús zmeniť pohľad na svoju kuchyňu. Nasaď si nové okuliare a pozri sa na ňu ako na priestor pre novú tvorbu. Pohľad cez tie moje okuliare ti rada ukážem prostredníctvom týchto receptov.