Vynikajúce kváskové cuketové tyčinky: zdravá desiata či olovrant aj pre deti od 1 roka
Pred prá rokmi som pripravila recept na cuketové tyčinky, ktorý sa stal doslova hitom u väčšiny z vás. Tentokrát som pripravila kváskovú verziu. Kváskovanie je dnes veľmi obľúbené a ak si vieš zariadiť čas, tieto tyčinky sa po upečení na stole dlho neohrejú. Ver mi. Len malé upozornenie. Napriek tomu, že sú chutné, treba si dať pozor, aby sme ich nezjedli veľa. Ak ale máme dostatočný energetický výdaj, môžeme si ich dať aj ako náhradu desiaty.
Počet porcií: 3 plné plechy
Doba prípravy: 10-12 hodín rozkvas , 4 hodiny kysnutie, 20 minút príprava, cca 15-20 minút pečenie každý plech
Čo budeme potrebovať?
Na rozkvas:
- 150 g hladkej špaldovej múky
- 150 ml vody
- 2 lyžice materského kvásku
Na cesto:
- 300 g cukety
- 250 g polohrubej celozrnnej špaldovej múky
- 200 g hladkej špaldovej múky
- 200 g zmäknutého kvalitného masla
- 2 lyžice morskej/himalájskej soli (ak robíme recept pre deti, stačí 1 lyžica)
- 1 vajíčko
- 4 strúčiky cesnaku (ak robíme recept pre deti, stačia 2 strúčiky)
Na posypanie:
- tekvicové semienka
- slnečnicové semienka
- rascu
Ako budeme postupovať?
1. Deň dopredu zmiešame v miske múku, vodu a materský kvások. Dobre premiešame a necháme na linke kvasiť 10-12 hodín. Ja to robím tak, že večer zarobím rozkvas a ráno pečiem.
2. Cuketu nastrúhame na jemnom strúhadle a v tomto prípade nezbavujeme vody.
3. Vložíme do misy. Pridáme múky, zmäknuté maslo, soľ a rozkvas.
4. Všetko spolu dobre vymiesime a necháme na teplom mieste kysnúť cca 4 hodiny.
5. Po vykysnutí cesto vyberieme z misy na dobre pomúčenú dosku.
6. Ešte trocha premiesime a rozvaľkáme na cca 0,5 cm. Vždy si dávame pozor, aby sme pod cestom mali dostatok múky.
7. Celý plát potrieme rozšľahaným vajíčkom a roztlačeným cesnakom.
8. Keď je plát natretý po celej ploche, rádielkom alebo ostrým nožom nakrájame tyčinky. Záleží na nás na akú veľkosť.
9. Keď sú tyčinky nakrájané, ukladáme ich na plech, ktorý je vystlaný papierom na pečenie. Keďže sú tyčinky už potreté vajíčkom a ťažšie sa s nimi manipuluje, mám jeden tip. Naberáme ich po 3-4 kusoch obracačkou a ukladáme na plech. Aj keď sa zlepia, po upečení ich ľahko oddelíme.
10. Na koniec ich posypeme podľa fantázie. Ja som použila rascu, slnečnicové semienka a podrvené tekvicové semienka.
Výživové hodnoty na 100 g:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 227 kJ
292 kcal |
14 g | 30 g | 8 g | 4 g |
Možno je s nimi trošku viac práce, ale stoja za to. ;-)
Keď už sme v úvode spomínali ten energetický výdaj. Pokiaľ pravidelne cvičíš, resp. sa inak hýbeš (chodíš na dlhšie túry a pod.), nemusíš sa vôbec obávať dopriať si takúto zdravú dobrotu. S pohybom ti vieme navyše pomôcť aj my. Nemusíš nikam chodiť, pusti si z pohodlia domova videá z nášho online fitka Fitshaker.sk a cvič doma. Od 4.mája navyše môžeš cvičiť aj vo Výzve do plaviek 2020. Pridáš sa?
Ak máš rada zdravé chrumkanie, môžeš sa inšpirovať aj týmito receptami:
Mega dobré cuketové tyčinky
Tvarohovo-syrové tyčinky: vhodné aj pre deti od 1,5 roka
Tip na zdravý olovrant či pohostenie pre návštevy: bryndzové krekry s medvedím cesnakom
Zdravý snack pre návštevu: Chrumkavé špaldové krekry s makom a syrom
Super chrumkavé krekry z tekvice hokkaido
Článok bol pridaný dňa 25/04/2020 a zaradený do kategórie: DesiataKváskovanieReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1 rokaZdravé chrumkanie | Autor: Júlia Rašlová