Aj vďaka týmto trikom budeš v kuchyni viac zero waste a vyprodukuješ menej odpadu!

Kuchyňa je miesto, kde väčšina z nás trávi najviac času. V kuchyni píšeme zoznam na nákup, uskladňujeme potraviny, varíme, chystáme desiatu do práce, do školy, a potom musíme ešte po sebe umyť riad a upratať. Tak začnime pekne postupne a poďme si ukázať, ako robiť v tejto miestnosti menej odpadu. ;-)

#1: Nákup potravín

Pred nákupom je vždy dobré spísať si zoznam jedál, ktoré chceš na najbližší týždeň variť. Podľa toho sa dá ľahko spísať zoznam potravín (môžeš na to použiť aplikáciu v telefóne, staré bločky z nákupov alebo aj papierové obaly z čajov, aby si nemusela míňať nový papier), ktoré potrebuješ v obchode nakúpiť. Na nákup si dopredu nachystaj vlastné tašky, sáčky, poprípade misky na potraviny.

nákup potravín

Ak chceš nakupovať s čo najmenším množstvom odpadu, poobzeraj sa po najbližšom bezobalovom obchode. Za posledný rok sa na Slovensku takmer v každom väčšom meste otvoril obchod, kde sa dá nakúpiť do vlastných obalov. Okrem základných potravín, ako sú obilniny, strukoviny, orechy, semienka, v nich nájdeš aj rôzne sladké či slané pochúťky, koreniny, čaje, ale aj čapované čistiace prostriedky, pomôcky na umývanie riadu a mnohé iné.

Ak nemáš v blízkosti takýto obchod, skús sa pozrieť na stránku www.bezodpadu.sk. Nájdeš tam to isté, ako v kamenných obchodoch. Môžeš im poslať svoje vlastné obaly, do ktorých chceš zabaliť potraviny, alebo si ich jednoducho môžeš nechať zabaliť do obyčajných papierových vrecúšok od nich.

zero waste

bezobalu

Ovocie a zeleninu je najlepšie kupovať sezónne a lokálne. Na nákup si tiež nezabudni vziať vlastné sáčky na ovocie. Najkvalitnejšiu zeleninu a ovocie zoženieš u overených farmárov na trhoch.

Mimo sezónu sa skús pozrieť na predajcov, ktorí rozvážajú debničky s ovocím a zeleninou. Väčšina ich balí do papierových alebo kompostovateľných sáčkov. Máme u nás už celkom dosť veľký výber debničiek, stačí si len vybrať podľa toho, kto ti bude najviac vyhovovať. (My sme najviac spokojní so zeleninou od www.svetbedniciek.sk).

bednicky

Ak ti ani jedna z hore uvedených možností nevyhovuje, skús aspoň nakupovať potraviny s čo najmenším množstvom obalov, resp. potraviny v obaloch, ktoré sú ľahšie recyklovateľné.

Zelenšími alternatívami sú napr. jogurty, olej, horčica v skle namiesto v plaste, namiesto vopred naváženého a zabaleného ovocia a zeleniny uprednostni to, ktoré je na váhu. Nebuďme leniví ošúpať si doma banán alebo mandarínku, lebo bohužiaľ aj také potraviny zabalené v plaste sa u nás nájdu v obchodoch. Ak neberieš veľké množstvo, nálepku s hmotnosťou môžeš nalepiť len tak na šupku a po zaplatení ju odlepiť. Ak sa bojíš, že predavačky budú proti, choď to aspoň raz vyskúšať. Ja som sa ani raz nestretla so žiadnym zlým slovom alebo škaredým pohľadom.

Zhrnutie:

  • napíš si zoznam jedál na týždeň dopredu
  • podľa toho spíš nákupný zoznam na malý kúsok papiera, ktorý by si inak možno vyhodila
  • na nákup nos vždy vlastné tašky, sáčky, nádobky na potraviny
  • skús v tvojom okolí nájsť bezobalový obchod
  • ovocie a zeleninu začni nakupovať cez systém debničiek

platena taska

 

# 2: Uskladňovanie potravín

Či nakupuješ potraviny na váhu do vlastného vrecka/nádoby, alebo ich kupuješ balené, najlepšie sa skladujú v sklenených pohároch. Takéto skladovanie je prehľadné, suroviny sa z pohárov ľahko vyberajú a nedostanú sa do nich nežiaduci návštevníci – chrobáky.

