Tento chutný hruškovo-orechový koláč je nadýchaný, vláčny a ľahko sa pripravuje. Perfektný napríklad na raňajky, k čaju či ku káve alebo ako chutný dezert. Hrušky dodajú jemnú sladkosť, ktorá vyváži bohatosť čokolády, a to všetko spolu vytvorí veľmi lahodnú kombináciu. Hrušky sú pekné a jemné, vďaka čomu je koláč neodolateľný a tiež ho krásne ozdobia. Pri pečení navyše príjemne rozvonia byt. Je bez vajíčok, mlieka, a ak vegáni nahradia med za napr. agáve, pochutia si na ňom tiež. Dá sa pripraviť aj vo verzii bez lepku, stačí nahradiť múku.
Ako na to?
1
Rúru predhrejeme na 175 ˚C. Okrúhlu formu s priemerom 20 cm si vymastíme olejom.
2
Vo veľkej mise zmiešame múku, kakao, prášok do pečiva, mleté orechy, sódu bikarbónu, soľ a perníkové korenie.
3
V ďalšej miske zmiešame med, vodu, olej, vanilku a citrónovú šťavu. Pridáme mokré prísady k suchým a premiešame, kým sa nespoja.
4
Dve hrušky nakrájané na malé kocky jemne vmiešame do koláča a potom nalejeme cesto do formy.
5
Navrch dáme zvyšné plátky hrušiek a nasekané oriešky (stačí, ak na vrch nakrájame hrušku na malé kocky).
6
Koláč pečieme 45 minút, kým nie je úplne stuhnutý. Pri podávaní ho môžeme ozdobiť práškovým cukrom, roztopenou horkou čokoládou či orechovým maslom.
Výživové hodnoty na 1 ks:
216 kcal
911 kJ
T:
8 g
B:
6 g
S:
29 g
V:
3 g
Príjemné maškrtenie :-)!
Ak si chceš koláčik ešte vyladiť, pridaj si navrch trošku Fitnutky:
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz