Jeseň je bohatá na ovocie a, samozrejme, k nej neodmysliteľne patria hrušky.
Jabĺčkové pité určite poznáte, ale skúste si ho pre zmenu upiecť aj s hruškami. A určite si zamilujete aj celozrnné cesto, ktorému krásnu karamelovú farbu a vôňu dodáva kokosový cukor.
Ako na to?
1
V kuchynskom robote pomocou plochého nástavca zmiešame múku, cukor, soľ, kypriaci prášok a kúsky zmäknutého masla na mrveničku. Pridáme vajíčka a vymiesime husté cesto, ktoré preložíme na pracovnú dosku a ešte ručne spojíme.
2
Cesto rozdelíme na 2 rovnaké bochníky, zabalíme do fólie a dáme na cca 20 minút do chladničky. Nenecháme ho tam dlhšie, aby veľmi nestuhlo.
3
Ošúpané hrušky nakrájame na drobné kocky alebo postrúhame nahrubo. Zmiešame ich so škrobom, medom a perníkovým korením.
4
Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu. Môžeme si pomôcť papierom na pečenie, ktorý položíme na cesto, a vaľkáme cez papier. Nakoniec cesto na papieri prenesieme na plech.
5
Na cesto navrstvíme hrušky a pomocou papiera na ne prenesieme druhé natenko rozvaľkané cesto.
6
Popicháme ho nahusto vidličkou a potrieme vajíčkom.
7
Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 190 ˚C na hornom dolnom ohreve cca 35-40 minút.
Tip: Pité môžeme upiecť aj s jabĺčkami alebo zmiešať s polovicou hrušiek.
Príjemné maškrtenie 😊!
Viac zaujímavý receptov nielen na sladké dobroty nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:
V kuchyni sa motám už odmalička. Mám množstvo záľub, ale varenie a hlavne pečenie patria medzi tie naj. Vyžívam sa v "stajlovaní" a fotení jedla. Proste mám stále potrebu umelecky sa prejaviť, tak sa to snažím skĺbiť. Rád píšem recepty a teším sa, keď sa ľuďom daria a chutia. Nie som prototypom vyslovene zdravého stravníka, ale veľmi mi záleží na tom, čo jem. Varím a pečiem hlavne rozmanito, čerstvo a chutne. Domáce jedlo je pre mňa základ. Nemusím moc reštaurácie, lebo si väčšinou poviem, že by som to uvaril lepšie. Milujem kváskovanie. Je to pre mňa taká malá forma relaxu. Človek sa pri ňom naučí hlavne trpezlivosti. No a samozrejme, nie je nad voňavý čerstvý kváskový chlieb. Verím, že budem prínosom a spestrením úžasnej Fitshaker komunity. Nájdeš ma aj na Facebooku ako Muž v zástere.