Čas prípravy: s uvarenou šošovicou 15-20 minút
Čo budeme potrebovať na 2 porcie?
- 1-2 lyžice kokosového tuku
- 1 väčšiu šalotku
- 200 g čerstvej feniklovej hľuzy
- 300 g uvarenej zelenej alebo klasickej šošovice
- 100 g uvareného cícera
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžicu (môže byť aj viac) mletej sladkej papriky
- morskú/himalájsku soľ
- mleté čierne korenie
- 1 mladú cuketu
- 1 lyžičku semienok černušky
- pár paprík padrone alebo očistenú ačokču či paradajku − voliteľné
Ako budeme postupovať?
2. Pridáme na kocky nasekaný fenikel (vňať z neho si zatiaľ odložíme na záver).
3. Podusíme 1-2 minúty a pridáme predvarenú šošovicu s cícerom. Prehrejeme, pridáme cesnak (môžeme ho rozpučiť alebo pokrájať nadrobno), mletú papriku, soľ a čierne korenie.
4. Premiešame, aby nám paprika neprihorela, ale aby sa rovnomerne premiešala so strukovinou. Povaríme pár minút s trochou vody.
5. Cca za naberačku rozmixujeme a vmiešame späť do zmesi. Mixovaním ragú zahustíme.
6. Pridáme nakrájanú cuketu (dávam aj so šupkou) a aj nasekanú feniklovú vňať. Prehrejeme len pár minút.
7. Ak ste sa ako my rozhodli pridať aj pár zelených papričiek padrone, umyte ich, prekrojte a pridajte v čase ako cuketu. Môžete ich však aj ugrilovať a pridať navrch spolu s černuškou. Rovnako dobre chutia v ragú aj ačokča, malá paprika, alebo upečené paradajky.
8. K jedlu je skvelé podávať opečenú bagetu alebo chrumkavé toasty, napríklad aj potreté cesnakom. Alebo tortilly či chlebové placky rôzneho druhu.
Výživové hodnoty na 1 porciu:
Kalorická hodnota | Tuky | Sacharidy | Bielkoviny | Vláknina |
1 400 kJ 333 kcal | 11 g | 43 g | 17 g | 13 g |
Fantastické recepty nájdeš aj v našich knihách:
Aj tieto recepty by sa ti mohli zapáčiť:
Hubovo-šošovicové ragú so zeleninovou kašou: tip na zdravý vege obed
Hubové ragú s krúpami a jogurtové placky ako príloha: tip na vegetariánsky obed
Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili
Šošovicová boloňská omáčka na špagety: tip na zdravý obed aj pre vegetariánov
Tip na rýchly zdravý obed do 25 minút: Paradajkovo-šošovicové kari
Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.