Aj ananás je super na posilnenie imunity! Prečo ďalšie si ho dopriať?

Ananásy boli v minulosti symbolom bohatstva a luxusu, dnes sa tešia väčšej dostupnosti a pochutnávať si na ich exotickej chuti môže naozaj každý. Tieto tropické plody sú bohaté na vitamíny, minerály, enzýmy a antioxidanty. Pomáhajú posilniť imunitný systém, vybudovať silné kosti, vyčistiť pleť, pomôcť pri trávení a iné. Napriek úžasnej sladkosti majú nízky obsah kalórií. Poďme si bližšie odhaliť tajomstvá, ktoré skrýva :-).

Na svete existuje niekoľko druhov ananásov (cca 30) – rôznych tvarov, veľkostí a tiež farieb. V našich zemepisných šírkach je najznámejší Ananas comosus. Ananásovník dokáže vo voľnej prírode produkovať plody až neuveriteľných 50 rokov.

Dá sa pomerne jednoducho vypestovať aj v domácom prostredí, avšak úroda nebude porovnateľná s plodmi z trópov. Dorastá do výšky 150 cm, výnimočne aj viac.

ananas ucinky na zdravie

 

Ananás a jeho príbeh

Ananás je pôvodom z Južnej Ameriky. V roku 1493 si ho všimol Krištof Kolumbus na karibskom ostrove Guadeloupe. Kolumbus a jeho posádka odniesli ananásy do Španielska, kde si ich všetci zamilovali. Kto už by nemal rád toto úžasné sladké exotické ovocie, však? Tam sa rozhodli, že budú ananásy pestovať. Keďže ananás vyžaduje tropické podnebie, Európania sa v jeho pestovaní nedostali veľmi ďaleko. Chutné plody sa museli dovážať spoza Atlantického oceánu, čo bol časovo náročný „trek“, ktorého výsledkom bolo hnilé ovocie.

V polovici 17. storočia sa ananásy začali pestovať v skleníkoch v Anglicku a Holandsku za podmienok, ktoré napodobňovali teplotu a vlhkosť tropického podnebia. Pretože boli veľmi žiadané a ovocia bolo málinko, mohli si ho dovoliť iba tí najbohatší, napríklad panovník Ľudovít XV., Katarína Veľká alebo Karol II.  Z toho dôvodu bol ananás symbolom luxusu a bohatstva.

V Amerike v 17. storočí sa ananás dovážal z karibských ostrovov, bol extrémne drahý (1 kus by dnes vyšiel v prepočte na 8 000 €). Bohatí kolonisti usporadúvali večere a vystavovali ananás ako symbol ich bohatstva, pohostinnosti a postavenia. Ananás sa však využíval hlavne na dekoráciu a jedol sa „v poslednej hodine“.

Dostupnejší začal byť v roku 1900, keď pestovateľ James Dole založil ananásovú plantáž na Havaji, neskôr Dole Food Company (známa aj dnes). Bol úspešný, o čom svedčí aj fakt, že počas siedmich desaťročí jeho plantáž vyprodukovala viac ako 75 % ananásu na svete.

ananás zdravie

 

Prečo si dopriať ananás?

Ananás obsahuje na 100 g približne 50 kalórií, 13 g sacharidov, 0,5 g bielkovín, 0,1 g tuku a 1,4 g vlákniny.

Výnimočný je vysokým množstvom vitamínu C a mangánu (antioxidačná obranyschopnosť). Ďalej obsahuje vápnik, horčík, zinok, tiamín, vitamíny A, K a enzým bromelaín a iné cenné látky.

 

Zdravotné benefity

Ako aj iné ovocie, ananás tiež nezaostáva s úžasnými účinkami pre naše zdravie. Po celé storočia sa používal v tradičnej medicíne.

Ananásy sú doslova nabité zdravými antioxidantmi – molekulami, ktoré pomáhajú telu bojovať proti oxidačnému stresu. Oxidačný stres je stav, keď je v tele príliš veľa voľných radikálov, čo môže byť pri dlhodobom vystavení organizmu príčinou vzniku akútnych aj chronických ochorení. Progresia rakoviny býva bežne spájaná s oxidačným stresom a chronickým zápalom v tele.

Ďalej obsahuje skupinu enzýmov známych ako bromelaín. Ten má vedecky preukázané pozitívne účinky pri hojení rán (znižuje zápaly, opuchy, podliatiny, bolesti) a stimulovaní imunitného systému. Tiež sa používa pri liečbe močových ciest, astme, žilových ochoreniach, tráviacich problémoch a iných (tu však účinky neboli vedecké preukázané).

Čo sa týka vedeckých výskumov, v 60. rokoch minulého storočia sa vykonal výskum, ktorý mal preukázať pozitívne účinky tohto enzýmu na zmiernenie príznakov reumatoidnej artritídy, zápalu kĺbov. Zistilo sa, že krátkodobo má rovnaký efekt na liečbu ako podávanie bežných liekov. Nie je však preukázaný vplyv na liečbu z dlhodobého hľadiska.

ananás

 

Ako vyberať kvalitné plody?

Ananás po odtrhnutí už ďalej nedozrieva, preto ho netreba dlhšie skladovať a čakať na sladšiu chuť. Zbytočne riskujeme jeho skazenie.

Pri nákupe sa snažíme vyberať krásne svieže plody, bez známok poškodenia a hnedých škvŕn. Občas sa oplatí zapojiť aj čuchové bunky, lebo dôležitým ukazovateľom kvality plodu je jeho sladká vôňa.

 

Ananás v kuchyni

Toto tropické ovocie má široké využitie či už v teplej, alebo studenej kuchyni, v sladkých alebo slaných pokrmoch.

Najviac cenných látok využijeme v čerstvom stave − nakrájaný a jemne poliaty s Fitnutkou ;-), v kombinácii s bielym jogurtom alebo mascarpone, smoothie.

Ďalej si môžeme pripraviť džús, miešaný drink, ovocný šalát, ovocnú tortu, dezerty, rôzne mäsové pokrmy, polievky alebo spestriť ním pizzu. Chuťovo sa výborne dopĺňa napríklad s kokosom. Výborný kamarát je aj pri grilovaní.

Milovníci indickej kuchyne určite poznajú karí s ananásom alebo ananásové čatní.

Využitie nachádza aj pri výrobe džemov a kompótov, pozor však na veľké množstvá rafinovaného cukru.

V tropických krajinách je obľúbený ananásový ocot. Ten si môžete vyrobiť aj doma, postačí jadro a šupky z jedného ananásu.

ananás recepty

 

Na čo si dať pozor

Pri zjedení nadmerného množstva sa môže vyskytnúť citlivosť v ústach vrátane jazyka a pier. Tento stav sa v priebehu pár hodín zvyčajne vytratí. Ak pocit pretrváva, prípadne sa objavia kožná vyrážka, ťažkosti s dýchaním, je nutné vyhľadať lekára. Mohlo by ísť o alergickú reakciu.

Tiež sa môžu objaviť vracanie, hnačky alebo nadmerné menštruačné krvácanie.

Nadmernú konzumáciu by mali zvážiť tí, ktorí užívajú antibiotiká, lieky na riedenie krvi alebo nespavosť, antikonvulzíva, antidepresíva a podobne.

 

Ananás v kozmetike

Pre jeho široké spektrum vitamínov, minerálov a enzýmov je úžasný pomocník aj v tejto oblasti. Už spomínaný bromelaín pomáha s čistením pleti a má protizápalový účinok. Pomáha v boji proti vráskam a celulitíde, opuchom, akné. Ovocné kyseliny dodávajú pleti krásnu farbu, hydratáciu  a jemnosť.

 

Zaujímavosti na záver

  • V minulosti existoval trh s prenájmom ananásu. Ovocie vyvolávalo medzi chudobnými takú žiarlivosť, že boli ochotní platiť za prenájom ananásu na jednu noc. Túto službu využívali na rôzne oslavy, stretnutia s cieľom „ukázať sa“, nie ponúknuť svojich hostí zdravou dobrotou.
  • Býva označovaný ako afrodiziakum.
  • Čerstvý ananás nie je kamarát so želatínou. Ak želatínu nanesieme na ananás, nikdy nestuhne.
  • Tradičný filipínsky dezert nata de piña sa vyrába od 18. storočia a hlavnou zložkou je fermentovaná ananásová šťava.

na posilnenie imunity

Aj tebe sa spája ananás so zimným obdobím :-)?

 

Skvelé recepty aj s exotickým ovocím, či na podporu imunity, alebo len tak pre tvoje zdravie nájdeš aj v našich knihách:

zdravé recepty

 

Vyskúšaj aj tieto smoothie s ananásom:

Zelené smoothie s ananásom a chlorellou na zlepšenie trávenia

Rýchle smoothie, ktoré zatočí s prechladnutím

VIDEORECEPT na trojfarebné smoothie, ktoré ťa omladí

Papáya-ananásové smoothie „Silný tráviaci oheň“

Ovocný smoothie spaľovač tukov

Ananásovo-banánové smoothie „Večne mladá PIŇA“

Zelený matcha čaj smoothie s ananásom

 

Prípadne vyskúšaj koláčiky s ananásom:

Šťavnatý tvarohovo-ananásový koláč s kokosom, vhodný aj pre deti od 1,5 roka

Šťavnatý jesenný koláčik z mrkvy a ananásu

 

Zdroje:

https://www.livescience.com/45487-pineapple-nutrition.html

https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple

https://www.mentalfloss.com

www.cookist.com

Petra Ryšková

Článok bol pridaný dňa 20/11/2020 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Petra Ryšková

Komentáre