Ak si fanúšikom červenej papriky a cukety, som si istá, že sa staneš fanúšikom aj tohto receptu. Na tejto nátierke zbožňujem nielen jej chuť, ale i to, aká je univerzálna. Môžeš ju použiť na cestoviny alebo ako omáčku k pečeným zemiakom, hodí sa aj ako príloha k sendvičom, hamburgeru alebo ako marináda na mäso. S týmto receptom môžeš urobiť všetko, čo ti len napadne. Ďalšia výhoda je, že si jej môžeš narobiť viac, zavariť na neskôr a využívať vždy, keď na ňu dostaneš chuť.
Čo budeme potrebovať na 700 g nátierky?
- 4 lyžice olivového oleja
- 1 cibuľu
- 3 väčšie červené papriky alebo kapie
- 1 stredne veľkú cuketu
- 250 g paradajok
- 1 jablko
- 3 bobkové listy
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie (vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- čili (voliteľné, vynecháme, ak robíme recept pre deti)
- 3 lyžice domáceho medu
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme na kocky nakrájané papriky a opekáme 10 minút alebo kým trošku nezmäknú.
3. Medzitým si nakrájame cuketu, paradajky a jablko, ktoré potom pridáme k opečeným paprikám.
4. Zase opekáme na prudkom plameni 10 minút a potom pridáme bobkový list.
5. Zmes na miernom plameni necháme dusiť 10 − 20 minút alebo kým sa nám nevytvorí hustá a uvarená konzistencia.
6. Nakoniec zmes osolíme, okoreníme a pridáme med. Ešte 5 minút povaríme.
7. Nakoniec vyberieme bobkový list a všetko rozmixujeme na jemnú hustú kašu.
8. Podávame vychladené najčastejšie s hriankami alebo čerstvým chlebom. Ak vám toho zvýšilo viac, nátierku možno sterilizovať a zavariť. Nemusíš sa však báť, žeby ti z tejto várky niečo zostalo. My sme ju s manželom spráskali za dva dni 😊.
Skvelé recepty nielen na zdravé nátierky nájdeš aj v našich knihách:
Vyskúšaj aj:
MEGA dobrá fazuľovo-cícerová nátierka, ktorá chutí ako škvarková, pritom je bez mäsa
Tip na rýchle zdravé raňajky, desiatu aj večeru: Tuniaková nátierka s cottage cheese
Sladko-pikantná cuketová nátierka: tip na zdravé raňajky aj pohostenie pre návštevy
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz