Na svete existuje niekoľko druhov ananásov (cca 30) – rôznych tvarov, veľkostí a tiež farieb. V našich zemepisných šírkach je najznámejší Ananas comosus. Ananásovník dokáže vo voľnej prírode produkovať plody až neuveriteľných 50 rokov.
Dá sa pomerne jednoducho vypestovať aj v domácom prostredí, avšak úroda nebude porovnateľná s plodmi z trópov. Dorastá do výšky 150 cm, výnimočne aj viac.
Ananás a jeho príbeh
V polovici 17. storočia sa ananásy začali pestovať v skleníkoch v Anglicku a Holandsku za podmienok, ktoré napodobňovali teplotu a vlhkosť tropického podnebia. Pretože boli veľmi žiadané a ovocia bolo málinko, mohli si ho dovoliť iba tí najbohatší, napríklad panovník Ľudovít XV., Katarína Veľká alebo Karol II. Z toho dôvodu bol ananás symbolom luxusu a bohatstva.
V Amerike v 17. storočí sa ananás dovážal z karibských ostrovov, bol extrémne drahý (1 kus by dnes vyšiel v prepočte na 8 000 €). Bohatí kolonisti usporadúvali večere a vystavovali ananás ako symbol ich bohatstva, pohostinnosti a postavenia. Ananás sa však využíval hlavne na dekoráciu a jedol sa „v poslednej hodine“.
Dostupnejší začal byť v roku 1900, keď pestovateľ James Dole založil ananásovú plantáž na Havaji, neskôr Dole Food Company (známa aj dnes). Bol úspešný, o čom svedčí aj fakt, že počas siedmich desaťročí jeho plantáž vyprodukovala viac ako 75 % ananásu na svete.
Prečo si dopriať ananás?
Výnimočný je vysokým množstvom vitamínu C a mangánu (antioxidačná obranyschopnosť). Ďalej obsahuje vápnik, horčík, zinok, tiamín, vitamíny A, K a enzým bromelaín a iné cenné látky.
Zdravotné benefity
Ananásy sú doslova nabité zdravými antioxidantmi – molekulami, ktoré pomáhajú telu bojovať proti oxidačnému stresu. Oxidačný stres je stav, keď je v tele príliš veľa voľných radikálov, čo môže byť pri dlhodobom vystavení organizmu príčinou vzniku akútnych aj chronických ochorení. Progresia rakoviny býva bežne spájaná s oxidačným stresom a chronickým zápalom v tele.
Ďalej obsahuje skupinu enzýmov známych ako bromelaín. Ten má vedecky preukázané pozitívne účinky pri hojení rán (znižuje zápaly, opuchy, podliatiny, bolesti) a stimulovaní imunitného systému. Tiež sa používa pri liečbe močových ciest, astme, žilových ochoreniach, tráviacich problémoch a iných (tu však účinky neboli vedecké preukázané).
Čo sa týka vedeckých výskumov, v 60. rokoch minulého storočia sa vykonal výskum, ktorý mal preukázať pozitívne účinky tohto enzýmu na zmiernenie príznakov reumatoidnej artritídy, zápalu kĺbov. Zistilo sa, že krátkodobo má rovnaký efekt na liečbu ako podávanie bežných liekov. Nie je však preukázaný vplyv na liečbu z dlhodobého hľadiska.
Ako vyberať kvalitné plody?
Pri nákupe sa snažíme vyberať krásne svieže plody, bez známok poškodenia a hnedých škvŕn. Občas sa oplatí zapojiť aj čuchové bunky, lebo dôležitým ukazovateľom kvality plodu je jeho sladká vôňa.
Ananás v kuchyni
Najviac cenných látok využijeme v čerstvom stave − nakrájaný a jemne poliaty s Fitnutkou ;-), v kombinácii s bielym jogurtom alebo mascarpone, smoothie.
Ďalej si môžeme pripraviť džús, miešaný drink, ovocný šalát, ovocnú tortu, dezerty, rôzne mäsové pokrmy, polievky alebo spestriť ním pizzu. Chuťovo sa výborne dopĺňa napríklad s kokosom. Výborný kamarát je aj pri grilovaní.
Milovníci indickej kuchyne určite poznajú karí s ananásom alebo ananásové čatní.
Využitie nachádza aj pri výrobe džemov a kompótov, pozor však na veľké množstvá rafinovaného cukru.
V tropických krajinách je obľúbený ananásový ocot. Ten si môžete vyrobiť aj doma, postačí jadro a šupky z jedného ananásu.
Na čo si dať pozor
Tiež sa môžu objaviť vracanie, hnačky alebo nadmerné menštruačné krvácanie.
Nadmernú konzumáciu by mali zvážiť tí, ktorí užívajú antibiotiká, lieky na riedenie krvi alebo nespavosť, antikonvulzíva, antidepresíva a podobne.
Ananás v kozmetike
Zaujímavosti na záver
- V minulosti existoval trh s prenájmom ananásu. Ovocie vyvolávalo medzi chudobnými takú žiarlivosť, že boli ochotní platiť za prenájom ananásu na jednu noc. Túto službu využívali na rôzne oslavy, stretnutia s cieľom „ukázať sa“, nie ponúknuť svojich hostí zdravou dobrotou.
- Býva označovaný ako afrodiziakum.
- Čerstvý ananás nie je kamarát so želatínou. Ak želatínu nanesieme na ananás, nikdy nestuhne.
- Tradičný filipínsky dezert nata de piña sa vyrába od 18. storočia a hlavnou zložkou je fermentovaná ananásová šťava.
Skvelé recepty aj s exotickým ovocím, či na podporu imunity, alebo len tak pre tvoje zdravie nájdeš aj v našich knihách:
Vyskúšaj aj tieto smoothie s ananásom:
Zelené smoothie s ananásom a chlorellou na zlepšenie trávenia
Rýchle smoothie, ktoré zatočí s prechladnutím
VIDEORECEPT na trojfarebné smoothie, ktoré ťa omladí
Papáya-ananásové smoothie „Silný tráviaci oheň“
Ovocný smoothie spaľovač tukov
Ananásovo-banánové smoothie „Večne mladá PIŇA“
Zelený matcha čaj smoothie s ananásom
Prípadne vyskúšaj koláčiky s ananásom:
Šťavnatý tvarohovo-ananásový koláč s kokosom, vhodný aj pre deti od 1,5 roka
Šťavnatý jesenný koláčik z mrkvy a ananásu
Zdroje:
https://www.livescience.com/45487-pineapple-nutrition.html
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pineapple
https://www.mentalfloss.com
www.cookist.com
Som nadšencom zdravého životného štýlu a rada hľadám nové inšpirácie a teórie z tejto oblasti, ktoré hneď skúšam aplikovať v "praxi" - v kuchyni, cvičení, nákupoch... Najlepšie sa cítim v prírode (prechádzky so psom, behanie, bicyklovanie), kde sa vždy nadopujem pozitívnou energiou.