Bezlepkové gnocchi s kyslou kapustou: obed do 30 minút ako od babičky

Tradičné slovenské jedlá nemusia byť vždy nezdravé. Čo tak si pripraviť gnocchi v bezlepkovej verzií a miesto klasického cukru pridať lyžicu medu alebo trstinový cukor? Sladko-kyslú pochúťku máme na svete! Možno ťa tento recept inšpiruje natoľko, že sa už nebudeš báť experimentovať v kuchyni s receptami od našich starých mám.

Doba prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

Na kapustu:

  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 1 bielu cibuľu
  • 2 lyžice trstinového cukru alebo domáceho medu
  • 200 g kyslej kapusty
  • 200 – 250 ml vody
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 1 bobkový list

Na gnocchi:

  • 1 vajíčko
  • štipku morskej/himalájskej soli
  • 100 ml vody
  • cca 180 – 200 g bezlepkovej múky (napr.pohánkovej)

Ako budeme postupovať?

1. Na olivovom oleji restujeme nadrobno nasekanú cibuľu, potom pridáme cukor a miešame.

2. Pridáme nadrobno nasekané kyslú kapustu, ktorú zalejeme vodou, osolíme a pridáme bobkový list.

3. Necháme variť cca 15 – 20 minút, resp. do kým sa nevyparí voda.

4. Vajíčko zmiešame so soľou a vodou, potom pridávame múku. Cesto by malo dosiahnuť hustú konzistenciu.

5. Do hrnca dáme zovrieť vodu, do ktorej sme pridali lyžičku soli.

6. Položíme naň strúhadlo s väčšími dierkami, cez ktoré robíme gnocchi. Počkáme, kým všetky vyplávajú na povrch, potom ich scedíme a prepláchneme studenou vodou.

7. Nakoniec gnocchi pridáme do kapusty, premiešame, vyberieme bobkový list a môžeme podávať.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorické hodnoty Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
2 316 kJ

551 kcal

 10 g 102 g  13 g  4 g

gnocchi

 

noky recept

 

recepty z kyslej kapusty

Prajem ti dobrú chuť!

 

Ďalšie skvelé recepty na rôzne príležitosti nájdeš aj v našich knihách:

bezlepkové recepty

 

Aj v týchto receptoch sa objaví kyslá kapusta:

Nekysnutý chlieb so šunkou a kyslou kapustou

Kuracie prsia s kyslou kapustou – na tomto rýchlom obede do 30 minút si pochutia určite aj chlapi

Chrumkavé cviklovo-kapustové placky, po ktorých sa rýchlo zapráši

Alžbeta Jánošíková

Som vášnivá kuchárka, avšak trošku odlišná. Miesto krémešov a sacherovej torty pečiem cviklovú tortu a zelerové hranolky. Prečo som iná? Diagnóza - celiakia. Dôvod, kvôli ktorému nesie môj jedálniček nálepku gluten free. V súčasnosti je nás „špeciálnych stravníkov" čoraz viac a viac. Mnohí sa cítia bezradní, tak ako som sa cítila na začiatku aj ja. Preto som sa rozhodla založiť web www.fit-way.sk zameraný na cvičenie a špeciálnu výživu (bezlepkovú, bez laktózy, raw, vegan..), ktorý poskytuje pomoc a motiváciu v podobe receptov pre všetkých nás - „špeciálnych".
Alžbeta Jánošíková

Článok bol pridaný dňa 12/12/2018 a zaradený do kategórie: BezlaktózovéBezlepkovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaVegetariánske   |   Autor: Alžbeta Jánošíková

Komentáre