Doba prípravy: 7,5 minúty
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 1 menší zeler (cca 200 g)
- 2 sladšie mrkvy (cca 200 g)
- 1 lyžicu sušeného cesnaku (príp. sušenej cibule)
- 4 lyžice vegánskej majonézy (príp. bieleho jogurtu - vtedy je vhodný aj pre deti od 1,5 roka) - cca 100 g
- 1 cca 20 cm cuketu (cca 200 g)
- nasekanú pažítku
- pár kvapiek citróna
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme sušený cesnak, majonézu a premiešame. Týmto dostane tvrdší zeler a mrkva čas, aby presiakli chuťami.
3. Medzitým postrúhame cuketu. Ak máme v bio kvalite, postrúhame ju spolu so šupkou. Cuketa je vodnatejšia, preto ju do šalátu pridávame až pred podávaním. Zachová si tak chrumkavú štruktúru.
4. Úplne na záver pridáme posekanú pažítku a pár kvapiek citróna.
TIP č.1: Šalát je chutným doplnkom aj k vareným vajíčkam, rybe, či len tak narýchlo k dobrému pečivu.
TIP č. 2: Ak použijeme biely jogurt, šalát je vhodný aj pre deti od 1,5 roka.
Výživové hodnoty na 1 porciu (s majonézou):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 829 kJ 437 kcal | 37 g | 20 g | 4 g | 8 g |
Vieš o tom, že aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II a III nájdeš recepty s označením vegan?
Nech sa páči, ďalšia skvelé vegan recepty, na ktorých si pochutia všetci:
Tip na rýchly obed bez mäsa do 30 minút: karfiolové kari s tofu
Kôprová omáčka so šampiňónovým soté a tofu: tip na zdravý obed aj pre vegánov
Fantastický brokolicový šalát s edamame a zelenými fazuľkami na orientálny spôsob
Koložvárska kapusta s hlivou: recept vhodný aj pre vegánov
Cícerové kari s cuketou a jasmínovou ryžou: rýchly obed do 30 minút
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.