Čo budeme potrebovať na cca 110 ks (použila som formičky s priemerom 3,5 cm)?
- 200 g kvalitného masla
- 250 g hladkej špaldovej múky
- 1 strúčik cesnaku
- 120 g parmezánu alebo syra Grada Padano
- 1 hrsť čerstvej bazalky
- morskú alebo himalájsku soľ
- 1 vajce od šťastných sliepok na potretie
Ako budeme postupovať?
1. Do misy si nastrúhame zmäknuté maslo. Pridáme špaldovú múku a pretlačený cesnak.
2. Parmezán si nastrúhame na jemno a polovicu prisypeme k múke. Druhú polovicu si odložíme na posypanie keksíkov.
3. Bazalku nakrájame na čo najjemnejšie. Pridáme ju do misy a všetko ochutíme soľou.
4. Rukou vypracujeme cesto, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na hodinu do chladničky.
5. Keď je cesto odležané, prekrojíme ho na polovicu, rozvaľkáme na cca 2-3 mm a vykrajujeme kolieska. To isté urobíme aj s druhou polovicou.
6. Dbáme na to, aby sme mali dosku dobre posypanú múkou, aby sa nám cesto nelepilo.
7. Kolieska potom ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajcom a posypeme druhou časťou parmezánu.
8. Takto pripravené krekry vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme 15 minút bez ventilátora alebo 10 minút s ventilátorom.
9. Krekry treba sledovať, pretože každá rúra pečie inak.
TIP: Krekry môžeš posypať rôznymi semienkami alebo môžeš použiť nadrobno nakrájané sušené paradajky.
Výživové hodnoty na 10 ks:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny |
1 109 kj 264 kcal | 17 g | 16 g | 7 g |
Ďalšie tipy na zdravé chrumkanie nájdeš TU.
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.