1. Instantné polievky, vifonky
Pre príklad vyberám zloženie Hrachovej instantnej polievky s morskými riasami: instantná hrachová múka 58 %, prírodne fermentovaná sójová omáčka Kikkoman, extrudovaná kukurica, sójová bielkovina, morské riasy 1,5%, morská soľ, korenie. Lepšie ako keď sa pozrieš na sáčkovú, či vifon v supermarkete, no nie?
2. Paštéty
Ach jaj, keď vidím, že v dnešnej dobe ešte niekto toto konzumuje...no nebudem hovoriť, čo sa mi deje so žalúdkom.Len pre zhrnutie, čo taká paštéta môže obsahovať: chrupavky, kosti, mäso tej naozaj najnižšej kvality, kože a veeeeľa aditív. Jednoducho, kvalitné a výživné látky sú nahrádzané arómami, tukmi a nekvalitnou zmesou kadečoho. Výrobcovia sú však prefíkaní a netreba dať na prvý pohľad na „nie až také hrozné zloženie“.Napríklad Bôčiková pomazánka - Hamé: údený bravčový bôčik 30%, voda, bravčové mäso, vajcia, rajčinový pretlak, soľ, korenie, stabilizátory: E410, E407, E508, kvasničné extrakty, arómy.Obsah mäsa: 40% Obsah tuku: min 40%. Kde je problém?Keďže obsah tuku je minimálne 40% hmotnosti výrobku a tuk sa zo zloženia nachádza len v mäse a vo vajciach, predstav si, ako asi vyzeral použitý bôčik a mäso. Musel byť veľmi mastný. Ja by som radšej venovala svoj čas príprave či už domácej paštéty, rastlinnej pomazánky zo strukovín, alebo kľudne aj nejakej tej dobrej bryndzovej. Jednoducho – to, čo si natrieš na chleba, si vyrob sám (pre lenivejších je riešením opäť návšteva bio - obchodu, kde je kopec rôznych náhrad v oveľa lepšej kvalite).
RECEPT na domácu cuketovú nátierku
3. Suché salámy
Že chlapské osadenstvo nebude jesť chlieb bez salámy? Radšej sa prejdi do obchodu a kúp kvalitnú šunku alebo im rovno naservíruj plátok, či dva na prírodno a za pár minút urobeného mäska.
4. Roztierateľné syry
Nemajú so slovom syr takmer nič spoločné. Obsahujú vysoký podiel solí, živočíšnych tukov a chutia nám “vďaka“ rôznym pridaným emulgátorom. Nahradiť sa dajú jednoducho, tvrdými alebo aspoň polotvrdými syrmi.
5. Konzervy
Prijateľnou možnosťou potraviny v konzerve je čistý, rajčinový pretlak na tak deťmi obľúbené špagety alebo kvalitný tuniak, či losos v konzerve.
6. Slané pochutinky
7. Plnené croissanty, napolitánky
Vieš si predstaviť, že by tvoj krajec chlebíka vydržal aj niekoľko mesiacov v sáčku? Asi ťažko. Tak ako je možné, že croisant vydrží? Niečo sa mi tu nezdá. Biela múka, cukor, konzervanty...ahaaa to vďaka tým konzervantom. A potom, že si s deťmi nevieš dať rady a sú hyperaktívne! Radšej im dať jabĺčko ako zdroj zdravšej energie. Prípadne pridať mrkvu s príjemnou sladkastou chuťou, pokvapkať troškou oleja, agáve a iného sirupu. Pre veľkých maškrtníkov odporúčam do zásoby 70 a viac percentnú horkú čokoládu. Mimochodom, keď ju necháš rozpustiť na pokrájanom jabĺčku....hmm, mňam :-).Áno, máš správny pocit, že strava z vlastnej kuchyne, počas dovolenkového obdobia, si vyžaduje viac času, úsilia a príprav ešte pred odjazdom. Ale spomeň si, koľkokrát si po dovolenke prišla s pocitom znechutenosti z toho, aké veci si pojedla? A potom nastala buď diéta alebo si nevedela, čo od dobroty zjesť a mala si chuť na všetko. Oboje je samozrejme zlé. Jasné, treba si, čo to dopriať, veď aj o tom sú dovolenky, ale čo najmenej sa snažiť vybočiť z jedálnička, na ktorý si zvyknutá.
Takže do obchodu si radšej choď nakúpiť čisté potraviny a z nich si vyrob svoju vlastnú ,,dovolenkovú stravu“ :-).
Šťastnú cestu.
Zdroje informácií:
http://www.berkana.sk/instantna-hrachova-polievka-s-morskymi-riasami.html
http://fooddrink.sk/viete-co-kupujete/
http://zena.atlas.sk/je-taveny-syr-este-vobec-syr/zdravie/vyziva/807399.html
Zdroj fotiek: flickr.com
Inštruktorka aeróbnych cvičení a certifikovaná osobná trénerka.