Doba prípravy: 20 minút
Čo budeme potrebovať na cca 50 ks?
- 3 väčšie sladké zemiaky (bataty)
- cca 5-6 lyžíc olivového oleja
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 2 zrelé avokáda
- hrsť na kocky nakrájanej a opečenej slaniny
Ľubovoľné obloženie:
- obľúbený syr
- kvalitná šunka, saláma
- zelenina (paradajky, paprika, uhorka...)
- ovocie (jablko, hrozno, ananás...)
Ako budeme postupovať?
2. Umyjeme zemiaky a nakrájam ich na približne 5 mm krúžky.
3. Plech vystelieme papierom na pečenie a poukladáme na neho nakrájané zemiaky. Zemiaky pokropíme olivovým olejom, osolíme a okoreníme čiernym korením. Pečieme 10-15 minút.
4. Medzitým pripravíme avokádový krém.
5. Avokádo očistíme a nakrájame na malé kocky, rozmixujeme spolu s olivovým olejom (2-3 lyžice), osolíme.
6. Pridáme opečené slaninu, môžeme aj s masťou. Krém bude mať výraznejšiu chuť. Mixujeme, kým nevznikne jemný krém.
7. Upečené zemiaky necháme chvíľku vychladnúť, potom na nich natrieme avokádový krém a navrch poukladáme obľúbené obloženie.
8. Ja som navrch zvolila syr + jablko, šunku + syr + paradajky, šunku + syr + uhorka, syr + jablko + šunku, šunku + paradajky atď.
Tip: Slaninu môžeme nahradiť aj údeným lososom a rozmixovať ho spolu s avokádom. Vznikne trošku iný krém, na ktorom si však všetci priaznivci rýb určite pochutia.
Výživové hodnoty na 1 ks (batat + avokádový krém bez obloženia) :
Kalorické hodnoty | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
201 kJ 48 kcal | 3,5 g | 4 g | 0,5 g | 0,9 g |
Množstvo fantastických receptov nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne či napríklad Fitness diári:
Aj tieto recepty sa hodia na Silvestra či inú party:
Viac ako 33 receptov vhodných ako chuťovky na Silvestra
Nepečená orechová pochúťka s banánom a čokoládou
Kokosky s čokoládou úplne bez lepku - pre všetkých hryzkošov
Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz