Ako spoznáme rakytník?
Výhodou tohto kra je, že dobre spevňuje svahy v záhrade. Na samotné plody si musíme počkať asi 3-4 roky. Má rád slnečné stanovište. Dobre však znáša aj mráz, sucho a vietor. Na pestovanie je absolútne nenáročný, rozmnožuje sa ľahko vďaka koreňovým výhonkom.
V rakytníku nájdeme tieto účinné látky: sacharidy, vitamíny, antioxidanty, aminokyseliny a bielkoviny, vitamín C, vitamín, triesloviny a minerálne látky, nenasýtené mastné kyseliny omega 3, 6, 9.
Aké účinky má rakytník?
Podporuje imunitu, správnu funkciu sleziny a žalúdka, pomáha zmierňovať následky rádioterapie. Udržuje zdravý stav kože a slizníc. Odporúča sa ho užívať pri chronických problémoch s močovými cestami aj pri suchosti vaginálnych slizníc. Vhodné aj v období tehotenstva.
Kedy rakytník zbierame a ktoré časti?
Plody: Zbierame plody, ktoré začínajú dozrievať v septembri. Ich chuť je tesne po dozretí trpko kyslá a jesť ich v čerstvom stave dokážu len odvážlivci aj to nie viac ako pár kusov. :-) Zber bobúľ je vhodné robiť pri prvých mrazoch, kedy sa stávajú podobne ako šípky sladšími.
Keďže zber vďaka pichliačom na konárikoch nie je celkom ľahký, odporúčam odstrihnúť celé vetvičky (zároveň tým zastrihneme krík, aby sme naň dočiahli aj v budúcom roku). Halúzku spolu s plodmi vložíme do mrazničky a keď zamrzne, jednoducho ju obúchame nad plachtou, bobuľka poodpadávajú a my ich môžeme ďalej spracovávať.
Ako môžeme rakytník používať a dávkovať?
Rakytníkový čaj - podporuje prirodzenú imunitu, je vhodný ako prevencia chrípky a prechladnutia, piť ho môžu celoročne najmä deti, ktorým chceme podporiť imunitu a obranyschopnosť, dávkovanie je štandardné - teda 1-2 čl sušených plodov zalievame horúcou vodou a necháme luhovať cca 5 minút. Plody môžeme po vyluhovaní zjesť. :-)
Tinktúra z rakytníka – vyrobená zo sušených plodov je účinná pri rekonvalescencii po chorobe, naštartuje obranyschopnosť organizmu a lieči sliznice žalúdka a čriev.
Zaujímavosť: V Poľsku a Maďarsku je táto rastlina chránená. V Rusku bol rakytníkový olej používaný kozmonautmi ako ochrana pred radiáciou.
RECEPT: Rakytníkové maslo
Čo budeme potrebovať?
- 200 g čerstvého rakytníku
- 100 g trstinového cukru alebo domáceho medu
- 500 g kvalitného masla
Ako budeme postupovať?
2. Z odšťavenej sušiny ešte prepasírujeme čo najviac dužiny a zmiešame ju so šťavou.
3. V mixéri spojíme maslo so šťavou a s postupným pridávaním cukru (alebo medu), kým sa hmota pekne nespojí, aby sa neoddeľovali tekuté zložky od tuhých.
4. Ak maslo nie je tuhé, netreba sa báť, v chladničke stuhne. Pre vôňu môžeme pridať ešte zrniečka z vanilkového lusku. Čím sladšie sú plody, tým menej cukru budeme na výrobu potrebovať.
Ďalšie zaujímavé nápady na recepty, ako dostať aj do detí čosi zdravé a plné vitamínov môžeš načerpať aj v našich knihách:
Doplň vitamíny aj týmito receptami:
Cviklová polievka so zeleninou - výživná plná vitamínov
Hokkaido polievka - vitamínová bomba, navyše nízkokalorická ;-)
Bezlepkové gnocchi s kyslou kapustou - tradičné slovenské jedlo pripravené na zdravší spôsob
Zdravým životným štýlom sa zaoberám takmer 15 rokov. K bylinkám ma priviedla choroba mojej dcéry a rýchlo ma presvedčili o svojej sile a účinku. Odvtedy sa venujem zdraviu na všetkých úrovniach. Organizujem detoxikačné pobyty, kde učím 7 dní ľudí zdravšie žiť www.detoxpobyt.sk, vydala som knihu Bylinky z babičkinej záhrady www.babickinebylinky.sk, robím kurzy, prednášky, píšem články, vediem obchodík so zdravou výživou Babičkina záhrada v Nitre a rovnaký eshop. Verím, že sa vďaka mojim článkom o bylinkách zamilujete do liečivej sily prírody rovnako ako ja. :-)