Čas prípravy: max. 20 minút
Čo budeme potrebovať na 6 porcií?
- ½ póru
- čerstvý rozmarín (aj sušený môže byť)
- 1 čerstvú papričku čili (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 1 strúčik cesnaku
- 1 lyžicu olivového oleja (príp. kvalitný repkový olej)
- 1 stredne veľkú maslovú tekvicu
- 3 mrkvy
- vegetu bez glutamánu (voliteľné; ak je recept pre deti, môžeme vynechať)
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak je recept pre deti)
Ako budeme postupovať?
2. Spolu s 1 lyžicou oleja dáme do hrnca a asi 2 minúty pražíme.
3. Tekvicu a mrkvu očistíme, nakrájame na menšie kusy a pridáme k už opraženej zmesi v hrnci.
4. Zalejeme 1 litrom prevarenej vody. Dochutíme vegetou, soľou a korením.
5. Varíme, kým kusy zeleniny nie sú dostatočne mäkké.
6. Necháme chvíľku vychladnúť a rozmixujeme v mixéri. Dostaneme krásnu krémovú konzistenciu. Ak je polievka veľmi hustá, pridáme prevarenú vodu, kým nedostaneme požadovanú hustotu krémovej polievky.
Tip: Pred mixovaním môžeš pridať cícer (buď uvarený, alebo z konzervy). Polievka je tak sýtejšia a bohatá na vlákninu. Takisto môžete vyskúšať aj kokosové mlieko a spraviť ju trochu exotickejšou. Fantázii sa medze nekladú.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
277 kJ 66 kcal | 1 g | 11 g | 1 g | 2 g |
Mohli by ťa zaujať aj tieto zdravé polievky s nízkym obsahom kalórií:
Blesková vajíčková polievka so zeleninou, IBA 15 minút a hotovo
Pečená mrkvovo-karfiolová polievka s kokosovým mliekom
Pikantná mexická fazuľová polievka s cícerom a čili
Volám sa Stanka, no môžete mi kľudne hovoriť aj Gigi. Považujem sa za zdravojeda. Mojou filozofiou pri varení je nahradiť tie nezdravé suroviny zdravšími alternatívami a v rámci možností nákupu aj dostupnými a nie príliš drahými potravinami, ktoré sa dajú kúpiť v každom obchodnom reťazci. Keďže som dvojnásobná mama zamestnaná na plný úväzok, viem ako to je s varením a časom v kuchyni. A tiež, aké náročné môže byť nakupovanie a zháňanie tých správnych surovín s dvomi malými deťmi. Rýchlo, zdravo a chutne, to je každodenné motto pri varení alebo pečení, ktorým sa riadim. V mojich receptoch nájdete prirodzené produkty ako zelenina, ovocie, strukoviny, obilniny, ryby, kuracie mäso a taktiež mám rada, keď to na tanieri všetko pekne farebne ladí. To ma priviedlo aj k foteniu jedál a viac mojich receptov nájdete aj na mojom instagram účte @gigivari. Rada experimentujem v kuchyni a kombinujem rôzne chute a aj rôzne kultúry. Rada sa inšpirujem orientálnou a exotickou kuchyňou, no mám rada aj slovenskú klasiku. Odkedy som mama, tak čím ďalej, tým viac ma zaujíma problematika zdravého stravovania a jeho vplyv na naše zdravie. A aj preto som sa rozhodla absolvovať kurz Poradca výživy, aby som mohla pomôcť aj iným v otázkach stravovania. Teším sa už teraz, keď ti moje recepty budú chutiť, ušetria ti čas v kuchyni a pritom budeš mať gurmánsky zážitok ????.