Nevieš, čo na obed? Skús túto vege misku bohatú na bielkoviny

Tento recept je bohatý na bielkoviny, ale čo je dôležitejšie, chutí veľmi zaujímavo. Ak hľadáš inšpiráciu na zdravé, ľahké a uspokojujúce jedlo, práve si ho našla. Recept je rýchly, jednoduchý a ideálny napríklad ako rýchly obed. :-)

Doba prípravy: 30 minút + namáčanie šošovice

Čo budeme potrebovať na 4-5 porcií?

  • 1 – 3 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu
  • ½ hrnčeka tmavej ryže
  • ½ hrnčeka hnedej šošovice
  • 2-3 hrnčeky vody
  • 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
  • 3 lyžice domáceho medu
  • 2 lyžičky čili (vynecháme, ak robíme pre deti)
  • 2 x 180 g bio tofu
  • 1 šálku paradajkového pyré
  • 1 plechovku tmavej fazule
  • oregano
  • bazalku
  • morskú/himalájsku soľ
  • 2 avokáda

Ako budeme postupovať?

1. Šošovicu na noc namočíme do vody. Ak zabudneme, môžeme ju namočiť aj ráno aspoň na pár hodín.

2. Na olivovom oleji opražíme cibuľku, ku ktorej pridáme ryžu, scedenú šošovicu a zalejeme vodou. Varíme na miernom ohni, kým sa voda nevyparí. Trvá to cca 20-30 minút,treba to odsledovať.

3. Medzitým pripravíme marinádu na tofu. Zmiešame sójovú omáčku, 1 lyžicu medu, 1 lyžičku čili a 2 lyžice olivového oleja.

4. Tofu nakrájané na kocky zmiešame v pripravenej marináde a necháme postáť cca 20 minút.

5. K uvarenej ryži a šošovici pridáme paradajkové pyré, fazuľu, korenie (oregano, bazalku, čili), osolíme, osladíme zvyšným medom (teda max. 2 lyžicami) a chvíľku ešte povaríme.

6. Medzitým na panvici opražíme marinované tofu (približne 5 minút).

7. Jedlo servírujeme s nakrájaným avokádom.

 

Tip: Ak vynecháme čili, môžeme túto misku ponúknuť aj deťom. Fazuľu môžeme použiť aj uvarenú.

 tofu recept

 

co na obed

Prajem dobrú chuť! :-)

 

Množstvo vynikajúcich receptov nájdeš aj v našich knihách:

zdravé recepty

 

Vyskúšaj aj tieto vegetariánske recepty:

Bezlepkové palacinky plnené kozím syrom, hruškou a rukolou, na ktoré stačí 20 minút

Tofu na paprike s jasmínovou ryžou: obed hotový do 30 minút

Vege miska za 20 minút: jedlo vhodné aj do krabičky

Antónia Puškášová

Redaktorka vo Fitshaker
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchúprípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz
Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 15/05/2019 a zaradený do kategórie: PotréningovéReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokovVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre