PONDELOK: Chia puding
Týždeň môžeš začať nenáročným receptom. Priprav si chia puding, ideálne deň vopred, nech nemáš ráno starosti.
Doba prípravy: 10 minút (deň vopred)
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 200 g kyslej smotany 18% (príp. gréckeho jogurtu)
- 25 g chia semienok
- 50 g mrazenej lesnej zmesi
Ako na to?
1
Chia semienka zmiešaj so smotanou.
2
Polovicu zmesi daj do pohára.
3
Lesné ovocie spolu s druhou polovicou rozmixuj a ulož navrch pohára.
4
V noci nechaj napučať v chladničke a ďalšie ráno začni s týmito raňajkami. ;-)
UTOROK: Praženica s paradajkami, bazalkou, mozzarellou a čiernymi olivami
Po sladkom pondelku padne vhod prehodiť chuť a naštartovať sa do nového dňa s vajíčkami. V kombinácii s paradajkami a mozzarellou chutia naozaj super.
Doba prípravy: 10 minút
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 lyžičku masla ghee
- 50 g cherry paradajok
- 15 g čiernych olív
- 3 vajíčka
- 40 g mozzarelly
- hrsť čerstvej bazalky
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Ako na to?
1
Na panvici rozpustíme maslo, pridáme na drobné kúsky nakrájané paradajky a olivy.
2
Chvíľu restujeme, pridáme nakrájanú mozzarellu s vajíčkami dochutenú soľou a korením.
3
Miešame a ku koncu dochutíme ešte čerstvou bazalkou.
STREDA: Ovsené palacinky
Neviem prečo, ale stredy boli u mňa odjakživa sladké. Ak to vnímaš rovnako, začni deň sladkými raňajkami.
Doba prípravy: 30 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 200 ml plnotučného kvalitného mlieka
- 1 vajíčko
- 100 g pomletých ovsených vločiek
- 1 lyžičku kokosového cukru (príp.trstinového)
- štipku morskej/himalájskej soli
- kokosový olej na potretie panvice
Ako na to ?
1
Najprv si metličkou poriadne rozmiešame mlieko s vajíčkom, potom prisypeme pomleté vločky, cukor a štipku soli.
2
Na panvici rozohrejeme kokosový olej a nalejeme trochu cesta. Z tejto dávky by malo vyjsť cca 6 palaciniek, záleží od veľkosti panvice, na ktorej palacinky robíš.
TIP č.1: Odporúčam palacinky posypať ovocím, nasekanými orechmi a poliať roztopenou vysokopercentnou čokoládou. Ak máš rada tvaroh, naplň si ich pokojne aj ním.
TIP č.2: Palacinky sú vhodné aj pre detičky od 2 rokov. Ak však vynecháme cukor, môžu ich už aj deti od 1 roka.
ŠTVRTOK: Praženica so syrom Gorgonzola a rukolou
Nakoľko sú vajíčka ozaj veľmi zdravé, nemala by si ich vynechávať ani ty. Ak máš aj ty rada praženicu, vyskúšaj túto kombináciu s gorgonzolou a rukolou.
Doba prípravy: 10 minút
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 1 lyžičku masla ghee
- menšiu hrsť lístkov rukoly
- 40 g syru Gorgonzola
- 3 vajíčka
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
Ako na to?
1
Na panvici rozpustíme maslo, primiešame lístky rukoly aj s Gorgonzolou.
2
Miešame, pokiaľ sa syr čiastočne nerozpustí.
3
Následne pridáme vidličkou jemne vyšľahané vajíčka zmiešané so soľou a korením. Táto kombinácia je síce veľmi netradičná, no chutí naozaj perfektne.
POZOR! Táto praženica nie je vhodná pre detičky kvôli plesnivému syru. Nakoľko však niektoré recepty z tohto článku sú, priradili sme článok do kategórie k receptom pre deti. Pod každým receptom je v tipe uvedené pre deti, od ktorého veku recept odporúčame.
PIATOK: Poľný šalát s grilovaným halloumi a červenou fazuľkou
Máš pravdu, šalát je skvelý na obed aj na večeru, no mne chutí aj ráno. Skús mu dať šancu aj ty. A ak si to nevieš predstaviť, šalát si urob v inú časť dňa. ;-)
Doba prípravy: 15 minút
Čo budeme potrebovať na 1 porciu?
- 100 g červenej fazule
- 50 g poľného šalátu
- 5 ml extra panenského olivového oleja
- 25 g čiernych olív bez kôstky
- 50 g cherry paradajok
- 100 g halloumi syra
Ako na to?
1
Ak nepoužijeme fazuľu z konzervy, treba ju na noc predtým namočiť a na druhý deň uvariť domäkka.
2
Do misky si dáme umytý šalát, prelejeme olivovým olejom, pridáme olivy, paradajky a červenú fazuľku. Ak použijeme fazuľu z konzervy, pred použitím je potrebné ju prepláchnuť.
3
Nakrájame halloumi na kocky a ogrilujeme ho nasucho na panvici, prípadne na grile.
4
Všetko spolu zmiešame, prípadne môžeme na záver dochutiť nejakým korením na šalát. Soľ odporúčam vynechať, nakoľko samotný syr halloumi je slaný.
TIP č.1: Možno sa ti raňajky zdajú netradičné, no aj v takom Anglicku mávajú ráno k vajíčku fazuľu. Ak máš rada experimentovanie, neboj sa fazuľu vymeniť napríklad za taký cícer. Aj ten sa vynikajúco hodí do šalátov.
SOBOTA: Domáci pribináčik
V sobotu ráno sa vráť do svojho detstva. Možno aj tebe tvoja mamina servírovala ráno, prípadne na olovrant pribináčika. Ak ti chutil, skús si jedného urobiť aj doma sama. ;-)
Priprav si ho však už večer predtým, aby si ho mala správne stuhnutý.
Doba prípravy: 10 minút
Čo budeme potrebovať na 4 porcie?
- 250 g plnotučného jemného tvarohu
- 125 ml 33% šľahačkovej smotany
- 20 g kokosového cukru/ 2 lyžice domáceho medu/ 1/4 lyžičky stévie (vyber si sladidlo podľa svojich preferencií)
- vanilkový lusk/ 30 g horkej čokolády s podielom kakaa aspoň 70%/ 30 g ovocie (zvoľ príchuť podľa seba)
Ako na to ?
1
Mixérom vyšľaháme dokopy tvaroh a smotanu. Šľaháme aspoň 2 minúty.
2
Potom osladíme a podľa toho, akú príchuť chceme, doplníme o voliteľnú ingredienciu. Môžeme si spraviť vanilkový pribináčik pridaním vanilkového lusku, doplniť ho o rozpustenú horkú čokoládu, alebo zvoliť ovocnú príchuť pridaním rozmixovaného ovocia.
3
Po pridaní príchute nezabudneme všetko spolu prešľahať a rozdeliť do misiek.
4
Na noc dáme do chladničky a ráno sa môžeme tešiť na návrat do detstva.
TIP: Pribináčik je vhodný pre detičky od 2 rokov, pokiaľ v recepte použijeme med (nie cukor) a bude ho iba 1 lyžička.
Výživové hodnoty na 1 porciu (cca 115 g, verzia s ovocím):
344 kcal
1446 kJ
T:
26 g
B:
14 g
S:
12 g
V:
0.5 g
NEDEĽA: Vafle s chia semienkami
Predtým, ako začne nový týždeň, mala by si osláviť záver toho súčasného. Každá nedeľa by mala v sebe niesť aspoň kúsok výnimočnosti
Doba prípravy: 60 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 5 vajíčok
- 30 g kvalitného masla
- 140 ml kokosového mlieka v plechovke (čiže takého hustého, nájdeš napr. v DM)
- 30 g pomletých chia semienok
- 1/2 lyžičku jedlej sódy
- mletú škoricu
- stéviu
- štipku morskej/himalájskej soli
Ako na to?
1
Vajíčka rozšľaháme, pridáme rozpustené maslo a kokosové mlieko. Použi len hustú časť kokosového mlieka, ktorá sa nachádza v prvej polovici plechovky. Pred použitím však kokosové mlieko v plechovke premiešaj. ;-)
2
V druhej miske zmiešame ostatné suroviny.
3
Obsah oboch misiek zmiešame dohromady a necháme postáť približne 30 minút.
4
Po odstátí pripravíme vafle vo vaflovači.
5
Servírovať ich môžeme s horúcim ovocím, roztopenou horkou čokoládou a krémom mascarpone.
TIP č.1: Nakoľko z plechovky kokosového mlieka zvýši riedka časť, ktorá býva naspodku, môžeme ju použiť napríklad do smoothie.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
524 kcal
2202 kJ
T:
45 g
B:
21 g
S:
5 g
V:
4 g
Verím, že si si v našom zozname našla aj tie svoje raňajky, prípadne desiatu či olovrant a niekedy ich vyskúšaš. Ak áno, potešíš ma napríklad fotkou v komentári pod článkom. Prajem ti príjemné vstávanie s množstvom energie do nového dňa. :-)
Ďalšie skvelé raňajkové inšpirácie (smoothies, s vajíčkami, raňajkové kaše, nátierky aj dobroty na víkendy) nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál 2:
Mojou životnou filozofiou je žiť v harmónii mysle, tela a duše. Som absolútnym milovníkom jedla, ktoré by malo byť z môjho pohľadu vždy vyvážené, nutrične bohaté a z tých najkvalitnejších surovín. Vysoká kvalita neznamená vždy aj vysokú cenu, rovnako ako vysoká cena nezaručuje kvalitu. Pohyb je mojím prostriedkom ako vypnúť. Fascinuje ma, čo telo všetko dokáže, koľko sily v sebe skrýva. Čo dáte, to sa vám vráti, a u vášho tela to platí dvojnásobne. Verím, že moje články vám budú pomáhať pri hľadaní svojich vlastných odpovedí a moje recepty obohatia vašu kuchyňu. Ak máš radšej instagram, môžeš ma sledovať ako @foodistheroot