Tekvicová bábovka s brusnicami – tip na zdravé výdatné raňajky či chutný olovrant

Tekvice sú tu. Maslové, hokkaido, obyčajné, figové. Je jedno, aký druh si vyberieš, z každej sa dá uvariť alebo upiecť dokonalé jedlo. Ja som experimentovala s bábovkou a myslím, že sa mi to podarilo. Bábovka je trocha výdatnejšia, ale ak si ju dopraješ na raňajky alebo olovrant, určite svojej postave neuškodíš.

Doba prípravy: 1 hodina 30 minút

Čo budeme potrebovať na 15 ks?

  • 500 g maslovej tekvice
  • 100 g sušených bio brusníc
  • 4 vajíčka
  • 150 g domáceho medu
  • 300 g polohrubej špaldovej múky
  • 14 g kypriaceho prášku bez fosfátov
  • 100 g kvalitného masla + maslo na vytretie formy
  • 300 ml vody

Na posypanie (nemusí byť):

  • karob (príp. kakao)
  • trstinový cukor pomletý najemno
  • 2 lyžice roztopeného kvalitného masla na poliatie

Ako budeme postupovať?

1. Tekvicu ošúpeme a na jemnom strúhadle nastrúhame.

2. Brusnice namočíme do vody na cca 1 hodinu.

3. Žĺtka oddelíme od bielkov.

4. Žĺtka vyšľaháme spolu s medom do peny.

5. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

6. Do misy vysypeme múku a primiešame prášok do pečiva.

7. Pridáme nastrúhanú tekvicu, vyšľahané žĺtka, rozpustené maslo, brusnice, vodu a všetko spolu dobre premiešame.

8. Nakoniec zľahka primiešame vyšľahaný sneh.

9. Takto pripravenú zmes vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej bábovkovej formy a dáme piecť do rozohriatej rúry na 180°C na 1 hodinu.

10. Po upečení necháme bábovku vychladnúť, vyklopíme a posypeme karobom zmiešaným s trstinovým cukrom a pokvapkáme maslom.

 

Výživové hodnoty na 1 ks:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny
920 kJ

219 kcal

7 g 30 g 5g

 

bábovka

 

babovka s brusnicami

 

zdrava babovka

Dobrú chuť! :-)

 

Ďalšie super recepty nájdeš aj v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál:

kucharska kniha z fitka do kuchyne special

 

Aby sa tvoja bábovková forma ohriala častejšie, vyskúšaj aj tieto recepty:

Bezlepková tvarohová bábovka ako od starej mamy

Bezmúková nadýchaná čoko-oriešková bábovka

Zdravá domáca bábovka, ktorú musíš ochutnať!

Júlia Rašlová

Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.
Júlia Rašlová

Článok bol pridaný dňa 27/10/2017 a zaradený do kategórie: Bábovky a iné sladké pečivoDesiataFitness dezertyRaňajkyRecepty   |   Autor: Júlia Rašlová

Komentáre