Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Výborný hruškový koláč, ktorý sa jednoducho pripravuje a ešte ľahšie zje

90 min
20 porcií
jednoduchý hruškový koláč

Potrebujeme: 

  • 250 g celozrnnej múky
  • 250 g hladkej špaldovej múky
  • 80 g kokosového cukru
  • 70 g trstinového cukru
  • štipku soli
  • 1 kypriaci prášok do pečiva bez fosfátov
  • 250 g masla
  • 3 vajíčka
  • 1,5 kg hrušiek
  • 2 lyžice kukuričného škrobu
  • 4 lyžice medu
  • 1 lyžicu perníkového korenia
  • 1 vajíčko na potretie
jednoduchý hruškový koláč

Jeseň je bohatá na ovocie a, samozrejme, k nej neodmysliteľne patria hrušky.

Jabĺčkové pité určite poznáte, ale skúste si ho pre zmenu upiecť aj s hruškami. A určite si zamilujete aj celozrnné cesto, ktorému krásnu karamelovú farbu a vôňu dodáva kokosový cukor.

Ako na to?

1

V kuchynskom robote pomocou plochého nástavca zmiešame múku, cukor, soľ, kypriaci prášok a kúsky zmäknutého masla na mrveničku. Pridáme vajíčka a vymiesime husté cesto, ktoré preložíme na pracovnú dosku a ešte ručne spojíme.

2

Cesto rozdelíme na 2 rovnaké bochníky, zabalíme do fólie a dáme na cca 20 minút do chladničky. Nenecháme ho tam dlhšie, aby veľmi nestuhlo.

3

Ošúpané hrušky nakrájame na drobné kocky alebo postrúhame nahrubo. Zmiešame ich so škrobom, medom a perníkovým korením.

4

Vychladené cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske na veľkosť plechu. Môžeme si pomôcť papierom na pečenie, ktorý položíme na cesto, a vaľkáme cez papier. Nakoniec cesto na papieri prenesieme na plech.

5

Na cesto navrstvíme hrušky a pomocou papiera na ne prenesieme druhé natenko rozvaľkané cesto.

6

Popicháme ho nahusto vidličkou a potrieme vajíčkom.

7

Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 190 ˚C na hornom dolnom ohreve cca 35-40 minút.

Tip: Pité môžeme upiecť aj s jabĺčkami alebo zmiešať s polovicou hrušiek.

hruškový koláč na plech

Príjemné maškrtenie 😊!

Viac zaujímavý receptov nielen na sladké dobroty nájdeš aj v našich kuchárskych knihách:

varenie zdravo
Fotka autora
Marián Myjavec
Redaktor vo Fitshakeri

V kuchyni sa motám už odmalička. Mám množstvo záľub, ale varenie a hlavne pečenie patria medzi tie naj. Vyžívam sa v "stajlovaní" a fotení jedla. Proste mám stále potrebu umelecky sa prejaviť, tak sa to snažím skĺbiť. Rád píšem recepty a teším sa, keď sa ľuďom daria a chutia. Nie som prototypom vyslovene zdravého stravníka, ale veľmi mi záleží na tom, čo jem. Varím a pečiem hlavne rozmanito, čerstvo a chutne. Domáce jedlo je pre mňa základ. Nemusím moc reštaurácie, lebo si väčšinou poviem, že by som to uvaril lepšie. Milujem kváskovanie. Je to pre mňa taká malá forma relaxu. Človek sa pri ňom naučí hlavne trpezlivosti. No a samozrejme, nie je nad voňavý čerstvý kváskový chlieb. Verím, že budem prínosom a spestrením úžasnej Fitshaker komunity. Nájdeš ma aj na Facebooku ako Muž v zástere.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.