Sladko-pikantná cuketová nátierka: tip na zdravé raňajky aj pohostenie pre návštevy

Cuketa je veru všestranná. Jej využitie je od konzervovania na zimu, až po torty, pečivo či polievky naozaj pestré. Ale skúšala si už, ako chutí taká cuketová nátierka. Ja veru ešte nie. Až doteraz. Ostala som veľmi milo prekvapená. Zopár jednoduchý ingrediencií sa postaralo o intenzívnu zaujímavú chuť. Ak ešte nevieš čo natrieť na chleba na raňajky, či k vode alebo na turistiku, vrelo odporúčam túto famóznu pomazánku.

Doba prípravy: 15 minút

Čo budeme potrebovať na cca 4 porcie?

  • 1 lyžicu kvalitného masla (príp. ghee)
  • 1 cibuľka
  • 1 mrkvu
  • 1 paradajku nakrájaná na kocky
  • 1 šálka nastrúhanej cukety (môže byť aj so šupkou)
  • 1/2-1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 2 štipky mletého čierneho korenia
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky
  • 2 až 3 štipky mletého čili (voliteľné, môžeme vynechať)
  • 1 lyžičku domáceho medu

 

Ako budeme postupovať?

1. Na masle do zlata opražíme nakrájanú cibuľku. K nej pridáme nastrúhanú mrkvu a paradajku nakrájanú na kocky. Opekáme 5 minút.

2. Pridáme nastrúhanú cuketu, osolíme, okoreníme (čierne korenie, mletá paprika, čili).

3. Opekáme 5 minút, alebo kým sa neodparí zvyšná šťava.

4. Nakoniec pridáme med, premiešame a zmes dohladka rozmixujeme.

 

Tip: Pre zvýraznenie chuti môžeme do teplej pomazánky nastrúhať parmezán.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
431 kJ

102 kcal

6 g 10 g 1 g 2 g

cuketa recepty

 

recepty z cukety

 

recepty cuketa

 

nátierka

 

pomazanky

Keďže pomazánka musí chvíľku chladnúť, odporúčam ju pripraviť večer. Ráno stačí odkrojiť chlieb a natrieť si ju. Podávame s tým, čo máme najradšej. Odporúčame samozrejme čerstvú zeleninu.  Dokonale sa hodí k hriankam či toastom.

 

Zdravé a chutné tipy na raňajky, desiatu či inú časť dňa nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:

recepty

 

 

Vyskúšaj aj tieto nátierky:

Cuketovo-cesnaková nátierka: raz vyskúšaš a zamiluješ sa

Cícerovo-špenátová nátierka: perfektná aj ako pohostenie pre návštevy

Syrovo-brokolicová nátierka: a deti už brokolici nepovedia nie

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 17/07/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataNátierkyNízkokalorickéRaňajkyReceptyVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre