Treska s pomarančovou omáčkou a so zemiakovými dukátikmi: iba 30 minút a HOTOVO!

V našom jedálničku by sa mala rybka vyskytovať ideálne 2x za týždeň. Najlepšie je striedať rôzne druhy. Uprednostňujeme hlavne sladkovodné menšie rybky, no môžeme si z času na čas dopriať aj tie morské. Napríklad taká treska patrí k rybám bohatým hlavne na jód, ktorý potrebujeme najmä na tvorbu hormónov štítnej žľazy. Podľa toho, ako si tresku pripravíš, ju môžeš jesť v bežný pracovný deň alebo sa môže objaviť na slávnostnom stole. Ja ti ponúkam práve ten druhý variant, tresku servírujeme s pomarančovou omáčkou, v takej podobe je doslova hodná štedrej večere. Vyskúšaš?

Čas prípravy: 30 minút

Čo budeme potrebovať na 1 porciu?

  • 170 g zemiakov
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžičku olivového oleja (5 ml)
  • 1 pomaranč (cca 150 g)
  • 200 g filety tresky (môže byť aj šťuka/losos)
  • 1 lyžičku korenia na ryby
  • 20 g kvalitného masla
  • 2 lyžičky domáceho medu (30 g)

Ako budeme postupovať?

1. Zemiaky ošúpeme, pokrájame na tenké plátky, osolíme, pokvapkáme olivovým olejom a pečieme na plechu vystlanom papierom na pečenie pri 180 ˚C, kým nebudú zhora zlatisté (cca 20 minút).

2. Z pomaranča vytlačíme šťavu spolu s dužinou.

3. Filety z tresky zbavíme prebytočnej vody, okoreníme korením na ryby a dusíme na panvici na masle z oboch strán (cca 2, max. 3 minúty z oboch strán).

4. Filety servírujeme na tanier spolu so zemiakmi.

5. Na panvicu, kde sa pripravovala treska, vylejeme pomarančovú šťavu s dužinou, pridáme med a vyredukujeme na omáčku (asi 1-2 minúty). Omáčku servírujeme na tresku.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
2 816 kJ

673 kcal

23 g 74 g 39 g 7 g

treska recept

 

filety z tresky recept

Dobrú chuť a veselé Vianoce :-)!

 

Informácie o jóde a iných vitamínoch a mineráloch, takisto aj stránky priamo od Ivky Maheľovej nájdeš aj v našom novom Fitness diári 2021, ktorý si môžeš kúpiť aj vo zvýhodnenom balíčku napr. spolu s tričkom, nálepkami, či všetky 3 spolu:

darček na vianoce

 

Pozri si aj tieto skvelé recepty s rybami:

Tip na rýchly obed: zubáč na masle s cibuľovou omáčkou a so zeleninou

Zubáč na masle s opekanými zemiakmi so špenátom: tip na obed plný bielkovín

Tip na zdravý obed do 20 minút: Pečená treska v orechovom obale

Tip na zdravý obed: Pstruh so zemiakovo-petržlenovým krémom a špenátovou omáčkou

Pečená pražma v soľnej kruste, vhodná (nielen) na Vianoce

Ivana Maheľová (Eľková)

Článok bol pridaný dňa 09/12/2020 a zaradený do kategórie: Jedlá z rýbReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaRýchle obedy či večere do 30 minútVianočné   |   Autor: Ivana Maheľová (Eľková)

Komentáre