Čo budeme potrebovať na 2 štrúdle:
- 300 g hladkej špaldovej múky
- 2 vajcia od sliepok z voľného chovu
- 2 PL oleja
- štipku soli
- pár kvapiek octu
- 125 g kvalitného masla
- 100 ml vody
Maková plnka:
- 400 g mletého maku
- 125 g trstinového cukru
- 200 ml smotany na varenie (10%-tnej)
- 300 g červeného hrozna
Tvarohová plnka:
- 500 g tvarohu
- 1 vajce od sliepok z voľného chovu
- 100 g trstinového cukru
- 300 g bieleho hrozna
Ako budeme postupovať?
2. Mak nasypeme do misky a zmiešame s cukrom. Smotanu na varenie zohrejeme, vylejeme do maku a premiešame. Ak sa nám bude zdať mak ešte sypký, opatrne dolejeme ešte trocha smotany.
3. Tvaroh dáme do druhej misky, pridáme cukor, vajce a všetko spolu dobre premiešame.
4. Cesto rozdelíme na dve časti. Na stôl si položíme starší obrus, posypeme ho múkou a rozvaľkáme na ňom cesto najtenšie ako sa dá. Potom rukami ešte vyťahujeme, až kým je cesto úplne tenučké.
5. Keď máme cesto vytiahnuté pokvapkáme ho rozpusteným maslom. Po celom ceste rovnomerne rozotrieme tvarohovú plnku. Do jednej polovice tvarohu dáme biele hrozno.
6. Na koncoch štrúdle založíme kraje a štrúdľu pomaly stočíme. Preložíme na plech s papierom na pečenie, potrieme vajíčkom a popicháme vidličkou. Takto pripravenú štrúdľu vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme cca 30 minút. Nezabúdajme na to, že každá rúra pečie inak :-).
7. Tento istý postup zopakujeme s makovou plnkou a červeným hroznom.
8. Keď sú štrúdle upečené potrieme ich vodou, aby cesto zmäklo a necháme vychladnúť.
Sladkú chuť!
Jesenné vychytávky na každú príležitosť:
Fantastická jesenná hokkaido polievka s kokosovým mliekom a chilli hotová za 10 minút!
Prečo jesť sladké zemiaky alias bataty? 3 netradičné, zdravé recepty TU!
Nie je hrozno ako hrozno. Aké sú výhody tohto božského ovocia?
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.