Doba prípravy: 45 min.
Čo budeme potrebovať na 30 porcií?
- 250 g ošúpanej cukety
- 2 ks jabĺk
- 300 g kokosovej múky
- 12 g kypriaceho prášku bez fosfátov
- 1 bio vanilkový cukor
- 2 lyžice karobu alebo kvalitného kakaa
- 500 ml kvalitného mlieka (prípadne rastl.)
- 100 ml kokosového oleja (alebo iného kvalitného oleja)
- 2 vajíčka
- 125 g trstinového cukru
- 3 lyžice vody
- domáci lekvár na potretie podľa chuti (cca 50 g)
- 100 g posekaných vlašských orechov
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme kokosovú múku zmiešanú s kypriacim práškom, vanilkovým cukrom a kakaom. Prilejeme mlieko a olej.
3. V nádobe vymiešame 2 žĺtky s trstinovým cukrom a vodou do peny a vlejeme do misy. Všetko spolu premiešame.
4. Bielka vyšľaháme a jemne vmiešame do cesta.
5. Nezľaknite sa, ak sa vám bude cesto zdať sypké, takto pripravené ho vysypeme na plech s rozmermi 35 x 30 cm vystlaný papierom na pečenie a stierkou rovnomerne rozotrieme po plechu a jemne ho popritláčame.
6. Takto pripravený plech vložíme do rúry vyhriatej na 200°C a pečieme cca 20 minút.
7. Keď je koláč upečený, vyberieme ho z rúry a ešte horúci ho potrieme lekvárom a posypeme posekanými orechmi.
8. Koláč necháme vychladnúť a môžeme krájať.
Výživové hodnoty na 1 ks (cca 60 g):
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
516 kJ 122 kcal | 7 g | 11 g | 4 g | 5 g |
Tento chutný koláčik a ďalších vyše 150 receptov nájdeš v našej knihe Z fitka do kuchyne špeciál II:
Do týchto receptov z cukety sa jednoducho zamiluješ:
Šťavnatá cuketová bábovka s ovocím
Senzačný cuketový koláčik úplne bez lepku
Senzačné cuketové lievance s mozarellou
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.