Špargľu pozná každý a teraz je práve jej obdobie. Ale ligurček je možno už menej známy. Táto bylinka pomáha nielen pri rôznych ochoreniach, ale dokonale dochutí nejedno jedlo. Ja ho používam do vývarov a u nás sa mu hovorí magi. Dnes som ho použila vo väčšom množstve do špargľového prívarku a jeho jemná aromatická chuť, ktorú by som prirovnala k stopkovému zeleru, mu dodala zaujímavú dimenziu. Takže ak nezoženieš ligurček, skús túto alternatívu. Dobrú chuť :-).
Ako na to?
1
V hrnci rozohrejeme maslo, pridáme nadrobno nakrájaný pór a chvíľu ho restujeme.
2
Špargľu ošúpeme, odrežeme drevnaté časti, nakrájame na menšie kúsky a pridáme k póru.
3
Zemiaky očistíme, nakrájame na kocky a vložíme do hrnca spolu s nakrájaným ligurčekom.
4
Zalejeme vodou, dochutíme soľou a necháme dusiť domäkka.
5
Keď sú zemiaky a špargľa uvarené, odstavíme zo zdroja tepla a rozmixujeme ich ponorným mixérom dohladka.
6
Pridáme smotanu, ktorú už neprevárame, a ešte dobre rozmixujeme.
7
Podávame s uvareným vajíčkom. Môžeme pridať domáci chlebík alebo uvarené zemiaky.
Tip: Pokiaľ chceme ušetriť kalórie, namiesto smotany použijeme hustý biely jogurt.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
318 kcal
1336 kJ
T:
21 g
B:
12 g
S:
17 g
V:
3 g
Dobrú chuť :-)!
Inšpirácie na zdravé varenie aj pečenie nájdeš aj v našich knihách:
Mojim snom bolo pomáhať ľuďom s nadváhou a obezitou. Napísala som motivačnú knihu „Kilá ktoré mi zmenili život", kuchársku knihu „Ako dobre jesť a nepribrať„ a diár ako malý ťahák na štíhlu líniu. Na svojej stránke chudnem-rozumne.com prispievam článkami, receptami, niekedy aj radami o tom ako je najlepšie a najzdravšie chudnúť bez jo-jo efektu. Tvorím výživové plány a snažím sa pomáhať ľuďom večne bojujúcim s kilami navyše. Výživou a zdravším varením sa zaoberám 9 rokov. Teraz aj profesionálne ako výživový poradca.