Treska s pomarančovou omáčkou a so zemiakovými dukátikmi: iba 30 minút a HOTOVO!
V našom jedálničku by sa mala rybka vyskytovať ideálne 2x za týždeň. Najlepšie je striedať rôzne druhy. Uprednostňujeme hlavne sladkovodné menšie rybky, no môžeme si z času na čas dopriať aj tie morské. Napríklad taká treska patrí k rybám bohatým hlavne na jód, ktorý potrebujeme najmä na tvorbu hormónov štítnej žľazy. Podľa toho, ako si tresku pripravíš, ju môžeš jesť v bežný pracovný deň alebo sa môže objaviť na slávnostnom stole. Ja ti ponúkam práve ten druhý variant, tresku servírujeme s pomarančovou omáčkou, v takej podobe je doslova hodná štedrej večere. Vyskúšaš?
Čas prípravy: 30 minút
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 170 g zemiakov
- morskú/himalájsku soľ
- 1 lyžičku olivového oleja (5 ml)
- 1 pomaranč (cca 150 g)
- 200 g filety tresky (môže byť aj šťuka/losos)
- 1 lyžičku korenia na ryby
- 20 g kvalitného masla
- 2 lyžičky domáceho medu (30 g)
Ako budeme postupovať?
1. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na tenké plátky, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 ˚C, kým nebudú zhora zlatisté (cca 20 minút).
2. Z pomaranča vytlačíme šťavu spolu s dužinou.
3. Filety z tresky zbavíme prebytočnej vody, okoreníme korením na ryby a dusíme na panvici na masle z oboch strán (cca 2, max. 3 minúty z oboch strán).
4. Filety servírujeme na tanier spolu so zemiakmi.
5. Na panvicu, kde sa pripravovala treska, vylejeme pomarančovú šťavu s dužinou, pridáme med a vyredukujeme na omáčku (asi 1-2 minúty). Omáčku servírujeme na tresku.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
2 816 kJ
673 kcal |
23 g | 74 g | 39 g | 7 g |
Dobrú chuť a veselé Vianoce :-)!
Informácie o jóde a iných vitamínoch a mineráloch, takisto aj stránky priamo od Ivky Maheľovej nájdeš aj v našom novom Fitness diári 2021, ktorý si môžeš kúpiť aj vo zvýhodnenom balíčku napr. spolu s tričkom, nálepkami, či všetky 3 spolu:
Pozri si aj tieto skvelé recepty s rybami:
Tip na rýchly obed: zubáč na masle s cibuľovou omáčkou a so zeleninou
Zubáč na masle s opekanými zemiakmi so špenátom: tip na obed plný bielkovín
Tip na zdravý obed do 20 minút: Pečená treska v orechovom obale
Tip na zdravý obed: Pstruh so zemiakovo-petržlenovým krémom a špenátovou omáčkou
Pečená pražma v soľnej kruste, vhodná (nielen) na Vianoce
- Šťavnaté ryžové rezance: tip na rýchly obed bez mäsa do 15 minút - 19. februára 2021
- Rýchly tvarohový dezert v pohári s ovocím a Fitnutkou, ktorý je bohatý na bielkoviny - 13. februára 2021
- Rýchly nepečený dezert z kyslej smotany pre všetky zaneprázdnené žienky - 22. decembra 2020
Článok bol pridaný dňa 09/12/2020 a zaradený do kategórie: Jedlá z rýbReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaRýchle obedy či večere do 30 minútVianočné | Autor: Ivana Maheľová (Eľková)