Tento mäkučký chlebík zostáva čerstvý niekoľko dní a hodí sa k raňajkám, polievkam, šalátu, do obedára deťom či do práce. Rýchlo zaženie hlad na túre či výlete a je to super olovrant napríklad s tvarohovou nátierkou a ovocím.
Recept je vysoko univerzálny – vlož do chlebíka čokoľvek, čo máš v chladničke či špajze. Tu je niekoľko nápadov:
- na kocky nakrájaná restovaná zelenina – cuketa, kukurica, mrkva, cibuľa, zemiaky. Varíme ich na troche masla, cesnaku, soli a korenia, kým nezmäknú,
- pečená zelenina – tekvica, sladké zemiaky,
- grilovaná zelenina,
- karfiol alebo brokolica, varené a potom nahrubo nakrájané na kocky,
- šunka alebo varená slanina, nakrájané na kocky,
- konzervovaná kukurica, špargľa, huby alebo iná zelenina,
- losos, pstruh, tuniak (varený alebo konzervovaný scedený).
Tento recept si môžeš pripraviť buď ako chlebík, alebo aj ako muffiny.
Ako na to?
1
Predhrejeme si rúru na 180 ˚C.
2
Formu na chlebík/muffiny vymastíme olejom.
3
V miske zmiešame suché prísady – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ.
4
V druhej miske zmiešame mokré prísady – mlieko, vajíčko, olej, jogurt.
5
Potom vmiešame mokré prísady do suchých a jemne párkrát premiešame.
6
Následne do zmesi pridáme nastrúhaný čedar, najemno rozdrobený balkánsky syr alebo tofu, kukuricu/olivy, sušené paradajky nakrájané na pásiky, kapiu. Všetko spolu jemne premiešame.
7
Zmes dáme do formy a posypeme semiačkami. Pečieme 25 minút alebo kým vrch nie je chrumkavý a zlatý.
8
Po upečení necháme vychladnúť a vyberieme z formy. Chlebík vychutnávame podľa svojej chuti.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 65 g):
184 kcal
775 kJ
T:
10 g
B:
8 g
S:
15 g
V:
2 g
Dobrú chuť 😊!
Okrem skvelých receptov na našom blogu si už o chvíľu môžeš začať užívať aj ďalšiu výzvu! Už 4.9. totiž štartujeme Reštart po lete ! Poď sa pridať a vyformuj svoju postavu snov. Bude to spoločná, energiou nabitá jazda, ktorá ťa zaručene bude baviť. Už sa na teba tešíme ❤️!
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz