Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Talianske krémové rizoto s hráškom, zdravý obed do 35 minút

35 min
2 porcie
talianske rizoto

Potrebujeme: 

  • 1 menšiu bielu cibuľu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 200 g ryže Arborio (guľatozrnná)
  • 80 ml suchého bieleho vína
  • morskú/himalájsku soľ
  • mleté čierne korenie
  • asi 500 ml kuracieho vývaru (vegetariáni môžu použiť zeleninový vývar)
  • 30 g studeného masla
  • 30 g syra Grana Padano (nastrúhaného)
  • 150 g hrášku
talianske rizoto

Pamätáš si na zeleninové rizoto zo školských jedální? To pravé, talianske je úplne iné, ale vždy výborné. Krémové, rozplývajúce sa na jazyku, ako hovoria taliani „al dente“. Rada sa s tebou podelím o môj overený recept, ktorý s každým ročným obdobím trošku upravím. Začínajúca jar ma inšpirovala a pripravila som talianske rizoto s hráškom. Poďme sa pustiť do prípravy.

Ako na to?

1

Cibuľu nakrájame najemno, orestujeme v hrnci na olivovom oleji na miernom ohni dosklovita.

2

Pridáme neumytú ryžu. Spolu restujeme asi 1,5 minúty.

3

Potom podlejeme bielym vínom.

4

Necháme povariť asi 3 minúty, aby sa víno zredukovalo.

5

Osolíme, okorením a podlievame vývarom tak, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata.6. Rizoto varíme „al dente“, nie úplne domäkka, asi 18 – 20 minút na miernom ohni.

6

Rizoto varíme „al dente“, nie úplne domäkka, asi 18 – 20 minút na miernom ohni.

7

Ak máme čerstvý hrášok, tesne pred koncom varenia ho prihodíme do rizota.

8

Pokiaľ máme mrazený, najprv ho na panvičke na 1 lyžici kvalitného masielka krátko orestujeme a tiež pridáme k ryži tesne pred koncom varenia.

9

Potom pridáme maslo a syr Grana Padano. Dôkladne premiešame.

10

Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodové.

11

Podávame posypané so syrom alebo ozdobené čerstvými bylinkami.

rizoto
co na obed

Prajem ti dobrú chuť! :-)

Kopec ďalších skvelých receptov nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne:

zdravé recepty
Fotka autora
Alžbeta Jánošíková
Redaktorka vo Fitshaker

Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.