Varíme zo zásob: 3x rýchle a chutné jedlá zo strukovín od známych foodblogeriek

Nápadov na chutné a rýchle recepty nikdy nie je dosť. Teraz, keď trávime veľa času doma a máme uvariť 3 jedlá denne, je to ešte náročnejšia úloha. Ale, čo je pozitívne, máme priestor na experimentovanie a môžeme sa pustiť do skúšania nových receptov a potešiť tak rodinku novými chuťami. A že sa budú zalizovať, o to sa postarajú foodblogerky, ktoré nám prezradili ich obľúbené jedlá v duchu “varím zo zásob”, keďže chceme eliminovať návštevy obchodov. Čo majú tieto mňamky spoločné? Že ich základ tvorí strukovina, ktorú máme v špajze asi všetci. Strukoviny sú ľahko dostupné, mega výživné a stále tak málo využívané. A pritom sa z nich dá vykúzliť oveľa viac ako len polievka, prívarok alebo hummus. Ktorý z receptíkov skúsiš ako prvý? :-)

Ela Krídlová – Zo srdca do hrnca

Pre svoju rodinu varí najmä zo základných surovín a nájdeš u nej recepty na každý deň. Od tipov na rozmanité raňajky, cez jednoduché obedy, sýte rodinné večere, poctivé koláče zo zdravších surovín, ale aj kváskové pečenie.

Ako u teba vyzerá varenie zo zásob?

„Varím takmer každý deň a baví ma to nielen vďaka tomu, že som foodblogerka. Už dlhšie fungujem na plánovaní, ktoré mi varenie veľmi uľahčuje. Napíšem týždenný jedálniček, podľa ktorého nakúpime suroviny, a tak využijeme presne to, čo potrebujeme. Ak nestíham písať jedálniček, mám aspoň svoj zoznam základných potravín, z ktorých navarím jednoducho a rýchlo. Preto sa u nás vyskytujú vždy nejaké cestoviny, paradajky v konzerve, strukoviny, či mrazená zelenina. K tomu sa ďalej nakúpia čerstvé suroviny podľa sezóny. V týchto týždňoch, keď sa nedá zakaždým odbehnúť do obchodu, sa mi toto plánovanie ešte viac osvedčilo. A zo špajze som už využila aj potraviny, ktoré som dlhšie obchádzala a nechávala pri každom varení nabudúce.“

zo srdca do hrnca

 

Recept na Cícerový šalát s mrkvou a paradajkami

Doba prípravy: 30 minút

Vhodné od: 1,5 roka (bez čili a čierneho korenia)

Čo budeme potrebovať na 4 porcie?

  • 2 cibule
  • 1 strúčik cesnaku
  • 4 mrkvy
  • olivový olej
  • 400 g uvareného cíceru alebo z konzervy
  • 400 g lúpaných paradajok (môžu byť z konzervy)
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžičku domáceho medu
  • čerstvé bylinky na dochutenie (petržlen, tymián, koriander,…)
  • morskú/himalájsku soľ
  • voliteľné: chilli paprička, mleté čierne korenie, trochu vody alebo vývaru na podliatie

Ako budeme postupovať?

1. Zeleninu ošúpeme, cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak na plátky, mrkvu postrúhame nahrubo.

2. Na olivovom oleji speníme cibuľu dosklovita, pridáme plátky cesnaku, nastrúhanú mrkvu, chvíľku opražíme.

3. Pridáme cícer bez šťavy, paradajky, bobkový list a med. Ak máme hrsť čerstvých byliniek, môžeme tiež pridať vcelku.

4. Zeleninu dusíme na miernom ohni asi 15-20 minút, podľa potreby môžeme podliať trochou vody alebo vývaru.

5. Šalát podávame teplý len tak samotný, alebo s trochou uvarenej ryže či pečenými zemiakmi alebo batátmi. Hodí sa k nemu aj mäkký syr. Dobrú chuť!

cícerový šalát


Majka Šimková – La Petite Mary

Je mamou troch detí a autorkou kuchárskej knihy Medzi jedlom a láskou. Miluje život, varenie, pečenie, čas v kuchyni a záleží jej na tom, čo doma jedia. Zbožňuje domáci kefír, vôňu pečeného kváskového chleba, zeleninu na všetky spôsoby a rada spája tradičné postupy, zdravé suroviny a modernú kuchyňu v jedno.

Ako si ľahko a účinne naplánovať jedálniček?

„Otvorte chladničku, špajzu, mrazničku a na papier si spíšte hrubý zoznam surovín, ktoré máte k dispozícii. Ak máte suroviny, ktoré treba, čo najskôr spotrebovať, dajte si k nim výkričník. Nechceme predsa plytvať jedlom. Jedlá z týchto surovín pôjdu do plánovaného jedálnička ako prvé. Zapíšte si jedlá, ktoré dokážete pripraviť zo zásob bez zbytočného brázdenia po obchode.

Potom si spravte kávičku, sadnite si členmi rodiny a porozprávajte sa o tom, čo plánujete variť nasledujúce dni. Spoločne si tieto jedlá môžete naplánovať na konkrétne dni. Možno aj vaša rodina prinesie tipy a rady, čo variť, keď vám už nápady došli. Priznajme sa, v tieto dni nás mnohých kreativita opúšťa. Preto zapojiť celú rodinu do plánovania jedálnička je veľmi efektívne zábavné a zaujímavé vyplnenie času. Ak máte už väčšie deti alebo partnera, ktorý rád varí, spokojne si rozdeľte, kto uvarí aké jedlo. A menšie deti zase dostanú úlohu vždy pripraviť taniere a príbory. Naplánovaný jedálniček vám ušetrí nasledujúce dni veľa času, ale aj nervov, čo uvariť, keď máte doma večných hladošov.“

la petite mary

 

Recept na Falafel s hráškovým pyré

Doba prípravy: 30 minút

Vhodné od: 1,5 roka (bez čierneho korenia)

Čo budeme potrebovať na 5 porcií?

Na falafel:

  • 220 g cíceru
  • 1 cibuľu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 lyžice petržlenovej vňate
  • 1 lyžice pomletých ľanových semienok (môžeme vynechať)
  • 2 lyžičky mletej rasce
  • 1 a ½ lyžičky rozdrveného koriandra
  • 1 lyžičku mletej červenej papriky
  • mleté čierne korenie
  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli
  • 1 – 2 lyžice múky
  • 2 lyžice vody

Na hráškové pyré:

  • 750 g hrášku
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 lyžicu prepusteného ghee masla
  • hrsť bazalky

Ako budeme postupovať?

1. Cícer deň vopred namočíme do vody.

2. Na druhý deň cícer zlejeme a poriadne prepláchneme. Do mixéra vložíme prepláchnutý cícer a všetky ostatné ingrediencie. Mixujeme tak, aby sme cícer síce rozmixovali, ale je dobré, ak ostanú v zmesi malé kúsky cíceru.

3. Ak je treba, do zmesi pridáme trošku múky alebo vody. Hmotu preložíme do misky a dáme do chladničky na 1-2 hodiny odpočinúť.

4. Z hmoty formujeme guľky.

5. Na poriadne rozpálenú panvicu nalejeme olivový olej. Oleja musí byť viac. Toľko, aby guľky boli kúsok v ňom ponorené.

6. Opekáme sprudka zo všetkých strán dozlatista.

7. Hráškové pyré pripravíme tak, že v osolenej vode uvaríme hrášok.

8. Potom 3/4 vody vylejeme a zvyšok dáme bokom do misky.

9. Do mixéra vložíme hrášok, hrsť čerstvej bazalky, prepustené maslo a trošku vody, ktorú sme odložili bokom. Všetko spolu rozmixujeme na hladkú kašu. Ak je treba, dolejeme ešte trošku vody do požadovanej konzistencie.

10. Falafel podávame s hráškovým pyré.

 

Tip: Ak mixujeme hráškovú kašu ponorným mixérom a chceme ju úplne hladkú, môžeme ju prepasírovať cez sitko.

falafel


Katka Boháčková – Môžeš sa vydávať

Maminka 2 dcér sa snaží pre rodinu variť zdravo, chutne a pestro. Väčšinu jedál si ukladá na blog, aby recepty poslúžili aj ostatným a aby si ich nemusela zapisovať do zošita. V kuchyni využíva hlavne sezónne potraviny a plodiny zo záhrady, ktoré čo najviac uskladňujú, mrazia a zavárajú tak, aby vydržali do ďalšej sezóny. Niekoľko rokov pečie aj vlastný kváskový chlebík, teraz v čase krízy takmer denne.

Ako u teba vyzerá varenie?

„Keďže som na materskej dovolenke, varím väčšinou doobeda, keď mladšia dcérka spí. Staršia štvorročná sa rada pozerá a začína mi aj pomáhať. Nezvyknem variť zložité jedlá, takže to stíham a večer varím len zriedkavo. Polievku som si zvykla variť na dva dni, ostatné však pripravujem denne vždy čerstvé a väčšinou sa aj všetko hneď zje. Jedlá príliš nedochucujem, aby sme ich mohli jesť všetci. Keď mi náhodou ostane trochu cestovín, zeleniny z polievky a podobne, vždy ich zrecyklujem v ďalšom jedle. S čistým svedomím môžem povedať, že u nás sa naposledy vyhodilo jedlo, keď sme mali mole. Odvtedy mám však väčšinu suchých potravín v uzatvárateľných dózach a pohároch. Chce to trošku plánovať nákupy, sledovať dátumy spotreby a nerobiť si veľké zásoby potravín, ktoré rýchlejšie podliehajú skaze.

 V špajze mám dostatočnú zásobu obilnín, strukovín, vločiek na kaše, aj orechov a iných suchých potravín. V kombinácii so zeleninou, či už uskladnenou, mrazenou alebo kúpenou, sa dá vždy vyčarovať chutná polievka alebo hlavné jedlo. Najlepšou inšpiráciou pri varení je pre mňa aktuálny obsah chladničky a iné suroviny, ktoré treba minúť, lebo zaberajú miesto či sa blížia ku koncu spotreby. :-)”

čo dnes na obed

 

Recept na: Šošovicovo-mrkvové fašírky z rúry

Doba prípravy: varenie šošovice – 10-15 minút, príprava fašírok – 10 minút, pečenie – 30 minút

Vhodné od: 1,5 roka

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?

  • 100 g červenej šošovice
  • štipku mletej rasce
  • 110 g mrkvy
  • 1 vajíčko
  • 1 jarnú cibuľku
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžicu nasekanej petržlenovej vňate
  • ½ lyžičky morskej/himalájskej soli
  • ½ lyžičky rímskej rasce
  • 2 lyžice jemných ovsených vločiek
  • 1-2 lyžice strúhanky
  • olivový olej

Ako budeme postupovať?

1. Šošovicu namočíme na niekoľko hodín do vody. Vodu zlejeme a v novej, spolu so štipkou rasce, uvaríme domäkka.

2. Mrkvu olúpeme a uvaríme alebo naparíme al dente. Ak máme zvyšnú mrkvu, napríklad z nedeľného vývaru, môžeme ju použiť.

3. Šošovicu dáme do misy, pridáme najemno nastrúhanú mrkvu, vajíčko, nadrobno nasekanú cibuľku, cesnak a petržlenovú vňať. Namiesto vňate môže byť aj koriander, pažítka alebo iné bylinky, či už čerstvé alebo sušené. Pridáme do misy.

4. Osolíme, kto má rád, môže dať rímsku rascu. Primiešame ovsené vločky a necháme desať minút odstáť. Ak je hmota riedka, môžeme zahustiť klasickou alebo kukuričnou strúhankou.

5. Rukami tvarujeme fašírky. Potrieme ich olejom, uložíme na plech vyložený papierom na pečenie a dáme piecť do vyhriatej rúry na 200 °C asi 30 minút. V polovici pečenia ich otočíme. Pečieme, kým nie sú zlatisté.

6. Podávame napríklad so zemiačikmi a šalátom.

šošovicové fašírky

Dievčatám ďakujeme krásne za skvelé tipy a recepty. A tebe prajem dobrú chuť pri skúšaní nových jedál :-)!

 

Pre viac inšpirácií nahliadni aj do našich kníh:

rýchle recepty

 

A aké ďalšie recepty zo zásob môžeš skúsiť doma pripraviť?

Tekvicová nátierka s Lučinou: super rýchla večera aj pre deti od 1 roka

Tip na rýchlu večeru zo zásob: avokádový tatarák

Mrkvovo-zelerový šalát pre vegánov: vynikajúca náhrada za sviatočný zemiakový šalát

Tip na zdravý obed bez mäsa: Šťavnaté pečené zemiaky s paradajkami

Nevieš čo si dať na obed? Skús tieto zapekané cestoviny s kuracím mäsom v kokosovej omáčke

Fantastické zapekané cestoviny s kuracím mäsom a koreňovou zeleninou

Romana Cibulková

Článok bol pridaný dňa 18/04/2020 a zaradený do kategórie: ReceptyRecepty pre detiRecepty pre deti od 1,5 rokaŠalátyVegetariánske   |   Autor: Romana Cibulková

Komentáre