Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Zajac s brusnicovou omáčkou a polentou: tip aj na slávnostný obed

90 min
4 porcie
zajac na obed

Potrebujeme: 

  • 2 lyžice olivového oleja
  • 800 g očisteného a rozporciovaného zajaca
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 vetvičky rozmarínu
  • oregano
  • 100 ml vody
  • Na polentu:
  • 300 ml vody
  • morskú/himalájsku soľ
  • 50 g kukuričnej múky
  • 50 g ryžovej múky
  • maslo na vytretie misky
  • 2 lyžice olivového oleja na opekanie
  • Na brusnicovú omáčku:
  • 100 g brusnicového džemu bez cukru
  • 100 ml červeného vína
  • 1 lyžičku domáceho medu
zajac na obed

Zajačie mäso je známe ako zdroj kvalitných bielkovín. Dôležité je, aby bolo mäso z kvalitného alebo domáceho zdroja. Je vhodné pri chudnutí, pri šetriacich diétach, alebo aj pre malé detičky. Ak aj nemáš zajaca veľmi v láske, vyskúšaj túto verziu. Možno sa milo prekvapíš a zachutí ti. Kombinácia cesnaku, rozmarínu a brusnicovej omáčky je dokonalá. Tak smelo do varenia. ;-)

Ako na to?

1

Na panvici rozohrejeme olej, vložíme naporciovaného zajaca a prudko opekáme z každej strany cca 5 minút.

2

Ošúpeme cesnak, nakrájame na plátky a pridáme spolu s rozmarínom a oregánom k mäsu.

3

Potom mäso podlejeme vodou a prikryté dusíme 45 minút do mäkka.

4

Zatiaľ môžeme pripraviť polentu. Do hrnca dáme vodu, osolíme a necháme zovrieť.

5

Keď voda vrie, prisypeme múky, ktoré sme v miske zmiešali a varíme, kým sa kaša nezačne oddeľovať od hrnca.

6

Takto uvarenú kašu rozotrieme do maslom vytretej misky a necháme vychladnúť.

7

Keď je mäso mäkké, vyberieme ho z panvice a uložíme na teplé miesto.

8

Šťavu precedíme cez sitko do misky a cesnak prepasírujeme do šťavy.

9

Šťavu vylejeme opäť na panvicu, pridáme brusnicový džem, víno a na miernom zdroji tepla redukujeme, kým nie je omáčka hustá.

10

Nakoniec dochutíme medom a premiešame. Ak sa bude zdať omáčka veľmi hustá, môžeme pridať trošku vody.

11

Vychladnutú polentu nakrájame a opečieme na panvici s olivovým olejom z oboch strán a môžeme podávať.

Tip: K zajacovi namiesto polenty môžeme podávať prílohu podľa našej chuti.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

505 kcal

2125 kJ

T:

15 g

B:

45 g

S:

40 g

V:

1 g

zajac recepty
brusnicová omáčka k mäsu

Prajem dobrú chuť! :-)

Vynikajúce recept z mäsa nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:

fit recepty
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.