Výhodou je, že ak si takto začneš skladovať potraviny, môžeš na to využiť sklenené poháre, ktoré ti zostali z rôznych výrobkov. Vďaka tomu, že tieto poháre použiješ, nebudeš ich musieť vyhodiť a neminie sa energia na ich opätovné spracovanie. A takisto sa ušetrí aj energia, ktorá by sa minula na výrobu nových pohárov, ktoré by si si inak musela kúpiť.

domacnost

kuchyne

 

# 3: Varenie

1/3 z celosvetovo vyprodukovaných potravín končí v koši. Týmto množstvom by sa dali nakŕmiť 3 miliardy ľudí¹. Ak nechceš patriť k ľuďom, ktorí ľahkovážne plytvajú jedlom, keď na svete približne 800 miliónov ľudí hladuje, dodržuj týchto pár krokov a budeš vyhadzovať minimum potravín.

  • Vopred si premysli, čo ideš variť a podľa toho nakúp suroviny.
  • Nekupuj potraviny len preto, že sú v zľave; ak ich nemáš na zozname, nepotrebuješ ich.
  • Var radšej častejšie a v menších množstvách (ak nevieš variť v malom, skús začať variť do menších hrncov).
  • Robievaj pravidelné kontroly chladničky, či v nej nezostali nejaké zapatrošené potraviny.
  • Konzumuj najprv staršie potraviny a uvarené jedlá a až potom tie novšie.
  • Ak sa ti stane, že nedoješ jedlo, ktoré si naložíš, začni si ho nakladať na menší tanier.
  • Ak nie si schopná potraviny skonzumovať, podeľ sa o ne so susedom, v práci s kolegom alebo v škole s kamoškou.
  • Ak nie si schopná potraviny skonzumovať, zamraz ich a použi neskôr.

Naši starí rodičia žili v dobe, kedy toho nemali veľa, keďže výber potravín nebol ani z ďaleka taký pestrý ako dnes. Možno aj kvôli tomu si jedlo vážili viac ako my a snažili sa všetko spotrebovať a nič nevyhodiť. Mali by sme si aj my vážiť to, čo máme, lebo mať plné brucho nie je samozrejmosť pre každého.

varenie

 

# 4: Chystanie desiaty

Ak nechceš byť v škole, práci alebo niekde na výlete hladná, určite si so sebou brávaš desiatu. Miesto toho, aby si si pečivo s obľúbenou pomazánkou zabalila do servítky/potravinárskej fólie a plastového sáčku, ktoré by si po jeho zjedení vyhodila, skús použiť napr. voskovaný obrúsok (handrička napustená včelím voskom, poprípade aj olejom, o ktorých sme písali v minulom článku). Existuje viacero výrobcov a teda aj značiek týchto obrúskov. Stačí si len vybrať a kúpiť, ktorý sa ti páči. Alebo ak máš kreatívneho ducha, obrúsok si môžeš rýchlo a ľahko vyrobiť aj sama. Návodov na internete je mnoho, pozri napríklad tento.

Keď už máš pečivo takto pekne zabalené vo voskovanom obrúsku, nemusíš ho dávať do plastového sáčku. Skús použiť bavlnené vrecko. Ja som si takéto ušila zo starej flanelovej nočnej košele. Tieto vrecká sú super na nákup pečiva, orieškov v bezobalovom obchode, alebo len tak na zabalenie a prenášanie hocičoho.

recyklácia odpadu

K desiate okrem jedla patrí aj pitie. Miesto kupovania vody v plastovej fľaši skús použiť nejakú nádobu, ktorú nájdeš doma, hoci aj nádobu od kečupu (pre mňa v mnohých prípadoch super alternatíva, keďže má akurátny objem a zúžené hrdlo, takže sa mi z nej dobre pije).

