# 1: Cviklovo-cuketové lievance
Doba prípravy: 45 minút
Čo budeme potrebovať na 10 ks?
- 120 g cviklového pyré (uvarenej, vychladnutej a rozmixovanej cvikle)
- 100 g nahrubo nastrúhanej cukety
- 1 vajíčko
- 7 lyžíc jemných ovsených vločiek
- ½ lyžičky mletej škorice
- 1 lyžicu kokosového oleja
Ako na to ?
1
Zmiešame cviklové pyré a nastrúhanú cuketu. Pridáme vajíčko.
2
Nakoniec vločky so škoricou a kokosový olej. Dobre zamiešame.
3
Plech vystelieme papierom na pečenie a lyžicou naň tvarujeme placky.
4
Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C 15 minút. Následne ich otočíme a dopekáme 10 minút.
5
Skvele chutia s jogurtom a ovocím.
# 2: Batatovo-cuketová polievka
Zeleninové krémové polievky u nás fičia v každom období, no na jeseň sú priam ideálne. Ak varíš polievočku pre drobca, v takejto podobe ju môžeš ponúknuť od 1 roka (so soľou však šetri). V prípade, že máš doma už veľkáčov, môžeš do nej pridať i čili alebo zázvor a nakoniec priliať aj kokosovú smotanu. Získa zase úplne inú chuť a krásne zahreje.
Doba prípravy: 45 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 2 bataty
- ½ cukety
- 1 petržlen
- olivový olej
- soľ, kurkumu, mletú papriku a mletú rascu
- ¼ šálky červenej šošovice
Ako na to ?
1
Zeleninu ošúpeme, očistíme a pokrájame na kocky.
2
Do hrnca nalejeme trošku olivového oleja, pridáme nakrájané bataty, petržlen a cuketu. Dochutíme koreninami a 2 minútky restujeme.
3
Zalejeme vodou (asi 1 cm nad zeleninu) a necháme variť asi 15 minút.
4
Následne vsypeme červenú šošovicu a ak je potreba, pridáme ešte vodu.
5
Varíme do zmäknutia. Nakoniec polievku rozmixujeme a prípadne ešte dochutíme.
6
Skvele chutí s tekvicovým olejom, cícerom či kúskami opečeného kváskového chlebíka.
# 3: Cuketové halušky
Klasické halušky u nás doma nezvykneme robiť. Radšej vždy do cesta pridám nejakú zeleninku. Najviac doma milujeme tie s cviklou či tekvicou alebo mrkvou, ale chutili nám aj tie cuketové. Postup je vždy rovnaký. Dáme uvariť zeleninku, necháme ju vychladnúť a rozmixujeme. Do tohto pyré pridáme vajíčko, trošku soli a múku podľa potreby. Takto sa z obyčajných halušiek stane výživný pokrm a aj detičky si budú určite pochvaľovať. Treba skúsiť :-).
Doba prípravy: 25 minút
Čo budeme potrebovať na 3 porcie?
- 150 g cukety
- 1 menší zemiak
- 1 vajíčko
- trošku soli a kurkumy
- 50 g celozrnnej špaldovej múky
- 100 g hladkej bielej špaldovej múky
- na vrch: biely jogurt, ricottu, lučinu či bryndzu
Ako na to ?
1
Do hrnca dáme variť vodu.
2
Cuketu nastrúhame najmeno a ešte rozmixujeme ponorným mixérom, aby bola hmota úplne hladká.
3
Pridáme do nej očistený a najemno nastrúhaný zemiak.
4
Potom primiešame vajíčko, soľ a kurkumu.
5
A teraz budeme prisýpať múku. Najskôr dáme celozrnnú a potom hladkú podľa potreby. Ja som pridala spolu 150 g, ale môže sa stať, že ty si množstvo upravíš podľa vodnatosti cukety. Cesto musí byť „haluškovej“ konzistencie. Ak by bolo veľmi riedke, môže sa vo vode rozpadať.
6
Keď voda začne vrieť, stíšime plameň na minimum a začneme hádzať halušky.
7
Varíme ich asi 7-10 minút.
8
Následne ich scedíme, dochutíme jogurtom, ricottou, lučinou či bryndzou. Bryndzu dávame deťom až od 3 rokov, aj to pasterizovanú. Na vrch sa skvele hodí opražený tempeh alebo kvalitná slaninka pre tatinkov :-).
A teraz zostáva už len jediné: zaželať ti dobrú chuť :-)!
Označenie, či sú recepty vhodné aj pre deti sme pridali aj do našej najnovšej knihy Z fitka do kuchyne špeciál 3:
Aj tu sú ďalšie vynikajúce cuketové recepty vhodné pre detičky:
Cuketové vafle, cuketový prívarok a polievka - kompletné meno od raňajok po večeru
Cuketovo-banánový chlebík na sladké raňajky
Miešané vajíčka s cuketou: skvelé raňajky už pre deti od 1 roka
Milujem poctivé veci, nechávam sa inšpirovať šikovnými ľuďmi a bavím sa knižkami, varením a ďalšími maličkosťami, ktoré prináša každý deň. Robím veci, ktoré mi prinášajú radosť a tie zvyšné obmedzujem na minimum. :-) Som veľký fanúšik dobrého jedla, kvalitných potravín, pozitívneho myslenia a všetkého zdravého. A myšlienky z týchto oblastí budem s vami rada zdieľať.