Doba prípravy: 1,5 hodiny
Čo budeme potrebovať na 12 ks?
- 2 veľké hrušky
- 5 lyžíc domáceho medu
- 100 g vlašských orechov/mandlí
- 1 lyžičku mletej škorice
- 2 lyžičky psyllia
- 250 - 300 ml ovseného mlieka/vody + 100 ml vody na psyllium
- 70 g pšenovej múky
- 150 g pohánkovej múky
- 2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
Ako budeme postupovať?
2. 3 lyžice medu, nasekané orechy a škoricu dáme zohriať do malého hrnca a vytvoríme jemný karamel. Ten následne nalejeme na hrušky.
3. Psyllium zmiešame so 100 ml vody, táto zmes nahradí v koláči vajíčka. Zmes by mala byť mierne tekutá, preto, ak je veľmi hustá, pridáme trochu vody.
4. Pšenovú a pohánkovú múku zmiešame dokopy spolu s kypriacim práškom. Pridáme pripravené psyllium, 2 lyžice medu a pomaly začneme prilievať vodu alebo ovsené mlieko. Cesto musí byť lepkavé, ale nie husté.
5. Cesto vylejeme na pripravené hrušky. Koláč pečieme pri teplote 200°C približne 45 minút.
6. Koláč po upečení necháme aspoň 20 minút chladnúť a potom ho preklopíme.
Malý tip na záver: Pokiaľ nemáme problém s laktózou, môžeme dať na koláč po upečení malý kúsok masla. Koláč tak bude ešte vláčnejší.
Vynikajúce koláče nielen na jeseň nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II aj III:
Máš rada hruškové koláče? Vyskúšať môžeš aj tieto:
Bezlepkový hruškový koláč s lieskovými orieškami
Obrátený bezlepkový hruškovo-makový koláč
Krehký hruškovo-orechový koláč
Čokoládovo-hruškový fitness koláč bez múky
Som Nika, šéfredaktorka Fitshaker blogu. Milujem turistiku, dobré jedlo, prechádzky a západy slnka pri mori. Najväčšou láskou je však pre mňa moja rodina. Ak práve nebehám za svojou dcérkou, pravdepodobne plánujem ďalší výlet do prírody s batohom plným dobrôt!