
Dnes si pripravíme zapekané cestoviny. Nakoľko sú cestoviny prevažne zdrojom sacharidov, aby bolo jedlo vyvážené, pridáme k nim kuracie mäso. A samozrejme, nakoľko by v žiadnom jedle nemala chýbať zelenina, nájdeme ju aj tu. Tým, že túto cestovinovo-zeleninovo-mäsovú zmes podlejeme kyslou smotanou, posypeme syrom a dáme zapiecť, vznikne nám veľmi chutné sýte jedlo. Už sa len pustiť do jeho prípravy. ;-)
Doba prípravy: 60 minút
Doba prípravy: 60 minút
Čo budeme potrebovať na 4-6 porcií?
- morskú/himalájsku soľ
- 400 g cestovín (ja som použila kukuričné, ale môžu byť aj špaldové, šošovicové a pod.)
- cca 2 lyžice olivového oleja + na vymastenie formy
- 1 cibuľu
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 mrkvy
- kúsok zeleru
- 1 petržlen
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 200 g kuracích pŕs
- 150 g mrazeného hrášku
- mletú červenú papriku
- 400 g kyslej smotany
- 1 vajíčko
- 100 g syru typu čedar
- 100 g syru grano padano
Ako budeme postupovať?
1. Do vriacej a osolenej vody pridáme cestoviny a necháme variť.
2. Medzitým na cca 1 lyžici olivového oleja orestujeme nadrobno posekanú cibuľu s cesnakom.
3. Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú zeleninu (okrem hrášku), osolíme, okoreníme a opekáme domäkka.
4. Na druhej panvici na cca 1 lyžici olivového oleja opekáme osolené a okorenené kuracie prsia nakrájané na kocky.
5. Ku kuraciemu mäsu pridáme zeleninu, hrášok a uvarené cestoviny, ešte chvíľu restujeme, podľa potreby dochutíme aj inými koreninami.
6. Do keramickej alebo sklenenej formy vhodnej do rúry vymastenej olivovým olejom dáme cestovinovú zmes.
7. Zalejeme ju zmesou z kyslej smotany (kyslú smotanu zmiešame s vajíčkom).
8. Navrch pridáme nastrúhaný syr čedar a grano padano. Necháme zapiecť vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 15 - 20 minút.
2. Medzitým na cca 1 lyžici olivového oleja orestujeme nadrobno posekanú cibuľu s cesnakom.
3. Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú zeleninu (okrem hrášku), osolíme, okoreníme a opekáme domäkka.
4. Na druhej panvici na cca 1 lyžici olivového oleja opekáme osolené a okorenené kuracie prsia nakrájané na kocky.
5. Ku kuraciemu mäsu pridáme zeleninu, hrášok a uvarené cestoviny, ešte chvíľu restujeme, podľa potreby dochutíme aj inými koreninami.
6. Do keramickej alebo sklenenej formy vhodnej do rúry vymastenej olivovým olejom dáme cestovinovú zmes.
7. Zalejeme ju zmesou z kyslej smotany (kyslú smotanu zmiešame s vajíčkom).
8. Navrch pridáme nastrúhaný syr čedar a grano padano. Necháme zapiecť vo vyhriatej rúre na 180 °C cca 15 - 20 minút.



Prajem ti dobrú chuť!
Množstvo fantastických jedál či už s mäsom alebo s cestovinami, ale aj mnoho ďalších iných receptov nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:
Množstvo fantastických jedál či už s mäsom alebo s cestovinami, ale aj mnoho ďalších iných receptov nájdeš aj v knihe Z fitka do kuchyne špeciál III:
Ak máš rada cestoviny, vyskúšaj aj tieto jedlá:
Pečený losos na perinke z cestovín s kuriatkami
Fantastické cestoviny pappardelle s tekvicou hokkaido, na ktoré stačí IBA 25 minút
Čo na obed? Šampiňónovo-tekvicové kari, hotové do 30 minút!
Tip na ľahký obed: Zapekané cestoviny s cuketou a tofu
Veronika Kašická
Redaktor vo Fitshaker
Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.