Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Šošovicovo-feniklové ragú: rýchly obed do 20 minút aj pre vegánov

Ak máme v zásobe zavarenú šošovicu, prípadne si zásoby v konzerve držíme v komore, tento recept nám príde vhod ako „rýchlovka“. Ak strukovinu nemáme predvarenú, najskôr si uvaríme cca 300 g iba v slanom náleve s bobkovým listom. Po uvarení scedíme, prelejeme studenou vodou, aby sa ďalej šošovica nehriala, a odložíme do misky. Podobne urobíme s cícerom, ak nemáme z konzervy, sterilizovaný z pohára a pod. Náhradou alebo výmenou cícera môžu byť biela fazuľa, sója alebo lúpaný bôb.

Čas prípravy: s uvarenou šošovicou 15-20 minút

Čo budeme potrebovať na 2 porcie?


  • 1-2 lyžice kokosového tuku

  • 1 väčšiu šalotku

  • 200 g čerstvej feniklovej hľuzy

  • 300 g uvarenej zelenej alebo klasickej šošovice

  • 100 g uvareného cícera

  • 1-2 strúčiky cesnaku

  • 1 lyžicu (môže byť aj viac) mletej sladkej papriky

  • morskú/himalájsku soľ

  • mleté čierne korenie

  • 1 mladú cuketu

  • 1 lyžičku semienok černušky

  • pár paprík padrone alebo očistenú ačokču či paradajku − voliteľné


Ako budeme postupovať?

1. Na rozpálenej panvici podusíme nadrobno nakrájanú šalotku.
2. Pridáme na kocky nasekaný fenikel (vňať z neho si zatiaľ odložíme na záver).
3. Podusíme 1-2 minúty a pridáme predvarenú šošovicu s cícerom. Prehrejeme, pridáme cesnak (môžeme ho rozpučiť alebo pokrájať nadrobno), mletú papriku, soľ a čierne korenie.
4. Premiešame, aby nám paprika neprihorela, ale aby sa rovnomerne premiešala so strukovinou. Povaríme pár minút s trochou vody.
5. Cca za naberačku rozmixujeme a vmiešame späť do zmesi. Mixovaním ragú zahustíme.
6. Pridáme nakrájanú cuketu (dávam aj so šupkou) a aj nasekanú feniklovú vňať. Prehrejeme len pár minút.
7. Ak ste sa ako my rozhodli pridať aj pár zelených papričiek padrone, umyte ich, prekrojte a pridajte v čase ako cuketu. Môžete ich však aj ugrilovať a pridať navrch spolu s černuškou. Rovnako dobre chutia v ragú aj ačokča, malá paprika, alebo upečené paradajky.
8. K jedlu je skvelé podávať opečenú bagetu alebo chrumkavé toasty, napríklad aj potreté cesnakom. Alebo tortilly či chlebové placky rôzneho druhu.
Výživové hodnoty na 1 porciu:

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 400 kJ
333 kcal
11 g43 g17 g13 g
 
šošovicové ragú
Prajem dobrú chuť :-)!
 
Fantastické recepty nájdeš aj v našich knihách:
rychly zdravy obed
 
Aj tieto recepty by sa ti mohli zapáčiť:
Hubovo-šošovicové ragú so zeleninovou kašou: tip na zdravý vege obed
Hubové ragú s krúpami a jogurtové placky ako príloha: tip na vegetariánsky obed
Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili
Šošovicová boloňská omáčka na špagety: tip na zdravý obed aj pre vegetariánov
Tip na rýchly zdravý obed do 25 minút: Paradajkovo-šošovicové kari
Fotka autora
Henrieta Kundrátová
Redaktor vo Fitshaker

Jeden z prvých foodblogov na Slovensku My first cooking book zakladala ešte ako Henrieta Peškovičová. Henrietine recepty sú prevažne bezmäsité, celý blog je orientovaný na rýchlu prípravu dobrého a vyváženého jedla pre celú rodinu. Po svadbe a narodení dcérky Lindy, Henrieta ponúka aj jedlá pre deti a ich varianty v dospeláckej úprave. Snaží sa propagovať nielen zdravý životný štýl, ale aj ekologický prístup k jedlu a spracovaniu odpadu, postupnej sebestačnosti – môžeme pozorovať jej budovanie bio záhrady, čo najviac udržateľným spôsobom. Henrieta Kundrátová je lektorka zdravého varenia, kváskovania, kuchyne bez mäsa. Zdieľa svoje skúsenosti ako využívať dary prírody miešaním čajových zmesí a rozumného aplikovania individuálnej aromaterapie. Jej recepty nájdete aj v publikáciách Zdravé rýchlovky, Zdraví papkáči, Fit diároch.. Na jej webstránke www.henrietapeskovicova.eu nájdete v kontaktoch odkazy na viac ako 300 receptov z jej produkcie.

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.