Vôňu levandule má rád každý. V tomto období nás oslňuje svojou krásnou fialovou farbou a neskutočne príjemnou vôňou. Ale levanduľu nemusíme použiť len na spríjemnenie vône bielizne alebo priestoru. Levanduľa sa výborne hodí aj do kuchyne. Ja som ju využila na chutné levanduľové sušienky, ktoré sa výborne hodia k nedeľnej káve, alebo čaju. Dopraj si ich na desiatu, pribaľ ich deťom do batôžka, keď pôjdu niekam na výlet. A nakoľko neobsahujú nič, čo by sa pri dlhšej ceste roztopilo, sú vhodné aj na cesty.
Ako na to?
1
Maslo necháme zmäknúť a potom ho pridáme k špaldovej múke.
2
Ďalej pridáme med, jogurt, kvet levandule, ktorý rozomelieme v prstoch a nastrúhaný citrón.
3
Nakoniec pridáme kypriaci prášok a vypracujeme cesto.
4
Na dobre pomúčenej doske cesto vyvaľkáme na cca 4 milimetre a vykrajujeme kolieska s priemerom 5 cm, ktoré ukladáme na plech s papierom na pečenie.
5
Takto pripravené kolieska vložíme do vyhriatej rúry na 200°C a pečieme cca 15 minút.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 4 ks):
42 kcal
178 kJ
T:
2 g
B:
1 g
S:
4 g
V:
0.5 g
Nech ti chrumká! :-)
Skvelé tipy na zdravé chrumkanie nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.