Pamätáš si na zeleninové rizoto zo školských jedální? To pravé, talianske je úplne iné, ale vždy výborné. Krémové, rozplývajúce sa na jazyku, ako hovoria taliani „al dente“. Rada sa s tebou podelím o môj overený recept, ktorý s každým ročným obdobím trošku upravím. Začínajúca jar ma inšpirovala a pripravila som talianske rizoto s hráškom. Poďme sa pustiť do prípravy.
Ako na to?
1
Cibuľu nakrájame najemno, orestujeme v hrnci na olivovom oleji na miernom ohni dosklovita.
2
Pridáme neumytú ryžu. Spolu restujeme asi 1,5 minúty.
3
Potom podlejeme bielym vínom.
4
Necháme povariť asi 3 minúty, aby sa víno zredukovalo.
5
Osolíme, okorením a podlievame vývarom tak, aby bola ryža vždy iba trochu zaliata.6. Rizoto varíme „al dente“, nie úplne domäkka, asi 18 – 20 minút na miernom ohni.
6
Rizoto varíme „al dente“, nie úplne domäkka, asi 18 – 20 minút na miernom ohni.
7
Ak máme čerstvý hrášok, tesne pred koncom varenia ho prihodíme do rizota.
8
Pokiaľ máme mrazený, najprv ho na panvičke na 1 lyžici kvalitného masielka krátko orestujeme a tiež pridáme k ryži tesne pred koncom varenia.
9
Potom pridáme maslo a syr Grana Padano. Dôkladne premiešame.
10
Rizoto by malo mať krémovú konzistenciu, ale nemalo by byť vodové.
11
Podávame posypané so syrom alebo ozdobené čerstvými bylinkami.
Prajem ti dobrú chuť! :-)
Kopec ďalších skvelých receptov nájdeš v našich knihách Z fitka do kuchyne:
Som zakladateľka online ženského magazínu Ženuškáreň, prostredníctvom ktorého ponúkam inšpiráciu a motiváciu ako žiť lepšie, zdravšie a kvalitnejšie. Napísala som knihu pre ženy Tvoja kniha do kabelky. Spolupodieľala som sa aj na tvorbe bestsellerov Z fitka do kuchyne, Fitness diár, Fitness kalendár. Žiť zdravo pre mňa znamená prijať samú seba so všetkými nedokonalosťami, nájsť rovnováhu a byť šťastná.