Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

MEGA dobrá fazuľovo-cícerová nátierka, ktorá chutí ako škvarková, pritom je bez mäsa

Jednoduché a chutné raňajky, predjedlo či olovrant s použitím bežných potravín zo špajze. Tento recept pripravíš rýchlo a potrebuješ k tomu len hrsť ingrediencií a mixér. Porciu, ktorú som pripravila ja, je XXL formátu, keďže som nechcela nechávať pootvorené a nevyužité plechovky. Myslela som si, že pomazánku budeme jesť ešte týždeň (ja a manžel). Hneď v ten deň však zmizla polovica. Pokojne si však upravte doma porciu podľa seba. Inak, môj manžel povedal, že mu chutila ako škvarková, pričom je bez mäsa.
Počet porcií: 650 g nátierky, cca 25-30 porcií (1 porcia sú cca 2 lyžice nátierky)
Doba prípravy: 10 minút

Čo budeme potrebovať?


  • 400 g plechovku cíceru (čistá váha 240 g)

  • 400 g plechovku červenej fazule (čistá váha 240 g)

  • 70 g na kocky nakrájané sušené paradajky

  • 5 lyžíc olivového oleja

  • ½ zväzku petržlenovej vňate

  • šťavu z 1 limetky

  • 1 lyžičku morskej/himalájskej soli

  • 1 lyžičku mletej rasce

  • 1 lyžičku oregana

  • 1/2 lyžičky čili (voliteľné+ vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • 3 lyžičky domáceho medu

  • ½ lyžičky mletého čierneho korenia (vynecháme, ak robíme recept pre deti)

  • vodu na zriedenie (podľa potreby)


Ako budeme postupovať?

1. Všetky ingrediencie pridáme do mixéra, ak nemáme, môžeme vyskúšať aj ponorný mixér. Vtedy ale odporúčam nedať hneď všetko naraz, ale pridávať ingrediencie postupne a postupne mixovať.
2. Mixujeme približne 2 minúty, alebo kým sa zo zmesi nevytvorí krémová hmota. Ak je hmota hustá, môžeme pridať vodu.
3. Podávame k hriankam, k obľúbenému pečivu, pita čipsom a zeleninou.
Tip: Sušené paradajky môžeme skúsiť vymeniť aj za nejaké sušené ovocie. Namiesto limetky použiť citrón. Ak máme chuť na svoje obľúbené korenie, môžeme sa vyhrať aj tam. Takisto je možné vymeniť petržlenovú vňať za napr. pažítku a olivový olej za kvalitné maslo. V neposlednom rade určite môžeš vyskúšať pridať do pomazánky aj kvalitnú opraženú slaninku a zmixovať s nátierkou.
cícerová nátierka recept
 
nátierka z cíceru
 
cícerová nátierka
 
cícerová nátierka
Prajem dobrú chuť! :-)
 
Veľa inšpirácií na chutné a jednoduché nátierky nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne špeciál I, II či III, kde sú dokonca priradené k samostatnej kapitole s názvom nátierky:
 
Vyskúšaj aj tieto recepty:
Tip na zdravé raňajky, desiatu či olovrant: šošovicová nátierka s cottage cheese
Šošovicovo-vajíčková nátierka: tip, čím natrieť chlebíčky na Silvestra
Zdravá vajíčková nátierka s mrkvou, kôprom a vlašskými orechmi: aj pre deti od 2 rokov
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.