Letné večery, ktoré stráviš so svojimi najbližšími sa zapíšu medzi najkrajšie spomienky z prázdnin. Veď, kto by nemiloval praskajúci ohník v ohnisku, vôňu grilovaného mäsa, pohľad na poletujúce svetlušky či smiech, ktorý sa ozýva z každej strany? Dokonca aj štípance od komárov, ktoré si nájdeme na tele na druhý deň ráno, majú zvláštnu letnú atmosféru :-). K takýmto večerom patrí i dobré jedlo a my ti ponúkame pár tipov, ktoré ťa možno inšpirujú a pripravíš z nich niečo dobré pre svojich blízkych.
1. Svieži letný drink bez alkoholu
Čo budeme potrebovať na 1 drink?
- 1 väčší pomaranč
- 150 ml šťavy z ružového grepu
- ľadové lesné pyré (drobné ovocie ako jahody, maliny, ríbezle, lesné jahôdky či černice vymixuj na hladké pyré a šup s ním do mrazničky)
- mätu
- pár kvapiek citrónu
- vodu na zriedenie (ak sa nechceš z drinku veľmi nasýtiť)
Ako na to?
1
Príprava je úplne jednoduchá. Stačí zmiešať všetky ingrediencie v mixéri, či už v obyčajnom alebo v tom na smoothie, ozdobiť mätou a podávať.
2
Do drinku nemusíš pridávať ľad - o to, aby bol vychladený sa postará pyré.
2. Parádne domáce burgery
Ak je krásny teplý večer, je hriech nevyužiť ho napríklad na grilovanie. Zdravé hamburgery z domácich špaldových žemlí sú jedným z mnohých nápadov, ktorými môžeš nakŕmiť svojich hostí.
Čo budeme potrebovať na 8 ks stredne veľkých špaldových žemlí?
- 200 g špaldovej múky
- 50 g celozrnnej múky
- 1 PL soli
- ½ droždia
- trochu hnedého cukru
- vlažnú vodu
Ako na to?
1
Droždie zmiešame s vodou a lyžičkou cukru. Pridáme trocha vlažnej vody tak, aby bolo droždie ponorené a dáme vykysnúť na teplé miesto.
2
Zmiešame si oba druhy múk so soľou a po vykysnutí prilejeme vykysnuté droždie. Do zmesi postupne prilievame vlažnú vodu a cesto miesime rukou, pokiaľ z neho nebude pekný bochníček. Po vymiesení si cesto musí odpočinúť a nakysnúť.
3
Rozdelíme ho na malé bochníčky do tvaru žemlí a na plechu necháme kysnúť asi 20 minút. Následne žemle pečieme 10 minút na 180°C a ďalších 15 minút na 140°C.
Čo budeme potrebovať na 8 ks burgrov?
- upečené žemle
- 0,5 kg mletého hovädzieho mäsa (ideálne sviečkovicu)
- kvalitný syr nakrájaný na plátky
- zeleninu podľa chuti
- listový šalát
- červenú cibuľku
- biely jogurt
- mätu
- citrón
- himalájsku soľ
- korenie
Ako na to?
1
Žemle sa nám pečú, je načase pripraviť mäsko. Namletú hovädziu sviečkovú osolíme a okoreníme čiernym korením a šup s ňou na gril asi na 7 minút z každej strany.
2
Na dressing si pripravíme biely jogurt, mätu, citrón a trošku soli. Do jogurtu primiešame na drobno posekanú mätu, pár kvapiek citróna a jemne posolíme.
3
Každý tvoj hamburger môže byť iný. Najlepšie bude, ak do mištičiek pripravíš nakrájanú zeleninu, červenú cibuľku a listový šalát a každý z hostí si svoj hamburger zostrojí sám.
3. Citrónovo-makové muffiny
No a čo by to bolo za grilovačku bez sladkej bodky na záver? Osviežujúce citrónovo-makové muffinky potešia rovnako ako deti, tak i dospelých.
Čas prípravy: cca 40 minút
Čo budeme potrebovať na 12 ks?
- 170 g špaldovej hladkej múky
- 1 lyžičku kypriaceho prášku bez fosfátov
- štipku morskej/himalájskej soli
- 110 g trstinového cukru (príp. kokosového)
- 3 vajíčka
- 1 vanilkový lusk
- 160 g kvalitného rozpusteného masla
- kôru a šťavu z jedného bio citróna
- 2 lyžice maku
Ako na to?
1
Postup je jednoduchý. Preosiatu múku zmiešame s kypriacim práškom a soľou. V druhej miske zmiešame najprv vajíčka a cukor do penista a následne pridáme šťavu a kôru z citróna, vanilkový lusk a rozpustené maslo. Ešte chvíľu miešame, pokiaľ sa všetko spojí.
2
Zľahka vmiešame sypkú zmes do mokrej a na záver pridáme mak. Plech na muffiny naplníme cestom a pečieme 20-25 minút na 180°C.
TIP: Muffinky sa dajú jesť hneď po upečení, no ak vydržíš, kým vychladnú, môžeš na ne pripraviť i skvelý tvarohový krém. Zmiešaj 250 g nízkotučného jemného tvarohu so šťavou z polovice citróna a 2 lyžičkami hnedého cukru a máš hotovo. Krémom ozdob muffinky, na vrch polož lístoček mäty a párty môže začať :-).
Verím, že aj vďaka niektorému z týchto receptov sa tvoj letný večer s priateľmi zapíše medzi tie nezabudnuteľné. Príjemnú zábavu a dobrú chuť :-).
Tie najlepšie fit recepty z Fitshaker blogu nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!