Hubovo-šošovicové ragú so zeleninovou kašou: tip na zdravý vege obed

Šošovica a dusené huby so zemiakovo-zeleninovou kašou je výdatné vegetariánske jedlo, ktoré si zamiluje celá rodina. Táto bohatá kombinácia a výdatné a zdravé ingrediencie uspokoja aj mäsožravcov, deti aj dospelých. Šošovica je skvelým zdrojom vlákniny a bielkovín na rastlinnej báze. Je tiež slušným zdrojom železa, horčíka a kyseliny listovej. Navyše je mimoriadne lacná a vydrží sušená v zásobách dlho.

Čas prípravy: 45 minút

Čo budeme potrebovať na 6 porcií?

  • 500 g zemiakov nakrájaných na kocky
  • 3 väčšie mrkvy nakrájané na kocky
  • 1 väčší petržlen nakrájaný na kocky
  • morskú/himalájsku soľ
  • 1 šálku hnedej šošovice
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 cibuľu nakrájanú na malé kúsky
  • 500 g húb (šampiňónov, shiitake alebo ich kombinácia)
  • 65 g paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice sójovej omáčky (napr. Tamari)
  • 1 šálku vody alebo vývaru
  • ½ lyžičky drveného tymianu
  • ½ lyžičky drveného rozmarínu
  • 3-4 lyžičky medu
  • 2 lyžice kvalitného masla

Ako budeme postupovať?

1. Nakrájanú zeleninu si uvaríme vo vode s troškou soli.

2. Osobitne si uvaríme šošovicu.

3. Medzitým si vo veľkej panvici zohrejeme olej. Pridáme cibuľu a huby.

4. Dusíme, kým cibuľka nezmäkne a huby nebudú sfarbené do zlatista, cca 8 minút.

5. Potom pridáme paradajkový pretlak a sójovú omáčku. Chvíľku podusíme, cca 4-5 minút.

6. Pridáme šálku vývaru a ešte povaríme, kým nám omáčka nezhustne.

7. Nakoniec pridáme uvarenú šošovicu a všetko okoreníme (tymian, rozmarín) a osolíme. Premiešame, pridáme med a máme hotovo.

8. Z uvarenej zeleniny si spolu s maslom urobíme kašu a nakoniec dosolíme. A môžeme podávať.

 

Výživové hodnoty na 1 porciu:

Kalorická hodnota Tuky Sacharidy Bielkoviny Vláknina
1 620 kJ

385 kcal

9 g 66 g 13 g 6 g

šošovicové ragú

 

vegetariánsky obed

 

šošovicový prívarok bez smotany

Dobrú chuť :-)!

 

Výborné vege jedlá, ale aj kopec ďalších inšpirácií nájdeš aj v našich knihách:

fit recepty

 

Aj tieto jedlá zo šošovice sa oplatí vyskúšať:

Fantastický teplý jesenný šalát so šošovicou, tekvicou a syrom feta

Tip na rýchly zdravý obed do 25 minút: Paradajkovo-šošovicové kari

Výživná krémová hokkaido polievka s červenou šošovicou, zázvorom a čili

Šošovicová boloňská omáčka na špagety: tip na zdravý obed aj pre vegetariánov

Tip na rýchly obed do 30 minút: šošovicový prívarok s volským okom

Antónia Puškášová

Článok bol pridaný dňa 21/09/2020 a zaradený do kategórie: BezlepkovéReceptyVegetariánske   |   Autor: Antónia Puškášová

Komentáre