 

# 5: Umývanie riadu

Neviem ako sme mohli fungovať pred tým, ako sme spoznali lufu. :-) Táto prírodná hubka (pochádza z plodu podobného tekvici) na umývanie riadu je ozaj fantastická. Celú veľkú lufu zoženieš cca za 5 €. Môžeš si ju nastrihať na približne 10 menších kúskov. Nám takto jedna veľká lufa vydrží celý rok. Predtým sme hubky menili ako na bežiacom páse.

Ďalšou výhodou lufy je aj to, že je trochu drsnejšia ako klasická hubka, takže vydrhne aj mierne pripálené hrnce. A čo nevydrhne lufa, to sa určite podarí kefke na hrniec.
Pri umývaní riadu som si tiež obľúbila aj kefku s vymeniteľnou hlavicou (na výber sú 2 druhy – tvrdá a mäkká). Táto kefka ľahko vydrhne ťažko dostupné miesta. Napr. smoothie mixér alebo vysoký pohár.

čistiace prostriedky

Ak si pri umývaní riadu zvyknutá používať vecheť, dobrá správa – aj k nemu existuje ekologický variant. Ekologické vechtíky vyzerajú tvarovo podobne ako tie umelé, až na pár rozdielov. Sú vyrobené z celulózy, takže sa dajú kompostovať. Môžeš ich niekoľkokrát oprať v práčke, takže je možné, že jeden kus ti vydrží aj niekoľko mesiacov. Navyše sa predávajú v rôznych prevedeniach, s krásnou potlačou, takže ďalšia vec, ktorá v prvom rade čistí, ale zároveň aj skrášľuje kuchyňu.

Ekologických saponátov na riad je hneď niekoľko. Na začiatku našej „zelenej cesty“ sme používali saponáty s označením EKO z DM drogérie. Teraz používame prostriedok na váhu značky Sonnet a nevieme si ho vynachváliť. Krásne vonia, nedráždi ruky (je vhodný aj pre alergikov), super odmastí a je to 100% odbúrateľný produkt, ktorý nezaťaží životné prostredie, keďže sa skladá len z prírodných zložiek. Veď posúď sama. Prostriedok na riad Sonnet si pozri napr. TU.

Saponát na riad si môžeš vyrobiť aj sama z kvalitného olivového oleja. Vyskúšaj a možno práve táto možnosť ti sadne najlepšie. Recept ako si vyrobiť domáci prostriedok na riad nájdeš TU.

riad

 

# 6: Čistenie sporáka, chladničky, kuchynskej linky

Na čistenie pripáleného sporáka mám tajný recept menom ocot a sóda bikarbóna. U niekoho tečie víno potokom, u nás tečie ocot. :-) Ocot je super v tom, že svojou „silou“ sa dá porovnať s hocijakým agresívnym čistiacim prostriedkom aj napriek tomu, že ide o prírodný produkt. Okrem toho má aj dezinfekčný účinok a pekne vonia (aspoň mne).

Jednoduchý recept na odstránenie pripálenej škvrny v kuchyni:

  • na škvrnu nastriekaj z rozprašovača ocot,
  • nasyp na ocot sódu bikarbónu a chvíľku nechaj spolu reagovať (nezľakni sa, tieto dve zložky začnú spolu peniť),
  • trochu vydrhni lufou alebo kefou na hrnce,
  • utri zvyšky sódy handričkou.

Tip: Ak máš rada voňavú kuchyni, kľudne si do rozprašovača k octu pridaj obľúbený esenciálny olej. Ja som si v kuchyni zvykla na vôňu levandule.


Používaš v kuchyni kuchynské utierky? Tieto patria tiež k jednorázovým produktom, ktorým by si sa mala vyhnúť. V kuchyni ich vôbec nepotrebuješ. Všade sa dajú nahradiť obyčajnou handričkou. Je zbytočné aby si mokrý fľak na linke utierala kuchynskou utierkou a po týchto 2 sekundách využitia ju hodila do koša.

