Vieme, prečo patrí pohánka aj na tvoj tanier + 3 jedlá z pohánky

Pohánka je veľmi zdravá obilnina. V minulosti patrila medzi základné zložky potravy. Nazýva sa preto aj „obilnina našich predkov“. V najbližších riadkoch ti priblížime, ako s pohánkou pracovať, ako ju uskladniť, pripraviť a pod. Veď čítaj. ;-)

O benefitoch pohánky sme si už u nás písali, ak potrebuješ pripomenúť, mrkni na článok: Pohánka – 10 x aáno pre túto superpotravinu

Zopakovať však niečo nezaškodí. ;-)

  • Pohánka citlivo reaguje na chemikálie, preto sa môže pestovať len na nekontaminovaných pôdach.
  • Kupuj si len pohánku, ktorá je svetlá, nie tmavá, pretože pri svetlej pohánke sa šupky odstraňujú mechanicky, čím sa v nej zachová väčší počet vitamínov aj minerálov. A pri tmavej sa šupky odstraňujú pomocou vysokej teploty, tým však nezostávajú zachované žiadne vitamíny, či iné hodnotné látky. Tmavá je dokonca tvrdšia, pri príprave sa musí dlhšie „namáčať“.
  • Ak však berieme do úvahy nutričnú kalorickú hodnotu, tmavá aj svetlá pohánka ju majú rovnakú.
  • Pohánka patrí medzi prirodzene bezlepkové obilniny, výhodou je, že ju môžu konzumovať celiatici.
  • Mala by sa skladovať v chlade max. pri teplote do 25 °C, v suchu, v tme, aby si zanechala v sebe, čo najviac účinných látok.
  • Aby sa zachovali dôležité liečivé zložky pohánky, nesmieš ju variť. Vždy ju iba spar vriacou vodou a nechaj pod utierkou napučať. Na 1 diel pohánky daj 2 diely vriacej vody. Zmäknutie trvá zväčša 1-2 hodiny, najlepšie však urobíš, keď ju necháš namočenú cez celú noc.
  • Sparená mäkká pohánka by sa mohla dať aj zamraziť, v prípade, ak si jej náhodou pripravila veľa. Avšak rátaj s tým, že nemusí mať rovnakú chuť a predsa len je lepšie, ak ju ješ čerstvú.

pohánka

Mne osobne pohánka chutí, avšak nie každý ju obľubuje. Má totiž špecifickú chuť. Pohánka má mnohonásobné využitie v kuchyni. Je vhodná do polievok, kaší, nátierok, šalátov, rizota.

Receptov je naozaj veľmi veľa, ja ti predstavujem moje 3 obľúbené pohánkové recepty. Ak náhodou nepoznáš chuť pohánky, tak určite ju vyskúšaj!

 

# 1: Makovo-jablková pohánková dobrota na raňajky

Niekedy, keď už neviem čo na raňajky, tak mi príde na um táto perfektná voľba. Je to také oživenie všetkých tých raňajok, ktoré dookola obmieňame. Síce na to treba myslieť už skôr, teda deň dopredu, ale veď jedálniček by sme si mali plánovať a ráno bude o to krajšie, že už budeme mať raňajky skoro hotové.

 

Doba prípravy: cca 15 minút + namáčanie pohánky deň vopred

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 1/3 šálky lúpanej pohánky
  • cca 1 dl mandľového/kokosového mlieka
  • 2 lyžice mletého maku
  • 1 jablko
  • 1 lyžicu domáceho medu (príp. javorový sirup či agáve)

Ako budeme postupovať?

1. Pohánku na noc namočíme do rastlinného mlieka.

2. Do rána krásne zmäkne, stačí, ak ju prepláchneme vodou.

3. Potom ju pridáme do misky a zmiešame s makom, nastrúhaným jabĺčkom, medom.

4. Raňajky, ktoré zasýtia a dodajú potrebné živiny.

pohánková kaša
Zdroj obr.: Pinterest

 

# 2: Zdravá desiata v podobe pohánkového sendviča

Tento recept je ozaj pre celú rodinku. Chlebík vyjde každému a naozaj poslúži, ak si práve ako ja, zabudla kúpiť chleba a obchody sú napr. kvôli sviatku zatvorené. Tak som sa vynašla a pustila som sa do pečenia. Držím palce aj tebe!

 

Doba prípravy: cez noc namočená pohánka + 75 minút

Čo budeme potrebovať na cca 20 ks?

  • 500 g lúpanej pohánky
  • 300 ml vody
  • 3 lyžice chia semienok
  • 150 g špaldovej múky (kukuričnej)
  • 1 prášok do pečiva bez fosfátov (cca 13 g)
  • 100 g mix slnečnicových, tekvicových, ľanových semienok
  • 20 ml rastlinného oleja (napr. repkový Flaviol, alebo olivový)
  • morskú/himalájsku soľ
  • mletú rascu

Ako budeme postupovať?

1. Pohánku najprv poriadne prepláchneme a cez noc ju namočíme do vody tak, aby bola prikrytá vodou až po okraj.

2. Rovnako aj chia semienka môžeme nechať cez noc napučať v 100 ml vody.

3. Ráno zmiešame pohánku s chia semienkami a pridáme ešte zvyšných 200 ml vody.

4. Následne mixérom rozmixujeme zmes na kašu.

5. Do nej pridáme múku, kypriaci prášok, semienka aj olej.

6. Osolíme a všetko spolu dôkladne premiešame.

7. Zmes vylejeme buď do formy na biskupský chlebík, alebo môžeme aj na plech a na papier na pečenie nalejeme zmes.

8. Na vrch ešte pridáme mletú rascu a môžeme dať piecť do rúry na 180°C cca 50 minút.

9. Po upečení necháme chlebík vychladnúť a potom ho nakrájame.

 

Tip: Ja som si dala polovicu zamraziť, nakoľko z cesta vyšlo dosť kúskov. Potom už len pridaj do sendviča šunku, syr, zeleninu, čo ti chutí a môžeš si sendviče zabaliť na nejaký výlet, alebo na desiatu do školy alebo práce.

pohánkový chlieb

sendvič

desiata

 

# 3: Pohánková bábovka, jej chuť ťa prekvapí!

Túto pohánkovú bábovku zbožňujem! Má takú inú, zvláštnu chuť, ako obyčajná bábovka. S obľubou ju pečiem často a ešte radšej ju maškrtím. Veď vyskúšaj aj ty!

 

Doba prípravy: 65 minút

Čo budeme potrebovať na 15 ks?

  • 4 vajíčka
  • morskú/himalájsku soľ
  • 100 g kokosovéhu cukru (medu, trstinového cukru)
  • 3 lyžice domáceho medu
  • 200 ml rastlinného mlieka
  • 150 ml kokosového oleja
  • 250 g pohánkovej múky
  • 1 ks prášok do pečiva bez fosfátov (cca 13 g)
  • 3 lyžice karobu/kakaa

Ako budeme postupovať?

1. Do misky pridáme vajíčka, štipku soli, cukor aj med.

2. Všetko spolu vyšľaháme do peny. Ak nemáme veľa času, môžeme len dôkladne všetko spolu premiešať.

3. Pridáme zvyšné tekuté ingrediencie – mlieko, olej a miešame.

4. Do druhej misky pridáme múku, prášok do pečiva a poriadne premiešaj, potom obe zmesi spojíme.

5. Ak sú poriadne zmiešané, tak 2/3 cesta vylejeme do vymastenej formy na bábovku a do zvyšnej 1/3 cesta pridáme kakao.

6. Potom kakaové cesto vylejeme do formy a vidličkou poprepájame zmesi, aby bola bábovka pekne dvojfarebná.

7. Pečieme cca 45 minút na 170°C.

 

Necháme ju poriadne vychladnúť a potom už len naservírujeme ku kávičke alebo na raňajky. Dobrú chuť!

babovka
Zdroj: therawchocolatecompany.com

 

Ak si doteraz pohánke nedávala šancu, verím, že to zmeníš a vyskúšaš. Možno práve niektorý z mojich obľúbených receptov bude aj pre teba favoritom. ;-)

 

Vynikajúce recepty nielen z pohánky ale iných zdravých ingrediencií nájdeš aj v našich fit knihách:

fit recepty

 

Aj v týchto receptoch sa objavila pohánka:

Pohánkové placky so špenátom, kukuricou a mozarellou

Pohánkové rizoto – tip na zdravý obed

Pohánková raňajková kaša – začni zdravo hneď od rána

Petra Hegerová

Redaktorka vo Fitshaker
Keď tvorím, cestujem a športujem, som šťastná. Relaxovať ma nájdeš v kuchyni, na Instagrame, pri behu či tvorbe náramkov...alebo len tak s manželom a rodinkou pri voňavej kávičke a zdravom koláči. Veľmi dlho neobsedím a robiť jednu vec je pre mňa občas nuda ;-). Momentálne si fičím na aromaterapii, spoznávam účinky akupunktúry a cvičím SM systém, aby som mala zdravý a pevný chrbát. Ešte rada fotím, dekorujem a píšem články o všeličom zaujímavom, čo stojí za to si prečítať.
Petra Hegerová

Článok bol pridaný dňa 08/03/2019 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoDesiataFitness dezertyPečivoRaňajkové kaše a pudingyRaňajkyReceptyStravovanie   |   Autor: Petra Hegerová

Komentáre