V minulosti bola figa exotické ovocie. Dnes si ju už dokážeme vypestovať aj v našich záhradách. Figa je veľmi zdravé ovocie, ktoré dozrieva počas celého leta.
Čistí tráviaci trakt, podporuje myslenie a dokonca je výborná aj na chudnutie. Samozrejme, že si ju musíte dopriať bez cukru. Preto konzumujte figy na desiatu alebo olovrant a výnimočne v skvelých koláčoch.
Čas prípravy
- 60 minútpríprava
- 60 minútodležania cesta
Ako na to?
1
Pol kila fíg nakrájame na kocky a zasypeme trstinovým cukrom. Vložíme do chladničky a necháme odležať.
2
Do misy vysypeme múku. Pridáme zmäknuté maslo, trstinový cukor a soľ.
3
Všetko spolu rukou dobre spracujeme.
4
Potom pridáme vodu, aby sa nám cesto spojilo.
5
Vypracujeme ho, vložíme do chladničky a necháme hodinu odležať.
6
Keď je cesto odležané, rozvaľkáme ho natenko do tvaru kruhu. Ja som ho rozvaľkala na papieri na pečenie, aby som ho nemusela prenášať.
7
Keď je cesto rozvaľkané, rozotrieme po ňom odležané figy s cukrom.
8
Na vrch poukladáme zvyšné figy, ktoré sme si pokrájali na kolieska, a pokvapkáme citrónovou šťavou.
9
Kraje zahneme a potrieme rozšľahaným žĺtkom.
10
Takto pripravenú galetku vložíme do vyhriatej rúry na 180 ˚C a pečieme cca 30 minút.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 80 g):
186 kcal
784 kJ
T:
7 g
B:
2 g
S:
29 g
V:
5 g
Príjemné maškrtenie 😊!
Ďalšie sladké recepty môžeš nájsť napríklad aj v našich knihách:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.