Vynikajúce domáce slané pečivo z ražnej a špaldovej múky: cibuľové vence s olivami

Domáce pečivo je naj. Vieš čo všetko do pečiva dávaš a tá nezabudnuteľná vôňa, ktorá vzniká pri pečení sa nedá ničím nahradiť. Ražná múka dodá pečivu nielen chuť, ale aj zdravotné benefity. A kto má rád smaženú cibuľu, v tomto pečive si na nej úžasne pochutí. Ver mi, kým som stihla spísať recept, pečivo bolo preč. Ešte že som si stihla odložiť čosi na ráno. Už sa neviem dočkať raňajok. Ak si aj pečivo ešte nikdy neskúšala pripraviť, neboj sa toho a vyskúšaj. Napríklad aj tento recept na famózne cibuľové vence.

Doba prípravy: 20 minút zamiesenie, 1 hodina kysnutie, 35 minút pečenie

Čo budeme potrebovať na cca 12 vencov?

  • 2 červené cibule
  • 50 ml olivového oleja + 2 lyžice oleja na orestovanie cibule
  • 300 g ražnej múky (ja som použila na kváskovanie)
  • 300 g hladkej špaldovej múky
  • 1 lyžicu morskej/himalájskej soli
  • 50 g čiernych olív
  • 200 ml vody

Na kvások z kvasníc:

  • 1 kocku bio kvasníc (42 g)
  • 200 ml vlažnej vody
  • 1 lyžičku cukru

Na dokončenie:

  • 1 vajíčko na potretie
  • slnečnicové semienka, príp. rasca na posypanie

Ako budeme postupovať?

1. Z kvasníc, vody a cukru urobíme kvások, ktorý necháme 15 minút nakvasiť.

2. Cibuľu ošúpeme. Nakrájame nadrobno a orestujeme na panvici s olivovým olejom.

3. Do misy vysypeme ražnú a špaldovú múku.

4. Pridáme olivový olej, soľ, orestovanú cibuľu, nakrájané olivy, vodu a pripravený kvások.

5. Všetko spolu dobre premiesime a necháme kysnúť cca 1 hodinu pri izbovej teplote.

6. Po vykysnutí cesto vylejeme na pomúčenú dosku. Trochu premiesime a urobíme valec dlhý cca 35 cm.

7. Nožom cesto krájame na cca 12 kusov.

8. Každý kus vyváľame do dlhšieho šulca, z ktorého urobíme kruh.

9. Takto pripravené kruhy poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným vajíčkomm a posypeme slnečnicovými semienkami, alebo rascou.

10. Vložíme do vyhriatej rúry na 190°C a pečieme cca 35 minút.

11. Po upečení vyberieme pečivo a potrieme ho vodou.

 

Tip č.1: Z toho istého cesta môžeme namiesto vencov upliesť aj pletenky. Stačí, ak cesto rozdelíme na 3 rovnaké šulce a prepletieme ich spolu ako klasický vrkoč.

Tip č.2: Namiesto kvasníc môžeme použiť kvások. V tom prípade už do cesta nepridávame vodu, iba ak by bolo treba.

 

Výživové hodnoty na 1 ks (cca 70 g):

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 006 kJ

239 kcal

7 g 34 g 9 g 8 g

domáce pečivo

 

pečivo z ražnej múky

 

domáce slané pečivo

 

domáce pečivo recept

Nech sa ti pri pečení darí a všetkým doma chutí! :-)

 

Množstvo receptov aj na domáce pečivo sme zaradili aj do našich kníh Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III:

recepty sk

 

Pre viac inšpirácie pozri aj tieto skvelé recepty:

Jednoduché bezlepkové ricottovo-psylliové domáce žemle

Cuketové pagáče, ktoré si zamiluješ

Geniálne dobrý kváskový posúch so smotanou

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 23/10/2019 a zaradený do kategórie: PečivoReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 2 rokov   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre