Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Veľkonočná zeleninovo-vajíčková roláda zo špaldovej múky

roláda
K tejto roláde ma inšpiroval recept na tradičnú syrovú roládu, ktorú robievala moja mama a nesmela u nás doma na veľkonočnom stole chýbať. Samozrejme, že sme ju jedli s pečivom. V tejto roláde som však spojila 2 v 1. Obal totiž tvorí chutné mrkvovo-špaldové cesto a chlebík k roláde už potrebovať nebudeš. Môžeš si ju pokojne dopriať ako olovrant s čerstvou zeleninou alebo ponúknuť návšteve :-).

Čas prípravy

  • 1 hodinapríprava
  • 1 hodinatuhnutie

Čo budeme potrebovať na cca 20 kusov?

Na cesto:

  • 150 g mrkvy
  • 2 vajíčka
  • 300 ml vody
  • 200 g celozrnnej polohrubej špaldovej múky
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 prášok do pečiva z vínneho kameňa

Na plnku:

  • 6 vajíčok
  • 1 červenú papriku
  • 1 žltú papriku
  • 3 ks mladej cibuľky
  • 200 g kvalitného masla
  • 4 lyžice nátierkového masla
  • morskú/himalájsku soľ

Ako budeme postupovať?

1. Najprv si dáme uvariť vajcia na tvrdo a maslo necháme zmäknúť.
2. Z jemne nastrúhanej mrkvy, surových vajec, vody, špaldovej múky a kypriaceho prášku si vypracujeme redšie cesto.
3. Plech si vystelieme papierom na pečenie a cesto rovnomerne rozotrieme na plech a vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov. Pečieme asi 30 minút.
4. Kým sa nám cesto pečie, pripravíme si plnku. Vychladnuté uvarené vajcia nakrájame s paprikami a cibuľkou na drobno. Maslo vyšľaháme s nátierkovým maslom a pridáme k vajciam a paprike. Ochutíme soľou a dobre premiešame.
5. Keď je cesto upečené, vyberieme ho z rúry, preklopíme na pracovnú dosku a opatrne odstránime papier na pečenie. Bavlnenú utierku navlhčíme, prikryjeme cesto a spolu opatrne stáčame do rolády. Takto pripravenú roládu necháme vychladnúť.
6. Keď je roláda vychladnutá, opatrne ju roztočíme a naplníme vaječnou plnkou. Opäť stočíme, zabalíme do alobalu a dáme do chladničky na noc stuhnúť.
7. Stuhnutú roládu krájame na plátky a servírujeme.
Tip: Pokiaľ ťa prepadne chuť na sladké, cesto môžeš naplniť aj sladkou plnkou a ovocím.

Výživové hodnoty na 1 porciu:

160 kcal

671 kJ

T:

11 g

B:

4 g

S:

9 g

V:

4 g

veľkonočná slaná roláda
 
roláda na slano na Veľkú noc
 
veľkonočná roláda na slano
 
slané pečenie na Veľkú noc
 
veľká noc recepty
Prajem dobrú chuť :-).
Výživové hodnoty na 1 ks:
Fotka autora
Júlia Rašlová
Redaktor vo Fitshaker

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.