Je alarmujúce, že počet diagnostikovaných ľudí je stále vysoký, aj napriek tomu, že už veľmi dobre vieme ako životný štýl a v prvom rade spôsob stravovania vedie k vzniku kolo-rektálnych nádorov a vedecké dôkazy o tom narastajú neuveriteľným tempom.
Štatistiky v Anglicku ukazujú, že vyše polovici prípadov kolo-rektálnych nádorov sa dá predchádzať (2). Priemerný vek, keď je tento typ rakoviny diagnostikovaný je po 50-tke, pretože, vývoj týchto nádorov je dlhodobý proces akumulácie negatívnych faktorov prostredia. Negatívne faktory dlhodobo pôsobia na naše bunky, až nakoniec ten tlak niektoré nevydržia a doslova zblbnú – zmenia sa na nádorové bunky. Avšak, medzi prvými zmenami v prvej bunke a vyvinutým nádorom je dlhá cesta. Pre nás to znamená čas, kedy môžeme negatívne zmeny zvrátiť!
Čo by sme teda mali robiť?
# 1: Zvýš konzumáciu vlákniny
Vláknina pochádza iba z rastlinných zdrojov, konkrétne ju dostaneme v rôznom množstve z ovocia, zeleniny a celozrnných produktov.
Denne by sme mali skonzumovať 30 g vlákniny.
# 2: Zvýš konzumáciu ovocia a zeleniny
Ochranný účinok proti kolo-rektálnym nádorom dosiahneš, ak budeš konzumovať denne minimálne 400 g rastlinnej stravy.
# 3: Obmedz konzumáciu fast-foodu, hotových a predpripravených produktov s vysokým obsahom tukov, škrobu a cukru
Preto konzumácia týchto potravín by mala byť minimálna.
# 4: Obmedz konzumáciu červeného mäsa a údenín
Taktiež vysoký obsah železa, v telu prístupnej forme v červenom mäse pravdepodobne prispieva k procesu tvorby nádorov (pre porovnanie, rastliny obsahujú železo v predpripravenom stave a telo si musí také železo najprv upraviť).
Ďalším problémom, môže byť dĺžka trávenia mäsa (aj dni, kedy ostáva v črevách) a jeho vplyv na bakteriálnu flóru. U údenín a spracovaných mäsových produktov, prítomnosť konzervantov, hlavne nitrátov môže mať negatívny dopad na náš tráviaci trakt z dlhodobého hľadiska.
Konzumuj nie viac ako 3 porcie červeného mäsa týždenne, čiže menej než 350 - 400 g. Obmedz konzumáciu údenín a spracovaných mäsových výrobkov na minimum.
# 5: Obmedz konzumáciu sladkých a sladených nápojov
Nekonzumuj sladené nápoje a ja si dovolím drzo tvrdiť ani džúsy (výnimkou je jedine čerstvo odšťavená šťava). Minimálne konzumuj sladkosti, produkty s pridaním cukrom, glukózovo-fruktozovými sirupmi a sladidlami (podrobnejšie o sladidlách nájdeš v tomto článku).
# 6: Redukcia konzumácie alkoholu
Pre prevenciu rakoviny je najlepšie nepiť alkohol vôbec.
# 7: Hýb sa každý deň
Obmedz sedavé aktivity. Na efektívnu prevenciu rakoviny je potrebná aktivita strednej intenzity (sub-maximálnej záťaže) 45 – 60 min denne.
# 8: Udrž si stabilnú váhu, BMI a obvod pásu v zdravom rozhraní
Udržuj si BMI pod hodnotu 25 kg/m2 ( výnimka - profesionálni športovci, hodnoty BMI tu neplatia, pretože vysoký pomer svalovej hmoty skresľuje celkovú váhu). Preto obvod pásu je lepším indikátorom metabolického zdravia než váha a BMI. U žien obvod pásu by nemal presahovať hodnotu 80 cm a u mužov 94 cm.
Poďme teda začať s malou zmenou. Čo tak pozrieť sa ako často varíme a nahraďme kupované hotové jedlá čerstvou varenou stravou. Pozrime sa ako často konzumujeme mäso a nahraďme ho tradičnými slovenskými prívarkami z rôznych strukovín. Nepoužívajme zeleninu ako ozdobu na tanieri, ale nech predstavuje najväčšiu časť na tanieri. Nekupujme sladkosti každý deň, časté chúťky na sladké sú signálom nevyváženej stravy. Prinúťme hlavne naše mamy, otcov, babky a dedkov pozrieť sa, aký je ich obvod pásu a pomôžme im postupne zmeniť stravovacie návyky a pohybovú aktivitu.
S pravidelným denným pohybom ti pomôžeme aj u nás na Fitshakeri. Nemusíš nikam chodiť, vyberieš si program, ktorý sa ti páči a cvičíš:
Ak sa chceš začať riadiť spomínanými radami, mohli by sa ti zapáčiť tieto recepty, plné zeleniny a strukovín:
Rýchly šošovicový prívarok, ktorý môžeš ponúknuť aj veganom (ak ho nebudeš podávať s volským okom)
Fazuľovo-cviklové čili: tip na chutný výživný obed
Cviklovo-cícerový falafel s hummusom: obed bohatý na vlákninu
Zdroje
1.Arnold M, Sierra MS, Laversanne M, Soerjomataram I, Jemal A, Bray F. Global patterns and trends in colorectal cancer incidence and mortality. Gut. 2017;66(4):683-91.
2.Cancer Resarch UK. Bowel cancer statistics [cited February 2019]. Available from: https://www.cancerresearchuk.org/health-professional/cancer-statistics/statistics-by-cancer-type/bowel-cancer#heading-Zero.
3.World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition Physical Activity and Cancer: a Global Perpective. https://wcrf.org/dietandcancer2018 [cited February 2019 ].
4.World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Continuous update Project expert Report 2018. Diet, nutrition, physical activity and colorectal cancer 2018 [cited February 2019 ]. Available from: https://www.wcrf.org/sites/default/files/Colorectal-cancer-report.pdf.
Som šialená kombinácia biologických vied, výživy a športu. Fascinuje ma fakt, ako taká nevinná vec ako jedlo, dokáže ovplyvniť naše zdravie! Výživa sa stala mojou ,,ever lasting“ vášňou aj vysnívaným povolaním. Pomerne veľa času som strávila štúdiom biologických vied, výživy aj cvičenia a konečne prišiel čas, aby som sa o svoje vedomosti a skúsenosti podelila s vami! Chcela by som vám ukázať zdravý pohľad na výživu z perspektívy vedca aj terapeuta, poskytla overené a aktuálne informácie, a tak uviedla na pravú mieru neuveriteľné množstvo konfliktných a zavádzajúcich informácií.