Sezónu špargle treba každoročne dobre využiť. Aby sme nejedli stále to isté, je fajn vyskúšať aj nové recepty. Dnes ti prinášam quiche − teda slaný koláč − so špargľou, ktorý môžeš naservírovať pokojne aj na obed. Je to však i zaujímavý tip, čím pohostiť návštevu. Tak smelo do prípravy :-)!
Ako na to?
1
Cesto vymiešame z múky, masla a vajíčka. Presný postup* na ručné vymiešanie nájdeš nižšie v tipoch.
2
Ak chceme, pridáme štipku soli (keď používame fetu alebo slanší syr do plnky, cesto neosolíme) a podľa potreby aj približne 2 lyžice vody.
3
Cesto tuhej konzistencie dáme na pol hodinku odpočinúť do chladničky. Následne ho rozvaľkáme do kruhu s priemerom cca 35 cm a vložíme do maslom vymastenej formy na quiche s priemerom 30 cm. Presahujúce okraje odstránime.
4
Na cesto poukladáme kolieska póru a posypeme rozdrobenou fetou.
5
Vajíčka dobre vyšľaháme spolu so smotanou a s pretlačeným cesnakom a vylejeme na cesto.
6
Na vrch poukladáme umytú špargľu a posypeme vlašskými orechmi. Takto pripravený quiche pečieme v rúre 40 minút pri 180 °C.
Tip: Plnku na quiche si môžeme prispôsobiť podľa svojej chuti a aktuálnej sezóny. Ďalšie chuťové kombinácie so špargľou, ktoré nesklamú, sú napríklad:
- Špargľa + paprika + cesnak + tymian
- Špargľa + kozí syr + pistácie
- Špargľa + šampiňóny + fialová cibuľa
*Ako vymiešať krehké cesto:Na dosku vysypeme múku a na ňu poukladáme kocky masla. Maslo v prstoch rozmrvíme a opatrne premiešame s múkou. Zo zmesi vytvoríme kruh, do ktorého stredu rozbijeme vajíčko. Postupne zmiešavame zmes s vajíčkom, postupujeme od stredu ku krajom. Výsledné cesto by malo byť homogénne, hladké a bez hrudiek.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
553 kcal
2323 kJ
T:
38 g
B:
19 g
S:
36 g
V:
8 g
Ďalšie skvelé recepty nájdeš aj v našich knihách Z fitka do kuchyne:
Aj takéto verzie koláča quiche si môžeš skúsiť pripraviť:
Letný fitness quiche so špenátom a kurkumou
Rýchly jarný quiche s bryndzou a špargľou
Famózny syrový quiche aj pre bezlepkáčov
Varenie ako terapia? Pre mňa je pocit, keď stojím v kuchyni, jedlo vonia a treba už len zavolať “večera” presne to, čo predpísal lekár. V kuchyni rada experimentujem a skúšam rôzne chute a koreniny. Ešte aj moji dvaja psi sa volajú Čili a Kari. Uprednostňujem lokálne a sezónne potraviny a vždy ma poteší, keď objavím poctivých domácich farmárov. Najväčšou odmenou sú pre mňa plné brušká môjho manžela, hostí a čoskoro už aj mojej dcérky, pri ktorej práve začíname s príkrmami. Veľmi rada by som ti niečo z tejto svojej vášne odovzdala vo svojich receptoch a tipoch.