Čas prípravy: cca 60 minút + 2 hodiny odležanie cesta
Čo budeme potrebovať na 16-18 porcií?
- 1 vajíčko a 1 žĺtok
- 80 g trstinového práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 300 g špaldovej hladkej múky
- 1 lyžicu domáceho medu
- 1 lyžicu rumu
- 1 lyžičku sódy bikarbóny
- 50 g kvalitného masla
Na plnku:
- 1 l kvalitného mlieka
- 2 ks bio zlatého klasu
- 2 balenia vanilkového cukru
- 1 lyžicu špaldovej múky
- 3 žĺtky
- 1 kvalitné maslo (250 g)
- 100 g trstinového práškového cukru
- 300 ml šľahačkovej smotany
Ako budeme postupovať?
2. Vytiahneme maslo z chladničky, aby sa s ním lepšie pracovalo, a pripravíme si plnku.
3. V 2 dl mlieka si rozmiešame zlatý klas, vanilkový cukor, múku a 3 žĺtky, zvyšné mlieko dáme variť, a keď začne vrieť, vylejeme doň rozmiešanú zmes a uvaríme hustý krém.
4. Cesto vytiahneme po 2 hodinách z chladničky, rozdelíme ho na 2 časti, rozvaľkáme na plát a vykrojíme podľa formy, do akého tvaru chceme. Ja som urobila kruhy, dáme upiecť na plech vyložený papierom na 170 ˚C cca 15-20 minút.
5. Keď máme vychladnutý krém, najprv si vymiešame maslo s cukrom do peny a potom postupne pridávame po lyžičkách krém. Vymiešame do hladkej hmoty.
6. Vyšľaháme si šľahačku a môžeme ísť do finálnej fázy, keď všetko spojíme do jednej torty.
7. Na spodný plát dáme plnku, rovnomerne ju rozotrieme alebo môžeme použiť tortovú formu, aby to dobre držalo. Na krém dáme šľahačku a prikryjeme druhým plátom.
8. Najlepšie je nechať to odležať cez noc v chladničke a vrch jemne zaťažiť.
Tip: Z cesta si môžeme povykrajovať aj rôzne tvary a naplniť ozdobnou špičkou. Ja som robila aj srdiečka, teraz na Vianoce je najlepší čas urobiť sebe a najbližším radosť.
Zháňaš ešte vianočné darčeky? Pozri aj do nášho eshopu, kde nájdeš množstvo inšpirácií pre fit žienky:
K vianočnému menu pripájame aj tieto recepty:
MEGA dobrá mandarínkovo-čokoládová kaša z ovsených vločiek
Fantastická vianočná rybacia polievka s lososom a krevetami
Treska s pomarančovou omáčkou a so zemiakovými dukátikmi: iba 30 minút a HOTOVO!
Vianočné čokoládové latté, ktoré pohladká všetky tvoje zmysly
Som šťastná mamina, manželka a pozitívna žienka, ktorá miluje svoju rodinku, zdravé varenie a pečenie. Teším sa, keď môžem skúšať nové suroviny, experimentovať v kuchyni, pretvárať nezdravé koláče na zdravé dobroty, tradičné jedlá na ich netradičné zdravé verzie a obzvlášť tvoriť recepty vhodné pre deti, bezlepkáčov, "bezlaktózových" či histaminikov (medzi ktorých sama patrím). Verím, že moje nápady inšpirujú aj teba! :-)