Okrem toho, na výrobu kuchynských utierok sa minie veľmi veľké množstvo vody (viac ako minieš na pranie handričiek). Väčšinou sú bielene chlórom (ak nepoužívaš tie z recyklovaného papiera) a pridáva sa do nich chemikália, ktorá zabezpečuje ich pevnosť a odolnosť voči vlhku. No a ešte k tomu všetkému sú zabalené do plastového obalu.

kuchynské utierky

Ja som doma zrecyklovala staré bavlnené tričká. Mám ich nastrihané na štvorčeky a uložené v nádobke v kuchynskej linke, kde čakajú na svoje využitie. Vždy po použití ich trochu preperiem v rukách a nechám preschnúť. Keď už je handrička špinavá, tak ju suchú hodím do koša na prádlo k ostatným veciam. Takéto handričky periem vždy s utierkami. Mám ich v zásobe veľmi veľa, takže nemusím čakať, kým sa mi operú a uschnú.


Tip: Na takéto textilné kuchynské utierky nemusíš použiť len staré roztrhané tričká. Pokojne skús nastrihať rôzne farebné látky, uteráky a pekne ich poukladať do 7 dl pohára. Takto budeš mať okrem praktických utierok aj dekoráciu do kuchyne.


recyklácia

 

# 7: Vyhadzovanie smetí

Každá domácnosť vyprodukuje nejaký odpad. Ani ten najväčší „zerowaster“ nedokáže žiť bez odpadu. Odpad po vyprodukovaní hádžeme do koša. Tu je pár tipov, aby vyhadzovanie smetí bolo čo najviac ekologické:

1. Ak netriediš odpad, určite s tým začni!!

Týmto spôsobom sa odpad môže znovu využiť a nemusia sa vyčerpávať nové zdroje, ktoré sú NEOBNOVITEĽNÉ.

Ďalší dôvod, prečo je v dnešnej dobe nutné aspoň triediť odpad, je množstvo vyprodukovaného odpadu. V priemere vyprodukuje jeden Slovák 350 kg odpadu ročne (podľa štatistiky EUROSTAT z roku 2016). Ide o veľmi veľké množstvo. Ak sa väčšina toho odpadu neseparuje a vyhodí sa len tak do kontajnera, skončí buď na skládke (zaberajú sa stále nové a nové plochy, keďže každá skládka má obmedzenú kapacitu a ničia sa tým lúky) alebo v spaľovni (spaľovaním sa do ovzdušia uvoľňuje napr. škodlivý oxid uhoľnatý ale aj oxid uhličitý, ktorý prispieva veľkou mierou ku globálnemu otepľovaniu).

odpad
POZOR! Na tomto obrázku sme uviedli, že tetrapaky patria do plastov. Nie je však úplne všade tak. Niekedy ich treba dávať do smetného koša s papiermi, inokedy patria ku kovom a niekde dokonca existujú samostatné kontajnery na tetrapaky. Pozri si, ako je to u teba a hádž to prosí správne. ;-)

 

2. Kompostuj!

Ak máš v blízkosti kontajner na bio odpad, komunitné kompostovisko alebo na záhradke založený kompost, všetok „mokrý“ odpad z kuchyne môžeš vyhodiť doňho (zvyšky jedla nahromadené v umývadle po umývaní riadu, šupky z ovocia a zeleniny, sáčky z čaju a iné). Potom ti v kuchyni zostane len „suchý“ odpad, ktorý môžeš vyhodiť priamo do smetného koša a nemusíš doňho dať žiadny sáčok. Stačí ísť vyniesť smeti aj s košom, a potom ho len prepláchnuť vodou a nechať vysušiť.

kompost

 

3. Používaj kompostovateľné sáčky do koša!

Ak predsa potrebuješ do koša dať sáčok, určite nesiahni po tom plastovom. Na internete alebo aj v niektorých kamenných predajniach sa dajú zohnať aj ekologickejšie varianty sáčkov.

Kompostovateľné sáčky sú vyrobené čisto z prírodných materiálov, ako je napr. kukuričný škrob. Tieto sáčky sa v komposte celé rozložia na vodu, oxid uhličitý a biomasu. Takto vzniknutý oxid uhličitý ale nevadí, keďže pri pestovaní kukurice na výrobu ďalších sáčkov, kukurica na svoj rast spotrebuje znovu oxid uhličitý, čiže ide o uzavretý kruh.

