Umeocot – ochucovadlo, ktoré pôsobí blahodarne na náš žalúdok a peristaltiku. Máš ho doma?

Radi v kuchyni experimentujete s novými ingredienciami? Určite vyskúšajte tmavočervenú šťavu z liečivých umeboshi sliviek z Ázie. Fermentovaná šťava z japonského „zázračného“ ovocia sa predáva pod názvom UMEocot. Nájdete ju v každom obchode so zdravými potravinami. Niečo si o tejto zdravej tekutine povieme a ja verím, že sa stane súčasťou vašej kuchyne i domácej lekárničky.

Pôvod v ďalekej krajine

Umeboshi slivky pochádzajú z Japonska a sú podstatnou zložkou na výrobu umeoctu. Podobne ako aromatická rastlinka perilla, v gastre známa aj ako shizo. Nakladaním vrstiev očistených sliviek a nakvasených listov perilly spolu s morskou soľou vzniká umeocot. Je to veľmi jednoducho napísané, no čas kvasenia trochu trvá. Aj keď sa v súčasnosti viac zameriavame na užívanie lokálnych ingrediencií, sme národ cestovateľov a radi objavujeme nové jedlá. Umeocot navyše patrí k ingredienciám, ktoré aj na náš slovenský žalúdok a peristaltiku pôsobia blahodarne. Určite ho odporúčam skúsiť aj pre jeho lahodnú chuť.

umeboshi slivky

 

Fermentované je zdravé

Japonci a vôbec v Ázii sa veľa jedál fermentuje (kvasí). Príprava fermentácie má svoje obrady, miestnosti s vlastným názvom, sudy z duba ako na výrobu vína. Fermentujú sa mäso, ryby, riasy, hmyz, zelenina, obilie, ryža. Vlastne takýto základ má aj známa miso pasta − kvasia sa sójové bôby. A fermentácia je spôsob, akým vznikne aj umeocot.

Kvasenie je známe aj Slovákom, veď touto metódou vznikajú kyslá kapusta, cvikla, uhorky, ocot alebo trendový a tradičný kváskový chlieb. Je to spôsob, ako v použitom materiáli spustiť doslova oživovací mikrobiotický proces. Dočítala som sa, že fermentovanými potravinami sa napráva črevná mikroflóra, pomáhajú pri vylučovaní toxínov v tele a pri trávení. Presne takúto aktivitu nám v tele spustí aj slivkový kvasený umeocot.

umeocot použitie

 

Benefity umeoctu

Octom sa pravdepodobne nazýva pre svoju slano-kyslú chuť. Inak s ním nemá veľa spoločné. Kým napríklad klasický ocot prekysľuje organizmus a z hľadiska tradičnej čínskej medicíny energeticky ochladzuje, umeocot je zásaditý, napráva mikroflóru a obličkám prospieva. Má zohrievajúci účinok. Najlepšia ingrediencia pre zimomravé tvory – 1 PL lyžica umeoctu a 2 dl prevarenej vlažnej vody ráno nalačno.

Ak vám býva nevoľno pri cestovaní, tiež zaberá umeocot riedený s vodou. Vyskúšaná rada z dôveryhodného zdroja z internetu zabrala aj nám.

Kvasenú šťavu s nádhernou plnou vôňou sliviek môžete použiť na dosolenie šalátov, zmiešať s medom na zálievku. Môžete si vyrobiť aj „umesoľ“, nalejete umeocot na panvicu a pomalým zahrievaním odparujete tekutinu. Vyzrážanú hotovú soľ ešte presušte na papieri a uložte do skla alebo porcelánovej uzavretej nádoby. Ja som umeocot využila na dochutenie klasickej šošovicovej polievky. A takisto aj pri dusení červenej kapusty k marinovanému tofu som pridala pár lyžíc a môžem povedať, že kapuste dodala skvelú chuť. Vyskúšaj aj ty recept na dusenú červenú kapustu s umeoctom.

Umeocot

Čo povieš, vyskúšaš dať šancu tomuto ochucovadlu aj ty vo svojej kuchyni? :-)

 

Vyskúšaj pridať umeocot aj do jedál, kde sa v recepte nespomína a získaj novú chuť. Inšpirovať sa môžeš aj receptami z našich kníh:

fitness recepty

 

Ďalšie recepty, kde vieš využiť umeocot:

Kuracie guľky so šalátom s umeoctom, recept plný bielkovín

FIT večera za 15 minút: Svieži jarný šalát so zeleninou a tempehom

FIT večera: Bleskový jarný šalát. 5 minút a hotovo!

Quinoa rizoto s dubákmi a kapustovým šalátom

FIT večera: Cviklový šalát s kozím syrom a orechmi

 

Mohlo by ťa zaujímať:

Klíčky – čo by si o nich mala vedieť, ako ich doma pestovať?

Jablčný ocot – prečo sa ho oplatí vyskúšať?

Tempeh, seitan, miso pasta, tahini – poznáš tieto menej známe potraviny?

Henrieta Kundrátová

Článok bol pridaný dňa 28/05/2020 a zaradený do kategórie: Stravovanie   |   Autor: Henrieta Kundrátová

Komentáre