Zbav sa chrípky a prechladnutia: rakytník na posilnenie imunity! + RECEPT na rakytníkové maslo

Rakytník rašetliakovitý síce nie je typická bylina, avšak je to liečivá rastlina s veľkým potenciálom, ktorá sa u nás dokonale udomácnila a našla si mnohých nadšencov. V minulosti bol vnímaný skôr ako okrasný krík s jasnooranžovými plodmi, ktorému sa ľudia vyhýbali a jeho plody nechávali skôr vtákom. V posledných rokoch je to vysoko oceňovaný zdroj vitamínu C, ktorý môžeme zakúpiť v rôznych podobách. Poďme si o ňom povedať čosi viac. ;-)

Ako spoznáme rakytník?

Rakytník je pichľavý ker dorastajúci do výšky až 5 metrov. Liečivá sila sa nachádza v jeho oranžových elipsovitých plodov, ktorými je počas dobrej sezóny doslova obsypaný. Dá sa pomerne ľahko pestovať doma, na zber plodov však potrebujeme 2 rastlinky – samčiu a samičiu (na jednu samčiu rastlinu môžete mať až 5 samičích).

Výhodou tohto kra je, že dobre spevňuje svahy v záhrade. Na samotné plody si musíme počkať asi 3-4 roky. Má rád slnečné stanovište. Dobre však znáša aj mráz, sucho a vietor. Na pestovanie je absolútne nenáročný, rozmnožuje sa ľahko vďaka koreňovým výhonkom.

V rakytníku nájdeme tieto účinné látky: sacharidy, vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny a bielkoviny, vitamín C, vitamín, triesloviny a minerálne látky, nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6, 9.

rakytnik

 

Aké účinky má rakytník?

Na vitamín C bohaté plody predurčuje rakytník na liečbu chrípky, nachladnutia, zápalových ochorení. Vhodným prostriedkom je najmä na jeseň a zimu, kedy jeho plody aj zbierame. Podávame ho vo forme čaju alebo čerstvej šťavy pri bolesti hrdla.

Podporuje imunitu, správnu funkciu sleziny a žalúdka, pomáha zmierňovať následky rádioterapie. Udržuje zdravý stav kože a slizníc. Odporúča sa ho užívať pri chronických problémoch s močovými cestami aj pri suchosti vaginálnych slizníc. Vhodné aj v období tehotenstva.

rakytníkový sirup

 

Kedy rakytník zbierame a ktoré časti?

Rakytník zbierame pri prvých mrazoch koncom jesene až začiatkom zimy.

Plody: Zbierame plody, ktoré začínajú dozrievať v septembri. Ich chuť je tesne po dozretí trpko kyslá a jesť ich v čerstvom stave dokážu len odvážlivci aj to nie viac ako pár kusov. :-) Zber bobúľ je vhodné robiť pri prvých mrazoch, kedy sa stávajú podobne ako šípky sladšími.

Keďže zber vďaka pichliačom na konárikoch nie je celkom ľahký, odporúčam odstrihnúť celé vetvičky (zároveň tým zastrihneme krík, aby sme naň dočiahli aj v budúcom roku). Halúzku spolu s plodmi vložíme do mrazničky a keď zamrzne, jednoducho ju obúchame nad plachtou, bobuľka poodpadávajú a my ich môžeme ďalej spracovávať.

vitamín C

 

Ako môžeme rakytník používať a dávkovať?

Rakytník využívame ako iné záhradné ovocie na prípravu šťavy, kompótov, džúsov, sirupov, masla a džemu alebo med s rakytníkom.

Rakytníkový čaj – podporuje prirodzenú imunitu, je vhodný ako prevencia chrípky a prechladnutia, piť ho môžu celoročne najmä deti, ktorým chceme podporiť imunitu a obranyschopnosť, dávkovanie je štandardné – teda 1-2 čl sušených plodov zalievame horúcou vodou a necháme luhovať cca 5 minút. Plody môžeme po vyluhovaní zjesť. :-)

Tinktúra z rakytníka – vyrobená zo sušených plodov je účinná pri rekonvalescencii po chorobe, naštartuje obranyschopnosť organizmu a lieči sliznice žalúdka a čriev.


Zaujímavosť:  V Poľsku a Maďarsku je táto rastlina chránená. V Rusku bol rakytníkový olej používaný kozmonautmi ako ochrana pred radiáciou.


rakytníkový čaj

 

RECEPT: Rakytníkové maslo

Receptov na spracovanie rakytníka je asi tak veľa, ako má veľa aj účinkov. :-) Vyrobiť si z neho môžeme sirup, zdravú šťavu pre deti aj džem. Mám rada tie tradičné recepty aj tie menej známe, ku ktorým patrí napríklad rakytníkové maslo. Skvelá vec na natretie chlebíku alebo korpusu na koláč. Ideálna cesta ako dostať do detí dávku vitamínov.

Čo budeme potrebovať?

  • 200 g čerstvého rakytníku
  • 100 g trstinového cukru alebo domáceho medu
  • 500 g kvalitného masla

Ako budeme postupovať?

1. Ako prvé odšťavíme rakytník, najlepšie pomocou lisového odšťavovača.

2. Z odšťavenej sušiny ešte prepasírujeme čo najviac dužiny a zmiešame ju so šťavou.

3. V mixéri spojíme maslo so šťavou a s postupným pridávaním cukru (alebo medu), kým sa hmota pekne nespojí, aby sa neoddeľovali tekuté zložky od tuhých.

4. Ak maslo nie je tuhé, netreba sa báť, v chladničke stuhne. Pre vôňu môžeme pridať ešte zrniečka z vanilkového lusku. Čím sladšie sú plody, tým menej cukru budeme na výrobu potrebovať.

posilnenie imunity

 

imunita

 

chrípka

 

ako zvýšiť imunitu

Viac o bylinkách, ktoré rastú bežne okolo nás nájdeš v mojej knihe Bylinky z babičkinej záhrady. Obsahuje množstvo receptov na ich spracovanie, výrobu rôznych produktov do tvojej domácej lekárničky aj pre krásu tela.  A tiež moje osobné rady a tipy pri zbere a kombinácii byliniek a prípravu zdravej medicínky.

 

Ďalšie zaujímavé nápady na recepty, ako dostať aj do detí čosi zdravé a plné vitamínov môžeš načerpať aj v našich knihách:

fit recepty

 

Doplň vitamíny aj týmito receptami:

Cviklová polievka so zeleninou – výživná plná vitamínov

Hokkaido polievka – vitamínová bomba, navyše nízkokalorická ;-)

Bezlepkové gnocchi s kyslou kapustou – tradičné slovenské jedlo pripravené na zdravší spôsob

PhDr. Miriam Latečková

Redaktorka vo Fitshaker
Zdravým životným štýlom sa zaoberám takmer 15 rokov. K bylinkám ma priviedla choroba mojej dcéry a rýchlo ma presvedčili o svojej sile a účinku. Odvtedy sa venujem zdraviu na všetkých úrovniach. Organizujem detoxikačné pobyty, kde učím 7 dní ľudí zdravšie žiť www.detoxpobyt.sk, vydala som knihu Bylinky z babičkinej záhrady www.babickinebylinky.sk, robím kurzy, prednášky, píšem články, vediem obchodík so zdravou výživou Babičkina záhrada v Nitre a rovnaký eshop. Verím, že sa vďaka mojim článkom o bylinkách zamilujete do liečivej sily prírody rovnako ako ja. :-)
PhDr. Miriam Latečková

Článok bol pridaný dňa 14/12/2018 a zaradený do kategórie: Zdravie   |   Autor: PhDr. Miriam Latečková

Komentáre