Všetky
Recepty
Zdravie
Cvičenie
Stravovanie
Všeobecné
Premeny
Fitshaker podcasty
Chudnutie
Pre fitmaminky
Sebarozvoj a motivácia
Tehotenstvo
Myslíme ekologicky!
Fit pobyty a dovolenky

Hubovo-šošovicové ragú so zeleninovou kašou: tip na zdravý vege obed

Šošovica a dusené huby so zemiakovo-zeleninovou kašou je výdatné vegetariánske jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. Táto bohatá kombinácia a výdatné a zdravé ingrediencie uspokoja aj mäsožravcov, deti aj dospelých. Šošovica je skvelým zdrojom vlákniny a bielkovín na rastlinnej báze. Je tiež slušným zdrojom železa, horčíka a kyseliny listovej. Navyše je mimoriadne lacná a vydrží sušená v zásobách dlho.

Čas prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?


  • 500 g zemiakov nakrájaných na kocky

  • 3 väčšie mrkvy nakrájané na kocky

  • 1 väčší petržlen nakrájaný na kocky

  • morskú/himalájsku soľ

  • 1 šálku hnedej šošovice

  • 2 lyžice olivového oleja

  • 1 cibuľu nakrájanú na malé kúsky

  • 500 g húb (šampiňónov, shiitake alebo ich kombinácia)

  • 65 g paradajkového pretlaku

  • 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)

  • 1 šálku vody alebo vývaru

  • ½ lyžičky drveného tymianu

  • ½ lyžičky drveného rozmarínu

  • 3-4 lyžičky medu

  • 2 lyžice kvalitného masla


Ako budeme postupovať?

1. Nakrájanú zeleninu si uvaríme vo vode s troškou soli.
2. Osobitne si uvaríme šošovicu.
3. Medzitým si vo veľkej panvici zohrejeme olej. Pridáme cibuľu a huby.
4. Dusíme, kým cibuľka nezmäkne a huby nebudú sfarbené do zlatista, cca 8 minút.
5. Potom pridáme paradajkový pretlak a sójovú omáčku. Chvíľku podusíme, cca 4-5 minút.
6. Pridáme šálku vývaru a ešte povaríme, kým nám omáčka nezhustne.
7. Nakoniec pridáme uvarenú šošovicu a všetko okoreníme (tymian, rozmarín) a osolíme. Premiešame, pridáme med a máme hotovo.
8. Z uvarenej zeleniny si spolu s maslom urobíme kašu a nakoniec dosolíme. A môžeme podávať.
Výživové hodnoty na 1 porciu:

















Kalorická hodnotaTukySacharidyBielkovinyVláknina
1 620 kJ
385 kcal
9 g66 g13 g6 g
 
šošovicové ragú
 
vegetariánsky obed
 
šošovicový prívarok bez smotany
Dobrú chuť :-)!
 
Výborné vege jedlá, ale aj kopec ďalších inšpirácií nájdeš aj v našich knihách:
fit recepty
 
Aj tieto jedlá zo šošovice sa oplatí vyskúšať:
Fantastický teplý jesenný šalát so šošovicou, tekvicou a syrom feta
Tip na rýchly zdravý obed do 25 minút: Paradajkovo-šošovicové kari
Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili
Šošovicová boloňská omáčka na špagety: tip na zdravý obed aj pre vegetariánov
Tip na rýchly obed do 30 minút: šošovicový prívarok s volským okom
Fotka autora
Antónia Smetanková
Redaktorka vo Fitshaker

Jedlo a fotografia je úžasný kreatívny priestor, v ktorom rada tvorím, experimentujem, skúšam nové veci a rada sa s nimi podelím. Varenie ma baví a je to moje hobby. Vyrastala som na dedine, preto dávam prednosť domácim sezónnym surovinám a poctivým výrobkom. Uprednostňujem jednoduchú prípravu a dostupné suroviny, spájam tradičné s moderným a milujem voňavé korenie. Pestrosť a farebnosť pokrmov ma zaviedlo na cestu fotografie jedla a všetkého čo je s ním spojené. Môj blog: pekneajedlo.blogspot.cz

Páči sa ti náš článok? Zdieľaj ho na sociálnych sieťach.