Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zeleninový chlieb so syrom mäkučký aj niekoľko dní

40 min
20 ks
zeleninový chlieb

Potrebujeme: 

  • 2 šálky (300 g) špaldovej múky
  • 1 ½ lyžičky prášku do pečiva bez fosfátov
  • ½ lyžičky sódy bikarbóny
  • ½ lyžičky soli
  • 1 šálku (250 ml) mlieka
  • 1 vajíčko
  • ¼ šálky (60 ml) rastlinného oleja
  • ¼ šálky (60 g) kyslej smotany alebo jogurtu
  • 2 šálky (200 g) syra čedaru
  • 75 g syra feta alebo balkánskeho
  • ½ šálky zelených plátkov olív alebo kukurice
  • ½ šálky paradajok v oleji
  • ½ šálky zaváranej kapie
  • semiačka na posypanie vrchu
zeleninový chlieb

Tento mäkučký chlebík zostáva čerstvý niekoľko dní a hodí sa k raňajkám, polievkam, šalátu, do obedára deťom či do práce. Rýchlo zaženie hlad na túre či výlete a je to super olovrant napríklad s tvarohovou nátierkou a ovocím.

Recept je vysoko univerzálny – vlož do chlebíka čokoľvek, čo máš v chladničke či špajze. Tu je niekoľko nápadov:

  • na kocky nakrájaná restovaná zelenina – cuketa, kukurica, mrkva, cibuľa, zemiaky. Varíme ich na troche masla, cesnaku, soli a korenia, kým nezmäknú,
  • pečená zelenina – tekvica, sladké zemiaky,
  • grilovaná zelenina,
  • karfiol alebo brokolica, varené a potom nahrubo nakrájané na kocky,
  • šunka alebo varená slanina, nakrájané na kocky,
  • konzervovaná kukurica, špargľa, huby alebo iná zelenina,
  • losos, pstruh, tuniak (varený alebo konzervovaný scedený).

Tento recept si môžeš pripraviť buď ako chlebík, alebo aj ako muffiny.

Ako na to?

1

Predhrejeme si rúru na 180 ˚C.

2

Formu na chlebík/muffiny vymastíme olejom.

3

V miske zmiešame suché prísady – múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ.

4

V druhej miske zmiešame mokré prísady – mlieko, vajíčko, olej, jogurt.

5

Potom vmiešame mokré prísady do suchých a jemne párkrát premiešame.

6

Následne do zmesi pridáme nastrúhaný čedar, najemno rozdrobený balkánsky syr alebo tofu, kukuricu/olivy, sušené paradajky nakrájané na pásiky, kapiu. Všetko spolu jemne premiešame.

7

Zmes dáme do formy a posypeme semiačkami. Pečieme 25 minút alebo kým vrch nie je chrumkavý a zlatý.

8

Po upečení necháme vychladnúť a vyberieme z formy. Chlebík vychutnávame podľa svojej chuti.

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 65 g):

184 kcal

775 kJ

T:

10 g

B:

8 g

S:

15 g

V:

2 g

pečený chlieb so syrom

Dobrú chuť 😊!

Okrem skvelých receptov na našom blogu si už o chvíľu môžeš začať užívať aj ďalšiu výzvu! Už 4.9. totiž štartujeme Reštart po lete ! Poď sa pridať a vyformuj svoju postavu snov. Bude to spoločná, energiou nabitá jazda, ktorá ťa zaručene bude baviť. Už sa na teba tešíme ❤️!

cvičenie doma pre ženy
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Kategórie

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.