Sladko-pikantná cuketová nátierka: tip na zdravé raňajky aj pohostenie pre návštevy
Cuketa je veru všestranná. Jej využitie je od konzervovania na zimu, až po torty, pečivo či polievky naozaj pestré. Ale skúšala si už, ako chutí taká cuketová nátierka. Ja veru ešte nie. Až doteraz. Ostala som veľmi milo prekvapená. Zopár jednoduchý ingrediencií sa postaralo o intenzívnu zaujímavú chuť. Ak ešte nevieš čo natrieť na chleba na raňajky, či k vode alebo na turistiku, vrelo odporúčam túto famóznu pomazánku.
Doba prípravy: 15 minút
Čo budeme potrebovať na cca 4 porcie?
- 1 lyžicu kvalitného masla (príp. ghee)
- 1 cibuľka
- 1 mrkvu
- 1 paradajku nakrájaná na kocky
- 1 šálka nastrúhanej cukety (môže byť aj so šupkou)
- 1/2-1 lyžičku morskej/himalájskej soli
- 2 štipky mletého čierneho korenia
- 1 lyžičku mletej červenej papriky
- 2 až 3 štipky mletého čili (voliteľné, môžeme vynechať)
- 1 lyžičku domáceho medu
Ako budeme postupovať?
1. Na masle do zlata opražíme nakrájanú cibuľku. K nej pridáme nastrúhanú mrkvu a paradajku nakrájanú na kocky. Opekáme 5 minút.
2. Pridáme nastrúhanú cuketu, osolíme, okoreníme (čierne korenie, mletá paprika, čili).
3. Opekáme 5 minút, alebo kým sa neodparí zvyšná šťava.
4. Nakoniec pridáme med, premiešame a zmes dohladka rozmixujeme.
Tip: Pre zvýraznenie chuti môžeme do teplej pomazánky nastrúhať parmezán.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
431 kJ
102 kcal |
6 g | 10 g | 1 g | 2 g |
Keďže pomazánka musí chvíľku chladnúť, odporúčam ju pripraviť večer. Ráno stačí odkrojiť chlieb a natrieť si ju. Podávame s tým, čo máme najradšej. Odporúčame samozrejme čerstvú zeleninu. Dokonale sa hodí k hriankam či toastom.
Zdravé a chutné tipy na raňajky, desiatu či inú časť dňa nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
Vyskúšaj aj tieto nátierky:
Cuketovo-cesnaková nátierka: raz vyskúšaš a zamiluješ sa
Cícerovo-špenátová nátierka: perfektná aj ako pohostenie pre návštevy
Syrovo-brokolicová nátierka: a deti už brokolici nepovedia nie
- Lahodná cviklová nátierka: tento recept z červenej repy si obľúbiš! - 12. januára 2021
- Blesková vajíčková polievka so zeleninou, IBA 15 minút a hotovo - 6. januára 2021
- Miešané vajíčka s paradajkou a fetou: aj toto je skvelá fitness strava pre ženy - 23. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 17/07/2018 a zaradený do kategórie: BezlepkovéDesiataNátierkyNízkokalorickéRaňajkyReceptyVegetariánske | Autor: Antónia Puškášová