Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zdravé letné menu: 3 x fitness recepty na grilovačku

22. Júl 2016
grilovačka

Letné večery, ktoré stráviš so svojimi najbližšími sa zapíšu medzi najkrajšie spomienky z prázdnin. Veď, kto by nemiloval praskajúci ohník v ohnisku, vôňu grilovaného mäsa, pohľad na poletujúce svetlušky či smiech, ktorý sa ozýva z každej strany? Dokonca aj štípance od komárov, ktoré si nájdeme na tele na druhý deň ráno, majú zvláštnu letnú atmosféru :-). K takýmto večerom patrí i dobré jedlo a my ti ponúkame pár tipov, ktoré ťa možno inšpirujú a pripravíš z nich niečo dobré pre svojich blízkych.

1. Svieži letný drink bez alkoholu

Tento nápoj je osviežujúci, chutný a zaujímavý zároveň. Jeho príprava je tak jednoduchá, že do nej môžeš zapojiť i deti, ktorým mimochodom určite zachutí.

Čo budeme potrebovať na 1 drink?

  • 1 väčší pomaranč
  • 150 ml šťavy z ružového grepu
  • ľadové lesné pyré (drobné ovocie ako jahody, maliny, ríbezle, lesné jahôdky či černice vymixuj na hladké pyré a šup s ním do mrazničky)
  • mätu
  • pár kvapiek citrónu
  • vodu na zriedenie (ak sa nechceš z drinku veľmi nasýtiť)

Ako na to?

1

Príprava je úplne jednoduchá. Stačí zmiešať všetky ingrediencie v mixéri, či už v obyčajnom alebo v tom na smoothie, ozdobiť mätou a podávať.

2

Do drinku nemusíš pridávať ľad - o to, aby bol vychladený sa postará pyré.

13646773_660940210722101_619356647_o

2. Parádne domáce burgery

Ak je krásny teplý večer, je hriech nevyužiť ho napríklad na grilovanie. Zdravé hamburgery z domácich špaldových žemlí sú jedným z mnohých nápadov, ktorými môžeš nakŕmiť svojich hostí.

Čo budeme potrebovať na 8 ks stredne veľkých špaldových žemlí?

  • 200 g špaldovej múky
  • 50 g celozrnnej múky
  • 1 PL soli
  • ½ droždia
  • trochu hnedého cukru
  • vlažnú vodu

Ako na to?

1

Droždie zmiešame s vodou a lyžičkou cukru. Pridáme trocha vlažnej vody tak, aby bolo droždie ponorené a dáme vykysnúť na teplé miesto.

2

Zmiešame si oba druhy múk so soľou a po vykysnutí prilejeme vykysnuté droždie. Do zmesi postupne prilievame vlažnú vodu a cesto miesime rukou, pokiaľ z neho nebude pekný bochníček. Po vymiesení si cesto musí odpočinúť a nakysnúť.

3

Rozdelíme ho na malé bochníčky do tvaru žemlí a na plechu necháme kysnúť asi 20 minút. Následne žemle pečieme 10 minút na 180°C a ďalších 15 minút na 140°C.

Čo budeme potrebovať na 8 ks burgrov?

  • upečené žemle
  • 0,5 kg mletého hovädzieho mäsa (ideálne sviečkovicu)
  • kvalitný syr nakrájaný na plátky
  • zeleninu podľa chuti
  • listový šalát
  • červenú cibuľku
  • biely jogurt
  • mätu
  • citrón
  • himalájsku soľ
  • korenie

Ako na to?

1

Žemle sa nám pečú, je načase pripraviť mäsko. Namletú hovädziu sviečkovú osolíme a okoreníme čiernym korením a šup s ňou na gril asi na 7 minút z každej strany.

2

Na dressing si pripravíme biely jogurt, mätu, citrón a trošku soli. Do jogurtu primiešame na drobno posekanú mätu, pár kvapiek citróna a jemne posolíme.

3

Každý tvoj hamburger môže byť iný. Najlepšie bude, ak do mištičiek pripravíš nakrájanú zeleninu, červenú cibuľku a listový šalát a každý z hostí si svoj hamburger zostrojí sám.

burger
buger1

3. Citrónovo-makové muffiny

No a čo by to bolo za grilovačku bez sladkej bodky na záver? Osviežujúce citrónovo-makové muffinky potešia rovnako ako deti, tak i dospelých.

Čas prípravy: cca 40 minút

Čo budeme potrebovať na 12 ks?

  • 170 g špaldovej hladkej múky
  • 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 110 g trstinového cukru (príp. kokosového)
  • 3 vajíčka
  • 1 vanilkový lusk
  • 160 g kvalitného rozpusteného masla
  • kôru a šťavu z jedného bio citróna
  • 2 lyžice maku

Ako na to?

1

Postup je jednoduchý. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom a soľou. V druhej miske zmiešame najprv vajíčka a cukor do penista a následne pridáme šťavu a kôru z citróna, vanilkový lusk a  rozpustené maslo. Ešte chvíľu miešame, pokiaľ sa všetko spojí.

2

Zľahka vmiešame sypkú zmes do mokrej a na záver pridáme mak. Plech na muffiny naplníme cestom a pečieme 20-25 minút na 180°C.

TIP: Muffinky sa dajú jesť hneď po upečení, no ak vydržíš, kým vychladnú, môžeš na ne pripraviť i skvelý tvarohový krém. Zmiešaj 250 g nízkotučného jemného tvarohu so šťavou z polovice citróna a 2 lyžičkami hnedého cukru a máš hotovo. Krémom ozdob muffinky, na vrch polož lístoček mäty a párty môže začať :-).

makove mafiny

Verím, že aj vďaka niektorému z týchto receptov sa tvoj letný večer s priateľmi zapíše medzi tie nezabudnuteľné. Príjemnú zábavu a dobrú chuť :-).

Tie najlepšie fit recepty z Fitshaker blogu nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:

strava pri cvičení pre ženy
Fotka autora
Nika Klasko
Šéfredaktorka vo Fitshaker

Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.