Tu si daj ale veľký pozor, lebo okrem kompostovateľných, sa ako ekologické predávajú aj sáčky rozložiteľné. Tieto sú takmer všetky rozložiteľné iba v priemyselnom komposte, kde musia byť špecifické podmienky, ktoré sa v domácom komposte nedajú dosiahnuť. Ďalšou nevýhodou je, že sú vyrobené aj z neobnoviteľných zdrojov – ropa, uhlie a zemný plyn a pri ich rozklade sa uvoľňuje oxid uhličitý, ktorý prispieva ku globálnemu otepľovaniu, keďže nie je súčasťou takého uzavretého kruhu ako kukurica (kukurica vyrastie rýchlo, vznik uhlia, ropy a zemného plynu trvá milióny rokov).²


Tip: Takmer polovicu množstva odpadu, vyprodukovaného domácnosťou, tvorí odpad, ktorý by mohol byť skompostovaný³. Ak nemáš prístup k žiadnemu kompostu, skús si zaobstarať vermikompostér. Je to vlastne mini kompostér vhodný aj do bytu, keďže je konštruovaný tak, že nezapácha.

Rozklad bio odpadu v ňom zabezpečujú kalifornské dážďovky. Dážďovky ti z tvojich kuchynských zvyškov vyrobia tekuté hnojivo, ale aj kompost, ktorý môžeš dávať na rastlinky, ktoré si doma pestuješ. Okrem iného má vermikompostér aj veľmi pekný dizajn, takže si s ním môžeš skrášliť domácnosť.


vermikompostér
Zdroj fotky. https://shop.czechdesign.cz/vermikomposter-plastia-pelcl-domacikomposter/

 

Verím, že som ti týmito jednoduchými tipmi pomohla nájsť praktické riešenia ako jednoducho zmenšiť množstvo odpadu vyprodukovaného v kuchyni. Ak sa ti niečo zapáčilo, čo si napríklad nepoznala, alebo by si chcela tento zoznam doplniť o niečo ďalšie zaujímavé, napíš to pod článok do komentára. Budem sa tešiť. :-)

 

Keď už budeš mať doma takto pekne uskladnené potraviny, priprav si z nich niečo zdravé, výživné a chutné zároveň:

zdravé recepty

 

Prípadne si priprav niečo z týchto receptov:

Na raňajky: pšenová kaša s makom a citrónom

Na desiatu: šošovicovú nátierku s vajíčkom a domácim chlebíkom

Polievku: krémovo cesnakovo-mrkvovú polievku

Na obed: cícerový guláš so pšenom

Na olovrant: pohánkové placky

Na večeru: pohánkoto so zeleninou

 

Zdroje:

1. www.zachranjidlo.cz

2. O živote bez plastov rozpráva TOP odborník, profesor P. Alexy z FCHPT STU

3. Poďme kompostovať v paneláku

Petra Maloštíková

redaktorka vo Fitshaker
Mama na plný úväzok. Milujem svoje deti, manžela, náš jednoduchý a krásny život a prírodu. Bez prírody by sme tu neboli, preto sa snažíme všetko robiť v súlade s ňou. Minimalizujeme náš odpad, vyrábame si svoju vlastnú kozmetiku a čistiace prostriedky, pečieme si vlastný chlieb, nekupujeme polotovary, zdravo sa stravujeme, snažíme sa o čo najviac pohybu. Turistika, ručné práce, čítanie a písanie sú môj relax. Ak inšpirujem len jediného človeka k udržateľnejšiemu spôsobu života, budem šťastná. Nájdete ma tu: instagram.com/zerowaste.rodina aj tu https://zerowasterodina.wordpress.com/
Petra Maloštíková

Článok bol pridaný dňa 19/02/2019 a zaradený do kategórie: Myslíme ekologicky!Pre fitmaminky   |   Autor: Petra Maloštíková

Komentáre