Veľkonočná zeleninovo-vajíčková roláda zo špaldovej múky

K tejto roláde ma inšpiroval recept na tradičnú syrovú roládu, ktorú robievala moja mama a nesmela u nás doma na veľkonočnom stole chýbať. Samozrejme, že sme ju jedli s pečivom. V tejto roláde som však spojila 2 v 1. Obal totiž tvorí chutné mrkvovo-špaldové cesto a chlebík k roláde už potrebovať nebudeš. Môžeš si ju pokojne dopriať ako olovrant s čerstvou zeleninou alebo ponúknuť návšteve :-).
Čas prípravy
- 1 hodinapríprava
- 1 hodinatuhnutie
Čo budeme potrebovať na cca 20 kusov?
Na cesto:
- 150 g mrkvy
- 2 vajíčka
- 300 ml vody
- 200 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
- morskú/himalájsku soľ
- 1 prášok do pečiva z vínneho kameňa
Na plnku:
- 6 vajíčok
- 1 červenú papriku
- 1 žltú papriku
- 3 ks mladej cibuľky
- 200 g kvalitného masla
- 4 lyžice nátierkového masla
- morskú/himalájsku soľ
Ako budeme postupovať?
1. Najprv si dáme uvariť vajcia na tvrdo a maslo necháme zmäknúť.
2. Z jemne nastrúhanej mrkvy, surových vajec, vody, špaldovej múky a kypriaceho prášku si vypracujeme redšie cesto.
3. Plech si vystelieme papierom na pečenie a cesto rovnomerne rozotrieme na plech a vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 30 minút.
4. Kým sa nám cesto pečie, pripravíme si plnku. Vychladnuté uvarené vajcia nakrájame s paprikami a cibuľkou na drobno. Maslo vyšľaháme s nátierkovým maslom a pridáme k vajciam a paprike. Ochutíme soľou a dobre premiešame.
5. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry, preklopíme na pracovnú dosku a opatrne odstránime papier na pečenie. Bavlnenú utierku navlhčíme, prikryjeme cesto a spolu opatrne stáčame do rolády. Takto pripravenú roládu necháme vychladnúť.
6. Keď je roláda vychladnutá, opatrne ju roztočíme a naplníme vaječnou plnkou. Opäť stočíme, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky na noc stuhnúť.
7. Stuhnutú roládu krájame na plátky a servírujeme.
Tip: Pokiaľ ťa prepadne chuť na sladké, cesto môžeš naplniť aj sladkou plnkou a ovocím.
2. Z jemne nastrúhanej mrkvy, surových vajec, vody, špaldovej múky a kypriaceho prášku si vypracujeme redšie cesto.
3. Plech si vystelieme papierom na pečenie a cesto rovnomerne rozotrieme na plech a vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 30 minút.
4. Kým sa nám cesto pečie, pripravíme si plnku. Vychladnuté uvarené vajcia nakrájame s paprikami a cibuľkou na drobno. Maslo vyšľaháme s nátierkovým maslom a pridáme k vajciam a paprike. Ochutíme soľou a dobre premiešame.
5. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry, preklopíme na pracovnú dosku a opatrne odstránime papier na pečenie. Bavlnenú utierku navlhčíme, prikryjeme cesto a spolu opatrne stáčame do rolády. Takto pripravenú roládu necháme vychladnúť.
6. Keď je roláda vychladnutá, opatrne ju roztočíme a naplníme vaječnou plnkou. Opäť stočíme, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky na noc stuhnúť.
7. Stuhnutú roládu krájame na plátky a servírujeme.
Tip: Pokiaľ ťa prepadne chuť na sladké, cesto môžeš naplniť aj sladkou plnkou a ovocím.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
160 kcal
671 kJ
T:
11 g
B:
4 g
S:
9 g
V:
4 g





Prajem dobrú chuť :-).
Výživové hodnoty na 1 ks:
Výživové hodnoty na 1 ks:
Ďalšie recepty, ktoré ti zachutia:
Hráškovo-mrkvové placky v sezame
Fantastická karfiolová roláda
Zelerovo-mrkvový šalát s kozím sysrom